Strona 11 z 24
Re: Wypieki
: czwartek 16 lut 2012, 17:26
autor: weszynoska
nulka pisze:Rany ,Beatka pączki zrobione i jeszcze chciało Ci się fotkę pyknąć

to "ku pamięci" bo zaraz ich nie będzie i mi nikt nie uwierzy
ja pączki robię tylko raz do roku na Tłusty Czwartek
Re: Wypieki
: piątek 24 lut 2012, 21:23
autor: weszynoska
No więc...

popełniłam dzis takie oto kulinarne przestępstwo
1/2 kg mąki pszennej
4-5 dag świeżych drożdży
1/3 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła
3 żółtka
1 jajko
Drożdże rozciera się z łyżeczką cukru, troszką mleka i odrobiną mąki...w kubku i zostawia aby wyrosły. W tym czasie wsypuje się do miski mąkę , cukier puder, jajko i żółtka, szczyptę soli i resztę mleka i zagarnia ciasto. Można podsypnąć mąką, żeby zaczęło odstawać od ręki ( jak to drożdżowe) Jak juz jest wyrobione, po troszku wlewa się roztopione masło ( chłodne) i zagniata dotąd aż zrobi się piękna zwarta kula. Przykrywa się ściereczką i zostawia godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie jak rośnie...
20 dag pokruszonych orzechów włoskich ( szklanka)
3 łyżki masła
3 łyżki miodu
2 łyżki pokruszonych herbatników
płaska łyżeczka cynamonu
Orzechy prażymy przez około 5 minut w rondlu, na rozgrzanym maśle, dodajemy miód, cynamon i smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty. Zagęszczamy herbatnikami. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto wykładamy na stolnicę, jest leciutkie pulchne, bardzo delikatne. Dzielimy na 3 kawałki i każdy po kolei rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm w prostokąt wysoki na 20 cm a długi ile wyjdzie...
Nakładamy delikatnie farsz zostawiając wszystkie brzegi puste i składamy na długość na 3 x. Czyli najpierw ten brzeg z dołu nakładamy do połowy ciasta, a potem brzeg z góry na dolny. Kroimy na kwadraty i z jednej strony nacinamy nożem łapki. Wykłądamy na blachę...jeszcze mają urosnąć, po czym smarujemy rozbełtanym białekim i na 15 minut do piekarnika ( 180 stopni)
Re: Wypieki
: piątek 24 lut 2012, 21:26
autor: Aszemi
A ile takich łapek wychodzi z tych proporcji??
Re: Wypieki
: piątek 24 lut 2012, 21:35
autor: weszynoska
Aszemi pisze:A ile takich łapek wychodzi z tych proporcji??
Mi wyszło 20
Re: Wypieki
: piątek 24 lut 2012, 21:48
autor: Aszemi
Czyli najlepiej piec z podwójnej

Re: Wypieki
: piątek 24 lut 2012, 21:51
autor: weszynoska
Nie wiem, myślę, że zależy od liczby jedzących. To są drożdżówki...po ilu Cię przytka??
Ja zjadłam 2 na gorąco i 2 juz wystygnięte, Stefan też ze dwie trzy..Dominika jedną..reszta na jutro do kawki.
Ale potem ciasto drożdżowe staje się niestety suche...lepiej robić częściej niż raz w wielkiej ilości
Re: Wypieki
: piątek 24 lut 2012, 21:52
autor: kasiawro
szok dla mnie takie cudo to szok
Re: Wypieki
: piątek 24 lut 2012, 21:54
autor: Aszemi
Tylko francuskich zjem więcej niż jedną
A skoro one takie duże wychodzą to jedna zdecydowanie starczy

Re: Wypieki
: piątek 24 lut 2012, 21:56
autor: kasiawro
Na jutro do kawki

tylko dlaczego tak daleko

Re: Wypieki
: piątek 24 lut 2012, 22:00
autor: ketrin
kasiawro pisze:Na jutro do kawki

tylko dlaczego tak daleko

noooo
ale to nie dla mnie nie mam szczescia do drożdzy
