Strona 11 z 24

Re: Wypieki

: czwartek 16 lut 2012, 17:26
autor: weszynoska
nulka pisze:Rany ,Beatka pączki zrobione i jeszcze chciało Ci się fotkę pyknąć :zgoda: :brawo_1:
to "ku pamięci" bo zaraz ich nie będzie i mi nikt nie uwierzy :gleba:

ja pączki robię tylko raz do roku na Tłusty Czwartek

Re: Wypieki

: piątek 24 lut 2012, 21:23
autor: weszynoska
No więc... :D popełniłam dzis takie oto kulinarne przestępstwo :gleba:

Obrazek


1/2 kg mąki pszennej
4-5 dag świeżych drożdży
1/3 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła
3 żółtka
1 jajko

Drożdże rozciera się z łyżeczką cukru, troszką mleka i odrobiną mąki...w kubku i zostawia aby wyrosły. W tym czasie wsypuje się do miski mąkę , cukier puder, jajko i żółtka, szczyptę soli i resztę mleka i zagarnia ciasto. Można podsypnąć mąką, żeby zaczęło odstawać od ręki ( jak to drożdżowe) Jak juz jest wyrobione, po troszku wlewa się roztopione masło ( chłodne) i zagniata dotąd aż zrobi się piękna zwarta kula. Przykrywa się ściereczką i zostawia godzinę do wyrośnięcia.

W międzyczasie jak rośnie...

20 dag pokruszonych orzechów włoskich ( szklanka)
3 łyżki masła
3 łyżki miodu
2 łyżki pokruszonych herbatników
płaska łyżeczka cynamonu


Orzechy prażymy przez około 5 minut w rondlu, na rozgrzanym maśle, dodajemy miód, cynamon i smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty. Zagęszczamy herbatnikami. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto wykładamy na stolnicę, jest leciutkie pulchne, bardzo delikatne. Dzielimy na 3 kawałki i każdy po kolei rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm w prostokąt wysoki na 20 cm a długi ile wyjdzie...

Nakładamy delikatnie farsz zostawiając wszystkie brzegi puste i składamy na długość na 3 x. Czyli najpierw ten brzeg z dołu nakładamy do połowy ciasta, a potem brzeg z góry na dolny. Kroimy na kwadraty i z jednej strony nacinamy nożem łapki. Wykłądamy na blachę...jeszcze mają urosnąć, po czym smarujemy rozbełtanym białekim i na 15 minut do piekarnika ( 180 stopni)

Re: Wypieki

: piątek 24 lut 2012, 21:26
autor: Aszemi
A ile takich łapek wychodzi z tych proporcji??

Re: Wypieki

: piątek 24 lut 2012, 21:35
autor: weszynoska
Aszemi pisze:A ile takich łapek wychodzi z tych proporcji??
Mi wyszło 20

Re: Wypieki

: piątek 24 lut 2012, 21:48
autor: Aszemi
Czyli najlepiej piec z podwójnej :mrgreen:

Re: Wypieki

: piątek 24 lut 2012, 21:51
autor: weszynoska
Nie wiem, myślę, że zależy od liczby jedzących. To są drożdżówki...po ilu Cię przytka??

Ja zjadłam 2 na gorąco i 2 juz wystygnięte, Stefan też ze dwie trzy..Dominika jedną..reszta na jutro do kawki.

Ale potem ciasto drożdżowe staje się niestety suche...lepiej robić częściej niż raz w wielkiej ilości

Re: Wypieki

: piątek 24 lut 2012, 21:52
autor: kasiawro
szok dla mnie takie cudo to szok

Re: Wypieki

: piątek 24 lut 2012, 21:54
autor: Aszemi
Tylko francuskich zjem więcej niż jedną :mrgreen:
A skoro one takie duże wychodzą to jedna zdecydowanie starczy ;)

Re: Wypieki

: piątek 24 lut 2012, 21:56
autor: kasiawro
Na jutro do kawki :marzyc_2: tylko dlaczego tak daleko :(

Re: Wypieki

: piątek 24 lut 2012, 22:00
autor: ketrin
kasiawro pisze:Na jutro do kawki :marzyc_2: tylko dlaczego tak daleko :(
noooo :marzyc:
ale to nie dla mnie nie mam szczescia do drożdzy :cry: