Entropia - dyskusja

Awatar użytkownika
irie
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Entropium- temat przereklamowany!!! co jeszcze boli ogara???

Post autor: irie »

REDAIK pisze:A może to kynegos? :cwaniak:
:gleba: :gleba:
kasiawro pisze:dokładnie chciałam napisać to samo
sorry, ze wyprzedzilam ;)
kasiawro pisze:Dzięki Irie
nie ma sprawy, polecam sie :D
Obrazek
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

nie wywołuj trola z lasu ;)
irie pisze:
:gleba: :gleba:
kasiawro pisze:nie ma sprawy, polecam sie :D
trzymam za słowo!!!
hucuł

Post autor: hucuł »

Obrażaj mnie proszę na PW!
Wygląda na to, że wcale z szanownymi Paniami nie jestem w opozycji. Zdaje się jednak, że nie znaleźliśmy mimo wspólnych wysiłków suczki OP o wadze 20 kg. Znamy osobniki z wadami oczu, prawda? Ja pytałem tylko, dlaczego nie protestować przeciwko oczywistej bzdurze, a protestować, czy wręcz negować fakty :zdziw_5: Przecież nawet w tym wątku są przykłady wypowiedzi hodowców chowających głowę w piasek, czy udających, że pada deszcz. :zdziw_4:
Do porównań z GP nie dam się sprowokować. Mam 4 GP i żadnych problemów zdrowotnych. Dla równowagi dodam, że moja jedyna Ogarka /prawie 3 lata/ również bezustannie zdrowa na ciele i umyśle. Takie są moje opinie i obserwacje z własnego podwórka
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Sunie ok. 20 kg tak na szybko te bez nadwagi ;):
Ida, Kwadra
Hucuł Redaik chodziło bardziej o wpis na necie a nie obrażanie Ciebie na ogarkowie.
Spokojnie po co te nerwy ;)
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Hucuł a możesz wskazać te fakty?
To nie chodzi o bycie w opozycji...chodzi o to, że może nie będąc weteranem w rasie ale mając już kilka lat za sobą nie wiem o jaki szereg chorób genetycznych chodzi. Naprawdę!
Bo ze swojego podwórka powinnam powiedzieć, że to padaczka (nazwijmy ją "starcza") i rak, oraz ciąg różnych przypadłości począwszy od uszkodzeń rogówki, pogryzień,zapaleń pęcherza, kaszlu, kataru....na sensacjach żołądkowych skończywszy i pociętych łapach.
Wyłonił się wiarygodny obraz rasy?

Wiem, że są tacy co nie widzą problemu entropii ale mówmy o jednej chorobie a nie o jakiś wielu tajemniczych przypadłościach. I jeżeli piszemy o rasach polskich to mówmy o chorobach we wszystkich rasach a nie w jednej podkreślając jeszcze nieuczciwość "wielu hodowców" ..jesteś pewnien, że w tamtych sami uczciwi są?
Awatar użytkownika
irie
Kontakt:

Post autor: irie »

A ja uparcie przytocze jeszcze raz:
'Niestety, te piękne psy, kiedyś bardzo zdrowe, obecnie trapi szereg chorób, skrzętnie ukrywanych przez wielu hodowców'
Te wytluszczone fragmenty charakteryzuje spora przesada. Przez to wydzwiek zdania jest zupelnie inny, niz gdyby bylo w nim wspomniane, ze sa jakies problemy zdrowotne w rasie, a nawet, ze nie wszyscy hodowcy o tym rzetelnie informuja. Choc i tak nie widze sensu zamieszczac takiej notki nt. hodowcow w takim krotkim opisie rasy.
Waga 20 kg doroslego osobnika, choc moze i w przyrodzie nie wystepuje, wystepuje we wzorcu i nie mozna tu w zadnym razie zarzucic autorowi, ze jest to ewidentna bzdura.

Hucule, choc osobiscie bardzo Cie szanuje jako dyskutanta i hodowce, niestety, tym razem nie moge sie zgodzic z Twoja opinia. :) Mimo to ja rowniez szanuje :]
Obrazek
hucuł

Post autor: hucuł »

Mam wrażenie, że podejmujemy tutaj dyskusję z szacunkiem dla odmiennych poglądów i nie czujemy jednocześnie zbytniej potrzeby zagłaskiwania się bez podstaw.
Ale fakty szanujmy przede wszystkim! A 20 kg. mimo, że wyrwane ze wzorca jest bzdurą. Choroby oczu /mimo, że był pomysł wpisania do wzorca :strach_2: / są faktem. Faktem jest również, że wielu hodowców już dawno to zauważyło i że nie wszyscy głoszą oficjalnie, że Ogar nie ma problemów, bo prawdziwe problemy mają inne rasy. I nne mają i Ogar ma. Powiedzmy raczej, że staramy się zaradzić i że może być lepiej. Nie zgodzę się jednak z tezą, że nie ma problemu!
Aniu W
Pewnie, że w "tamtych rasach" RÓWNIEŻ nie ma samych uczciwych. Są promujący pokraki zamydlając oczy "użytkiem", są psy i suki używane w hodowli, mimo oczywistego entropium, jest coraz więcej NN-ek z nieprawego PKR - owego łoża rozmnażanych radośnie nie wiedzieć czemu. Bywają pojedyncze przypadki dysplazji. Do OP wiele brakuje, ale bywają. Tyle widziałem i wiem. Słyszałem również i to z wiarygodnych ust o przypadkach padaczki i PRA. Sam się nie spotkałem, ale mam bardzo ograniczony przegląd populacji i nie założyłbym się, która rasa "wygrywa" w tych konkurencjach. Problemy z psychiką spotykam w obu rasach. Dyskusja "od kiedy i dla kogo problem jest problemem", to osobny temat.
Można jeszcze długo pisać, ale to nie na temat. Z obiema rasami obcuję na codzień, obie są inne i daleki jestem od pozycji "panci", której piesek najśliczniej siusiu robi, czy elegancko ogonek nosi. :zly2: Od ośmiu lat pierwszy raz właśnie dziś podałem psu pierwszy lek /oprócz szczepień i odrobaczania/ - antybiotyk dla kaszlaka. Akurat na GP trafiło :zly3:
Na koniec wrócę o tematu. Wg. mnie artykuł /oprócz masy :niewka:/, to prawda w czystej postaci. Czy ustalił już ktoś nazwisko autora?
Awatar użytkownika
zybalowie

Post autor: zybalowie »

Wg. mnie artykuł /oprócz masy :niewka:/, to prawda w czystej postaci.
Hucule wiem, że pewnie i tym razem moje pytanie zignorujesz, ale ja i tym razem je zadam:

Jeśli sądzisz, że prawdą jest, iż ogara nęka "szereg chorób", to jakie są to twoim zdaniem choroby?
Prosta lista - jakie choroby notorycznie nękają ogary?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
REDAIK

Post autor: REDAIK »

Hucule, gdybym chciała Cię obrażać to nie uczyniłabym tego w ten sposób. Zresztą niby za co? Szanuję Cię jako hodowcę i osobę z dystansem do wielu rzeczy. To skojarzenie OP jest fajne, choć zapewne wymagało wielu przemyśleń i odwagi (nie wszystkich hodowców na razie na to teraz stać). Nie mam zamiaru kopać pod tobą dołków. :zgoda:
Chodziło mi o artykuł. jest on tendencyjny i generalizuje. jest niesprawiedliwy i w tonie właśnie kynegosa. Każdy ma prawo czytać forum nawet się nie logując, więc nic nie wiadomo :niewka:
Za to na pewno osoba ta tzn. pisząca miała jakiś wgląd w nasze dyskusje, być może forumowe nawet z tego wątku i wysnuła własne uogólnienia, a być może spotkał się sama z taką sytuacją ukrywania wad. Ale niech będzie rzetelna w tym co pisze. Bo na zielone raczej nie zaglądał skoro gończe są ewenementem na skalę światową.
Zresztą Hanię, która hoduje gończe i ogary (tak jak Ty) też artykuł oburzył.
A co do wago to może Korsa? Fakt, że KW.
I chyba na razie starczy, bo w ferworze dyskusji za mało/dużo piszemy, są niedomówienia, podejrzewamy siebie o różne rzeczy. Kolejny zresztą raz zbyt personalnie ktoś wziął sobie moje słowa, zupełnie nie do niego skierowane.
Jeszcze raz przepraszam...
http://www.ogarzygon.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Post autor: miszakai »

Hucuł...jakaś masakra :wow_3: Nie wnikając nawet za bardzo w dyskusję, ktokolwiek z boku przeczyta to podsumowanie ras, bo są to de facto fotki ras z krótką charakterystyką a nie artykuł o ogarach polskich :zly2: zauważy bez problemu, że jest napisany - w ostatnim zdaniu - tendencyjnie i przegięty w dodatku. Do obiektywnych opisów innych ras kompletnie nie pasuje okreslenie skrzętnie ukrywanych i trapi szereg chorób :zly1: Sorry ale każdy gł...to widzi :shock: Co do wagi i wzrostu to są to widełki dla obu płci i nie o to jest spór. Wątek o wzroście i wadze jest; tu chodzi o ostatni fragment opisu rasy OP. Porównanie do opisu GP samo się narzuca, bo są ewenementem jeśli chodzi o zdrowie :shock: Sorry ale czytając nawet zielone forum można znaleźć więcej i chorób i problemów psychicznych u gp...Ale nie o to też chodzi, żeby rasy i ich zdrowotnośc tu porównywać. Chodzi o treści jakie napotykamy w necie, o rzetelność, prawo prasowe i zwykłą przyzwoitość. Dla mnie z daleka redakcja tych tekstów śmierdzi i nie rozumiem jak ktoś może tego nie widzieć :gluchy:
A jak już sobie rzadko używanych emotek trochę mogę powstawiać to napiszę tylko, że 20 kg ogar to byłaby chyba jakaś bidulowa tragedia a niektóre wzorcowe ogary są doskonałym przykładem jak patrzenie tylko na centymenry i kg zamydla obraz ogara jako całości :twisted: Sorry ale tak uważam.
Ostatnio zmieniony wtorek 08 lut 2011, 09:28 przez miszakai, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
ODPOWIEDZ