Strona 11 z 18

Re: Dania obiadowe

: czwartek 09 sie 2012, 22:24
autor: irie
na razie zakupilam cukinie :mrgreen:

Re: Dania obiadowe

: niedziela 12 sie 2012, 22:48
autor: irie
Zupa byla pyszna. Zrobilam wersje podstawowa, z przepisu weszynoski. (dzieki:)) Nastepnym razem beda 'wariacje na temat'.
Na zimno tez pychotka ;)

Re: Dania obiadowe

: wtorek 04 wrz 2012, 12:23
autor: weszynoska
Dziewczyny...jak robicie paprykę faszerowaną ( mięsem , kaszą??? ) taką duszoną czy zapiekaną w piekarniku???

Nigdy nie robiłam :oops:

Re: Dania obiadowe

: wtorek 04 wrz 2012, 12:34
autor: kasiawro
mięso mielone wieprzowo-wołowe i ryż, natka pietruszki i cebulka - podobny farsz jak na gołąbki (daję sporo pieprzu ziołowego bo lubię), zapiekam w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, na koniec posypuję serkiem żółtym (wczoraj o tym właśnie mówiłam, że dawno nie jedliśmy :) )

Ps. Pytanie tylko do dziewczyn... ja myślę, ze chłopaki by się obraziły ;)

Re: Dania obiadowe

: wtorek 04 wrz 2012, 12:40
autor: weszynoska
A jakos tak mi się zapytało :niewka:

dobra..ogólnie to ja wiem, ale naczynie żaroodporne zamknięte???

Tak na sucho wsadzić?? żadnego sosiku?? czy chociaż wody?? I ile to ma się tam zapiekać???

Re: Dania obiadowe

: wtorek 04 wrz 2012, 13:12
autor: kasiawro
Oliwą podlewam, można sosik pomidorowy, grzybowy (jakie lubisz) zrobić i w nim dusić.
Ja w zamkniętym naczyniu duszę i na koniec otwieram dopiero aby się lekko przypiekło z góry.

Re: Dania obiadowe

: wtorek 04 wrz 2012, 16:26
autor: hania
Ja robię w otwartym bo pokrywka już nie istnieje. Ryż/kasza + mięso, lub samo mięso, dużo przypraw, cebula, czosnek. Czasem na wierzch pod "czapeczkę" z papryki wkładam ser żółty albo pleśniowy. Podlewam wodą bo z sosikami nie wszyscy lubią (w przeciwieństwie do gołąbków).

Re: Dania obiadowe

: wtorek 04 wrz 2012, 22:01
autor: ketrin
tez podlewam woda ale mozna do wody dodać kostke warzywna

Tak samo można faszerować pomidory tylko ja juz bez ryżu z samym mięskiem z bazylia pycha...

i polecam też faszerowana kalarepe (nie wiem czy jeszcze sa)

kalarepe lekko obgotowac jak wystygnie wydrazyc
miazsz z kalarepy , twarozek, pomidor i natka nafaszerowac kalarepe i zapiec jak papryke

Re: Dania obiadowe

: środa 05 wrz 2012, 10:03
autor: miszakai
:) U nas właśnie wczoraj Kuba robił :jezyk_3: Obrażony jak nic :)
Papryki sparzone wrzątkiem; mięso wołowo-wieprzowe podsmażone z cebulką i wymieszane z ugotowanym ryżem.
Czapeczki papryk ścięte z góry Kuba podsmażył na tłuszczyku w wysokiej patelaszce, potem do tejże patelachy wstawił nafaszerowane papryki, podlał wodą...Do wody pokrojone pomidory i koperek.
Pod koniec duszenia pod czapeczki powędrował ser góralski - wędzony oscypek...
Mniam...Dzisiaj jemy na obiad:)
Kasia - telepatia działa :piwko:

Re: Dania obiadowe

: środa 05 wrz 2012, 21:11
autor: weszynoska
kasiawro pisze:Ja choć raz postaram się zabłysnąć sprawdzonym, dobrym przepisem obiadowym. Karczek jadlam u mamy w niedzielę i był pycha:
„Karczek od Babci”
1 kg. karczku
1 kg. pieczarek
4 cebule średnie
4 ząbki czosnku
400ml. śmietany słodkiej 30%
Sól, pieprz
3 łyżeczki przyprawy do grilla
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
Przyprawy są do nacierania karczku, reszta co zostanie posypać po warstwach.
Karkówkę pokroić w plastry ok. 1,5 cm, 6 h zostawić w przyprawach. Zarumienić na oleju mięsko, pieczarki pokroić w talarki i cebulę. Na dno rondla dać pieczarki, pieprz, sól, cebulę, mięso (warstwy układać). Na karczek plasterki czosnku. Potem kolejna warstwa pieczarek, cebuli plus przyprawy które zostały. Można trochę podlać wodą.
Mam nadzieję że będzie Wam smakował ;)
Kasiu...a co z śmietaną???? I gdzie i ile się to piecze?? W piekarniku czy na płycie ?