Entropia - dyskusja

hucuł

Re: Entropia- temat do dyskusji czy tabu

Post autor: hucuł »

Leszek pisze:Pozwolę sobie zabrać głos w dyskusji i powtórzyć teżę którą już przedstawiałem.
Jeżeli nie poznamy genetycznych zasad powstawania entropi, nie poznamy sposobu dziedziczenia, nie będziemy wiedzieć jak te geny wywołujące entropie są skorelowane z innymi genami, nie powiniśmy robić selekcji tylko na podstawie fenotypowych cech. A jak się okaże, że geny wywołujące entropie są skorelowane z genami np. ....węchu, to co. Mam prawie 40 letnią praktykę w hodowli innych zwierząt i znane są mi przykłady mocnej korelacji genów letarnych z bardzo pożytecznymi.
Tak, że bezwzglednie trzeba temat poznać i potem działać. Nie ma innej drogi.
W tej kwestii "Bóg zapłać" mi nie powiesz /chyba/.Generalnie oczywiście muszę się z Tobą zgodzić, bo podejście racjonalne i profi. Moim zdaniem jednak ten trop może doprowadzić nas prostą drogą do wpisania entropium do wzorca rasy. Wiem, że są zwolennicy takiego rozwiązania, ale ciągle mam nadzieję, że w mniejszości i że albo się zmienią, albo odparują w niebyt. Krótko mówiąc pytam: a jeśli dowiemy się zbyt późno, żeby coś jeszcze zrobić?
Jeśli chodzi o krelację oczywiście pytania jak najbardziej moim zdaniem zasadne. Bez badań można /ja kupuję całkiem na bombę/ tezę, że jeśli istnieje, to dotyczy bardziej eksterieru, niż węchu :) Koszty...Jeśli jest sens - jestem za. Każdy hodowca hucułów MUSI oprócz całej papierologii dostarczyć do związku wyniki badań markerów genetycznych, które potwierdzą mamę i tatę. Koszt 200 PLN. Cena odsadka ogierka... 1500. I robi się. A jak wiesz koniś najwyżej raz w roku. No ale albo się chce, albo... można coś innego robić.
Awatar użytkownika
dorob62
Gadu-Gadu: 7212705

Post autor: dorob62 »

No to ja znowu (przepraszam tych co nie zrozumieją lub poczują się obrażeni lub urażeni)...
1. O entropii nie wiemy z czym jest skorelowana. Gdybamy.
2. Mamy za mało ogarów by zrobić poważne badania. A ile ich mamy???
3. Nie mamy jak ich sfinansować. Hodowcy czy właściciele?
4. Nie chcemy wpisać entropii do wzorca rasy ale idziemy trochę w tym kierunku.
5. Mamy trochę mało czasu a mnożąc Ogary z entropią nie wyeliminujemy jej.
6. Badania są bardzo długie i przynoszą więcej pytań niż odpowiedzi.
7. Mówimy że powinniśmy coś zrobić i ... mówimy.

Tak jest?
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Awatar użytkownika
rafkow
Gadu-Gadu: 34201
Kontakt:

Post autor: rafkow »

dorob62 pisze:2. Mamy za mało ogarów by zrobić poważne badania. A ile ich mamy???
za mało ;)
Pozdrawiamy !!!
Maczkowy blog
Awatar użytkownika
dorob62

rafkow
off ale tu konieczny (moim zdaniem)
jeśli z miotu na "N" z 10 szczeniaków 2 są w tzw. "obiegu" (a takich miotów mamy kilka zapewne w roku)... to w tym "za mało" liczymy te dwa tylko . Tak????
A te 8 ????? To nie Ogary??????
Może jakby hodowca (nie producent) "zawalczył" było by 10 Ogarów a nie 2:) I już może za rok lub dwa byłoby mało ale nie za mało????

TEKST DOPISANY PO KILKU GODZINACH DLA WYJASNIENIA TEGO CO POWYŻEJ
NIE PISZĘ O AGNIESZCE, MOJEJ HODOWCZYNI.. CO ZARZUCONO MI PONIŻEJ (zupełnie niesprawiedliwie).Dopisuję ten tekst a nie zmieniam powyższy by mi nie zarzucono manipulacji... PO PROSTU DOPISUJĘ BY WYJAŚNIĆ!!!
Bo pot zimny mi na czoło wystąpił jak pomyślałam że agag może też to tak odebrać.. choć mam nadzieję że nie....
Przykład miotu "N" podany był bo jest mi najbliższy.....Powinnam napisać miot "Q" :zly2: :zly2: :zly2: :zly2:
Ostatnio zmieniony środa 03 gru 2008, 00:18 przez dorob62, łącznie zmieniany 1 raz.
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

dorob62 pisze: 1. O entropii nie wiemy z czym jest skorelowana. Gdybamy.
Trudno mówić z przekonaniem o czymś o czym nie ma się jednoznacznej wiedzy.
dorob62 pisze: 2. Mamy za mało ogarów by zrobić poważne badania. A ile ich mamy???
Co do sztuki nie wiemy i nigdy się nie dowiemy. Zawsze będzie margines, nawet kilkuset, o których nikt nie będzie nic wiedział.
dorob62 pisze: 3. Nie mamy jak ich sfinansować. Hodowcy czy właściciele?.
Tego pytania nie rozumiem. Czy chodzi o to komu powinno zależeć na tym bardziej?
dorob62 pisze: 4. Nie chcemy wpisać entropii do wzorca rasy ale idziemy trochę w tym kierunku.
A po co wpisywać? Znowu nie rozumiem....Labradorom do wzorca powinno się wpisać dysplazję a wspominanym już berneńczykom choroby nowotworowe?
dorob62 pisze: 5. Mamy trochę mało czasu a mnożąc Ogary z entropią nie wyeliminujemy jej.
Na co mamy mało czasu...albo inaczej do czego?
Nie rozmnażając ich wyelimujemy rasę i problem z głowy.
dorob62 pisze: 6. Badania są bardzo długie i przynoszą więcej pytań niż odpowiedzi.
Na jedne pytania pewnie odpowiadają ale powodują zadawanie innych...
dorob62 pisze: 7. Mówimy że powinniśmy coś zrobić i ... mówimy.
Nareszcie! Nareszcie mówimy! I to "mówienie' jest jedyną szansą na uporanie się z problemem w przyszlości. Kiedyś nie mówiliśmy efekty tego dla psów były opłakane! Prawie dosłownie...
Awatar użytkownika
dorob62

nawet kilkuset, o których nikt nie będzie nic wiedział.
A tego to ja nie rozumiem?????
KILKUSET?????????? To może ogarów nie jest za mało???? Może za mało ich znamy?????
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

dorob62 pisze:rafkow
jeśli z miotu na "N" z 10 szczeniaków 2 są w tzw. "obiegu" (a takich miotów mamy kilka zapewne w roku)... to w tym "za mało" liczymy te dwa tylko . Tak????
Może jakby hodowca (nie producent) "zawalczył" było by 10 Ogarów a nie 2:) I już może za rok lub dwa byłoby mało ale nie za mało????
Dorob:
Ogary z miotu na "N" (domyślam się, że chodzi o Nadbużańskie Granie) ?
Liczymy wszystkie, czemu tylko 2? Jaką masz pewność, że ktoś jeszcze nie będzie wystawiał tych psów "z miotu na N" ? Miot ten jest jeszcze stosunkowo młody i moze właściciele ogarków nie chca sie bawić w wystawianie szczeniaków w klasie baby, szczeniąt, młodzieży? Może wolą wystartować jak już "gra będzie warta większej świeczki" ? Poza tym 3 szczeniaki z tego miotu są poza granicami uważam, że fajna sprawa -piękna reklama dla tej rasy. Może jakby hodowca (nie producent) "zawalczył" -a tym to już mnie rozwaliłaś na maxa :zly2: :zly2: :zly2:
Uważasz, że hodowca miotu na "N" jest producentem??? Jeśli tak to ja bardzo chciałabym być też takim producentem.
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Globalnie.....nie ma takiej rasy, która nie miałaby jakiejś wady...przenoszonej genetycznie....

Rozpatrywanie problemu jedynie w kwestii ogara jest zawężaniem problemu.....

Badania......nie powinni ich finansować ani hodowcy ani własciciele...tylko państwo...wszak to nasza narodowa spuscizna.....kawałek historii......

Co do ilości...2 z miotu...wystawiane , uzywane do hodowli to suuper wynik....( z każdego miotu) ważniejsze jest zeby było więcej suk...więcej reproduktorów...i wtedy po 2 z każdego miotu da podstawy do badań...

swoją drogą....gdybając...jesli urodzi się w roku 30 szczeniąt po 5 matkach i 5 różnych reproduktorach...i z tego po 2 z każdego miotu wejdzie do dalszej hodowli to jest to postęp....

natomiast jesli urodzi się 30 szczeniąt po 5 matkach...krytych tym samym reproduktorem i wszystkie wejdą do hodowli...to już tak wesoło nie jest.....
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

dorob62 pisze:rafkow
off ale tu konieczny (moim zdaniem)
Dorob o jakim ty obiegu mówisz ?!
To są szczeniaki! Nie mają uprawnień i nawet te dwa o których piszesz wcale nie muszą ich zdobyć!
Skąd możesz wiedzieć ile psów z tego miotu zdobędzie w przyszłości uprawnienia hodowlane i będzie użyte do hodowli ? Z tego miotu są też psy za granicą!

I o kim jak o kim ale o Agnieszce nie można powiedzieć, że nie "walczy" o to żeby psy z jej hodowli się pokazywały. Gdyby tak było nie miała by tylu tytułów najlepszej hodowli klubu pod rząd, bo nie miałby kto hodowli reprezentować na wystawach! Ani nie miałaby tak utytułowanych psów z hodowli.
dorob62 pisze: Może jakby hodowca (nie producent) "zawalczył" było by 10 Ogarów a nie 2:) I już może za rok lub dwa byłoby mało ale nie za mało????
Dorob czy zdajesz sobie sprawę jak może być to zdanie odebrane, także przez samą Agnieszką, w świetle twoich wcześniejszych wypowiedzi opisujących co powinien twoim zdaniem robić hodowca (a nie producent) ?
Moim zdaniem jest bardzo dwuznaczne....bardzo.
Awatar użytkownika
dorob62

Ania W
Ja tego nie wymyśliłam.. podsumowałam co przeczytałam:)
ad1. Nie mamy wiedzy i nie widać byśmy mieli ją nabyć....
ad2. powyżej
ad3. Czemu nie rozumiesz? Kto ma finansować badania entropii? Moim zdaniem hodowcy. Nie chodzi mi o to komyu bardziej zależy.. choć powinno chyba bardziej zależeć w sumie hodowcom.
ad4. to cytat z hucuła:
ten trop może doprowadzić nas prostą drogą do wpisania entropium do wzorca rasy.
ad.5 z hucuła:
a jeśli dowiemy się zbyt późno, żeby coś jeszcze zrobić?
Moim zdaniem chodzi o to że za chwilę wszystkie Ogary a nie jak tu niektórzy piszą 80-90į będzie miało entropię.
ad.6 oczywista oczywistość.
ad.7
"mówienie' jest jedyną szansą na uporanie się z problemem w przyszlości.
I z tym niestety nie mogę się zgodzić.. Mówienie niczego nie zmieni. trzeba działać.
Pytanie JAK????
ODPOWIEDZ