Strona 12 z 22
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: piątek 24 cze 2011, 22:29
autor: BasiaM
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: piątek 24 cze 2011, 23:30
autor: kasiawro
Ten Basi przepis znam i polecam, molerówkę nie robię, ale Rożkowa chyba coś modziła

Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: piątek 24 cze 2011, 23:46
autor: nulka
Kasiawro miały być proporcje do orzechówki ?
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: sobota 25 cze 2011, 10:28
autor: Paula
hania pisze:Ja mam. Według mnie lepiej zostawić spirytus na wiśniówkę albo ratafię
Dzięki. W takim razie kombinuję dalej... może z malin?
Mam ogromną ochotę trochę poszaleć z nalewkami... truskawki ogarnięte, czekam na owoce róży i brakuje mi pomysłu na coś jeszcze sezonowego...
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: sobota 25 cze 2011, 12:44
autor: weszynoska
Jak dla mnie orzechówka jest paskudna

mam w słoiczku troszkę na wypadek jakiejś wielkiej niestrawności ..i to w dawkach leczniczych tylko
Z sezonowych owoców najlepsza jest wiśniówka

i malinówka...
no i oczywista pigwówka
ja bym się nie rozdrabniała

szkoda spirytusu
a jak macie dostęp, to można wymyślać miodowe wódki , piołunówki, jałowcówki i inne staropolskie, takie do mięs i pieczonych świnek

..to nasza kultura

a nie jakies słodycze

...
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: sobota 25 cze 2011, 21:45
autor: hania
Ja tam lubię słodkie alkohole
Z malin jest bardzo dobra.
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: niedziela 26 cze 2011, 11:51
autor: qzia
Może macie jakiś przepis na nalewkę z jagód?
Kasiuwro nastawię 2 litry orzechówki to się podzielimy na klubówce zalewą. Dodawać goździków lub cynamonu czy wolisz bez dodatków?
Pozdrawiam Kasia
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: niedziela 26 cze 2011, 19:52
autor: AsiaB
A ja znam wersję syropu z orzechów bez spirytusu. Pokrojone zielone orzechy zasypuje się cukrem i odstawia na kila dni w ciemne miejsce. Potem przecedza i przez gazę przelewa do ciemnego naczynia. Taką wersję syropu na niestrawność można podawać dziecku. Pyszne i słodkie jest wino z wiśni i czarnej porzeczki. Wiśnie muszą być wypestkowane, bo inaczej wino będzie miało posmak gorzki, proporcje 1 do 3 czyli np na 3 kg wiśni 1 kg porzeczki zasypujemy cukrem i odstawiamy na sześc tygodni. Później przecedzamy i możemy dosłodzić do smaku. Dosładzamy rozpuszczając cukier w malej ilości cieplej wody i dolewamy do butli.
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: poniedziałek 27 cze 2011, 09:19
autor: BasiaM
Jeśli chodzi o malinówkę ... to ja nie miałam malin więc trochę oszukałam i zrobiłam z gęstego syropu malinowego
1 litr syropu malinowego Herbapol lub Paola
1 litr spirytusu
1 litr wody
Wyszła pychoooooota
Co niektórzy próbowali więc mogą potwierdzić

Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: poniedziałek 27 cze 2011, 09:28
autor: kasiawro
qzia pisze:
Kasiuwro nastawię 2 litry orzechówki to się podzielimy na klubówce zalewą. Dodawać goździków lub cynamonu czy wolisz bez dodatków?
Pozdrawiam Kasia
Ja wolę z dodatkami, ale dostosuję się jakby co

Dzięki Kasiu.