KW - pytanie do Klubu.

Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza

Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: KW - pytanie do Klubu.

Post autor: Iza i Sławek »

Przekładając na nasze ;)
Kiedyś KW otrzymywał każdy szczeniak (lub dorosły pies) którego w oddziale "uznali" za Ogara
- i to nazywamy "otwartą KW"
Po "zamknięciu KW" szczeniaki (akurat przywołam te p.Kartawika) MUSIAŁY dorosnąć, przejść przegląd, badania genetyczne, badania oczu, i zaliczyć oceny doskonałe z trzech wystaw od trzech sedziów aby były wpisane do KW ( z tego co wiem, nie zaliczyły jeszcze wystaw, więc formalnie jeszcze nie są wpisane do KW)
Ot i cała tajemnica - takie procedury obowiązują też u O. Podhalańskich, PON-ów, Chartów Polskich
nie wiem, czy nastąpiło zamknięcie KW u GP
Takie procedury stosowano od lat, to żadna tajemnica (wystarczy przeczytać regulaminy, albo się zapytać ;) )
S.
Wesna z Gończaków
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Iza i Sławek pisze:Przekładając na nasze ;)
Kiedyś KW otrzymywał każdy szczeniak (lub dorosły pies) którego w oddziale "uznali" za Ogara
- i to nazywamy "otwartą KW"
Po "zamknięciu KW" szczeniaki (akurat przywołam te p.Kartawika) MUSIAŁY dorosnąć, przejść przegląd, badania genetyczne, badania oczu, i zaliczyć oceny doskonałe z trzech wystaw od trzech sedziów aby były wpisane do KW ( z tego co wiem, nie zaliczyły jeszcze wystaw, więc formalnie jeszcze nie są wpisane do KW)
Ot i cała tajemnica - takie procedury obowiązują też u O. Podhalańskich, PON-ów, Chartów Polskich
nie wiem, czy nastąpiło zamknięcie KW u GP
Takie procedury stosowano od lat, to żadna tajemnica (wystarczy przeczytać regulaminy, albo się zapytać ;) )
S.
Sławku przepraszam ale nic mi się nie zgadza z tego co tutaj napisałeś...

Kiedyś to znaczy kiedy?
Bo odkąd ja pamiętam na KW wpisywane były tylko dorosłe psy. Mówię o czasach, które ja pamiętam i mówię o NNach. O ile dobrze pamiętam tak było w przypadku Gawry (choć może Hania mnie poprawi) a już na pewno tak było w przypadku Zagraja bo byłam przy jego przeglądzie. Pies musiał być dorosły, żeby stwierdzić jak bardzo jest ogarzy - sam przyznasz, że wpisywanie szczeniąt jak NNów na KW ma mały sens biorąc pod uwagę jak przeróżnie mogą się rozwijać.
Oczywiście nie wykluczam, że trafiły się szczeniaki wpisane na KW jako NN i bardzo chciałabym wiedzieć które to psy.
Na KW "z urzędu" były wpisywane natomiast szczeniaki po zarejestrowanych już rodzicach, którzy uzyskali uprawnienia hodowlane.
KW nie zamknięto u GP. I na stronie związku w dodatkowych wymaganiach jest przy tej rasie wpisany przegląd kwalifikacyjny o wpis do KW.
O ogarach nie ma nic....

Czy możesz podesłać linki do tych regulaminów dotyczących obecnych zasad wpisywania na zamknięte KW albo podać gdzie można tego szukąć?
Awatar użytkownika
1e2w3a
Kontakt:

Post autor: 1e2w3a »

Ania W pisze:Czy możesz podesłać linki do tych regulaminów dotyczących obecnych zasad wpisywania na zamknięte KW albo podać gdzie można tego szukąć?
Czy ja mogłabym też o takie coś prosić? (na PW)
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Iza i Sławek pisze: Po "zamknięciu KW" szczeniaki (akurat przywołam te p.Kartawika) MUSIAŁY dorosnąć, przejść przegląd, badania genetyczne, badania oczu, i zaliczyć oceny doskonałe z trzech wystaw od trzech sedziów aby były wpisane do KW ( z tego co wiem, nie zaliczyły jeszcze wystaw, więc formalnie jeszcze nie są wpisane do KW)
Sławku coś chyba pomieszałeś :mysl_1:
Na jakiej podstawie w takim razie są zgłaszana na wystawy skoro nie mają wpisu...?
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

1e2w3a pisze:
Ania W pisze:Czy możesz podesłać linki do tych regulaminów dotyczących obecnych zasad wpisywania na zamknięte KW albo podać gdzie można tego szukąć?
Czy ja mogłabym też o takie coś prosić? (na PW)
Ja proszę nie na pw - myślę, że to nie jest tajemnica a podejrzewam, że jak będzie przekierowanie do konkretnych zapisów to nie trzeba będzie już się dopytywać o szczegóły ;)
Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Kontakt:

Post autor: Iza i Sławek »

Przepraszam, szybciej pisałem niż myślałem (albo odwrotnie) :D
Rozpędziłem się ze szczeniakami - oczywiście, że chodziło mi o te po uznanych rodzicach.
Kiedyś -przed oficjalnym zamknięciem KW
Postaram się podać przepisy, ale wieczorem, bo muszę trochę popracować
Jeszcze raz przepraszam
S.
Wesna z Gończaków
Awatar użytkownika
1e2w3a
Kontakt:

Post autor: 1e2w3a »

Ania W pisze:Ja proszę nie na pw - myślę, że to nie jest tajemnica a podejrzewam, że jak będzie przekierowanie do konkretnych zapisów to nie trzeba będzie już się dopytywać o szczegóły
OK, niech będzie dla wszystkich. Może tak i lepiej - a za tajemnicę tego nie uważam (chodziło mi tylko o linki a nie o przeniesienie całej dyskusji na PW).
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Ania W pisze:
Sławku przepraszam ale nic mi się nie zgadza z tego co tutaj napisałeś...

Kiedyś to znaczy kiedy?
Bo odkąd ja pamiętam na KW wpisywane były tylko dorosłe psy. Mówię o czasach, które ja pamiętam i mówię o NNach. O ile dobrze pamiętam tak było w przypadku Gawry (choć może Hania mnie poprawi) a już na pewno tak było w przypadku Zagraja bo byłam przy jego przeglądzie. Pies musiał być dorosły, żeby stwierdzić jak bardzo jest ogarzy
Dokładnie tak - pies musiał być dorosły żeby przejść przegląd uprawniający do wpisu do KW. Osobiście nie znam przypadku wpisania do KW szczeniaka ale jeśli takie były to bardzo jestem ciekawa które to były psy.
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Z tego co wiem to trudno się zgłosić dorosłego psa na wystawę bez nr rodowodu. Większość systemów wywala od razu z formularza. :niewka:
Awatar użytkownika
ogończyk
Kontakt:

Post autor: ogończyk »

Ja jestem młody i niedoświadczony, ale w czasach kiedy zgłaszałem GAMĘ na Przegląd Hodowlany obowiązywały Przepisy, które głosiły, że warunkiem wpisania do KW, jest przejście Przeglądu Hodowlanego dorosłego psa.
(I tylko to ma sens - ale co ja tam w sumie wiem) Moja GAMA przeszła Przegląd Hodowlany w wieku 13 miesięcy.

Cytuję Regulamin Hodowli Psów Rasowych, czyli Coś, co ze swoim doświadczeniem znacie pewnie na pamięć:

par. 22
1. Księgę Wstępną prowadzi się jedynie dla ras wskazanych przez Zarząd Główny.
2. Do Księgi Wstępnej wpisuje się dorosłego psa lub sukę, których wygląd wykazuje wszystkie cechy określonej rasy, co zostało stwierdzone podczas przeglądu kwalifikacyjnego. Na przeglądzie kwalifikacyjnym wypełnia się „Wniosek o wpisanie psa/suki do Księgi Wstępnej” Właściciel psa/suki wpisanego do Księgi Wstępnej otrzymuje Wyciąg z Księgi Wstępnej.
3. Przeglądu kwalifikacyjnego dokonuje Międzynarodowy Sędzia Kynologiczny odpowiedniej specjalności.
4. Po uzyskaniu pozytywnej kwalifikacji psa/suki do Księgi Wstępnej, właściciel psa/suki zobowiązany jest do dokonania tatuażu zwierzęcia (zgodnie z odrębną instrukcją).
5. Potomstwu psów z KW wydaje się metryki.
6. Psa/sukę, których trzy pokolenia przodków (rodzice, dziadowie i pradziadowie) figurują w KW, wpisuje się do Polskiej Księgi Rodowodowej.

O wpisywaniu szczeniaków do KW nigdy nie słyszałem, natomiast słyszałem o wyrabianiu rodowodów szczeniakom PKR, które powinny zniknąć, choćby przez zwykłe poczucie przyzwoitości.
aganowaczek pisze:No i wszystko jasne :twisted:
Obowiązuje, ale może nie obowiązywać :gleba:
Super.
SUPER!!! :brawo_1:

Pzdr.
Ostatnio zmieniony czwartek 05 cze 2014, 12:39 przez ogończyk, łącznie zmieniany 2 razy.
"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."
ODPOWIEDZ