Azja :)

Awatar użytkownika
aganowaczek
Gadu-Gadu: 0

Re: Azja :)

Post autor: aganowaczek »

Oj, teraz dopiero przeczytałam :strach_2:
Trzymajcie się - będzie dobrze i obejdzie się bez skalpela! :prosze_1:
Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK :-)
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136

Awatar użytkownika
Azja

Post autor: Azja »

panbazyl pisze:
Azja pisze:
Ania W pisze:Też bym skonsultowała - tak czy siak przy problemach tego typu dieta i ograniczony ruch na pewno nie zaszkodzą a pomóc mogą. Trzymajcie się!
z pewnością Azja musi schudnąć wazy 36 kg i jest dość wysoki wiec ogółem ma co dźwigać, Kawał psa.
Dziś zdjęcie rtg przesyłam do Qzi :) na dalszą konsultację ( nie tracę nadziei) dziękujemy za wsparcie!!!
konsultuj z wetami którzy się zajmują takimi przypadkami zawodowo. We Wrocławiu jest dr. Jan Siembieda - prześlij mu zdjęcia do konsultacji (wcześniej oczywiście zadzwoń i się umów). W necie powinny być gdzieś telefony.
Jak na razie jestem unieruchomiona nic nie mogę zrobic przesłałam zdjęcie Qzi i czekam na jakies info od weterynarza z warszawy od doktora Igora Banasika chyba? Jak tylko będę miała zdjęcie u siebie z powrotem to własnie chciałabym skonsultowac z tym doktorem, póki co czekamy...
Awatar użytkownika
panbazyl
Kontakt:

Post autor: panbazyl »

a to nie masz zdjęcia w formie cyfrowej?
Dysplazja dysplazji nie równa - potrzebne jest jeszcze określenie A, B, C, D (to na biodra, bo na łokcie znów inne określenia 0 lub 1 ) U labradorów takie badanie jest konieczne do zrobienia uprawnień reproduktora, więc dla mnie to norma (mialam do tej pory laby, Gryzoń to mój pierwszy nie lab). W Lublinie w jednej klinice robią RTG bez usypiania psów (tylko potrzebne sa wtedy 2 osoby do ułożenia psa, przy usypianiu potrzebna jest jedna i całe dzikie metry sznurka do związania psa i 'dyby").
Odpowiednią dietą możesz ratować psa - ale najlepiej jak wet się tym zajmie. Poszperaj na dogomanii - moze akurat coś znajdziesz interesującego.
labradory i ogar :) rozety na zamówienie https://www.facebook.com/HerbuBazylFciKennel" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Azja

panbazyl pisze:a to nie masz zdjęcia w formie cyfrowej?
Dysplazja dysplazji nie równa - potrzebne jest jeszcze określenie A, B, C, D (to na biodra, bo na łokcie znów inne określenia 0 lub 1 ) U labradorów takie badanie jest konieczne do zrobienia uprawnień reproduktora, więc dla mnie to norma (mialam do tej pory laby, Gryzoń to mój pierwszy nie lab). W Lublinie w jednej klinice robią RTG bez usypiania psów (tylko potrzebne sa wtedy 2 osoby do ułożenia psa, przy usypianiu potrzebna jest jedna i całe dzikie metry sznurka do związania psa i 'dyby").
Odpowiednią dietą możesz ratować psa - ale najlepiej jak wet się tym zajmie. Poszperaj na dogomanii - moze akurat coś znajdziesz interesującego.
Zdjęcie dostaliśmy tylko w formie zdjęcia :P nie na płycie,( nie określał nam jakiego stopnia wiem tylko tyle ze to biodro lewe) dlatego bardzo bym chciała skonsultować jeszcze z innym wetem, ponieważ z tego co słyszałam ta wada u ogarów raczej nie występuje, Azja był usypiany dostał końską dawkę bo coś na niego nie działało... :niewka: teraz mamy wizytę kontrolną za jakieś dwa tygodnie, nie wiem co powie wet, a nie chcę opierać się tylko na jednej opinii... czekam na zdjęcie od Qzi i skonsultuje się z weterynarzem z Wrocławia bo i właściciele Grocika mi go polecali...póki co czekamy zawieszeni...
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Do konsultacji bardzo polecam też Abvet - http://www.abvet.cz/pl" onclick="window.open(this.href);return false; . Bardzo dobrzy lekarza i konsultują mailowo. Swoją droga to już strasznie dawno nie słyszałam o "normalnym" zdjęciu RTG - teraz wszyscy robią cyfrowo i dostaje się na płytce. Co jest o tyle fajne, ze łatwiej wysłać i jak np pies się ruszy to od razu widać i można zrobić drugie.
A jako wet nie wierzę w dobre zdjęcia rtg dysplazji zrobione bez narkozy - tzn zrobić się da, pytanie czy ono będzie wiarygodne. Bo to nie jest tylko kwestia ułożenia psa, ale też zwiotczenia mięśni - a tego bez farmakologii zrobić się nie da.
Awatar użytkownika
panbazyl
Kontakt:

nie znam się na farmakologii, ale wiem o kilku śmiertelnych zejściach po narkozie (wczoraj zeszła sunia mojej koleżanki podczas rutynowego zabiegu...) - więc wolę robić RTG na "żywo" niż mieć super zwiotczałe zdjęcie mięśni i martwego psa.... To tak z mojego punktu właściciela psa.
labradory i ogar :) rozety na zamówienie https://www.facebook.com/HerbuBazylFciKennel" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Ja rozumiem to z punktu widzenia właściciela psa. Po prostu uświadamiam, że tak zrobiona fotka młodego psa opisana jako A wcale nie musi być A.
Awatar użytkownika
panbazyl
Kontakt:

też to rozumiem. Dlatego tez powinny być RTG robione nie tylko w wieku "przedrozpłodowym" do rodo ale i sporo wcześniej za młodzika już. Moje labki miały z usypiaczem i bez, ale wolę bez - z przyczyn opisanych powyżej (jednak bardziej mi zależy na życiu psa niż nawet najpiękniejszym zdjęciu RTG).

a jak tam Azja? Może próbuj dietą i suplementami mu coś pomagać.
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Z tego co mnie uczono to można zrobić zdjęcie przed skończeniem 12 tyg. Wtedy już widać czy dysplazja się zaczyna. Jest to ostatni moment kiedy pomaga zabieg chyba :mysl_1: nacięcia miednicy. Potem dopiero po 18 miesiącu życie do rodowodu. Oczywiście jeśli pies ma objawy, bóle czy inne dolegliwości to też robimy rtg. Bywają zmiany zapalne stawów biodrowych, urazowe i takie się bada zawsze, nie zależnie od wieku. Co do narkozy to moje 3 labki i 2 tollery były usypiane do zdjęć i nie było żadnych problemów z wybudzaniem.
Awatar użytkownika
Azja

pieskie życie to życie beztroskie:))))
Dwa dni temu Azja skończył rok i jest już dostojnym Panem Psem :silacz:
ma już nawet własne podwórko i jodpoczywa w upalny dzień na tarasie:)))
Załączniki
Azja 002.jpg
to zdjęcie zrobione trzy miesiące temu:P
to zdjęcie zrobione trzy miesiące temu:P
a to już roczny Azja urodzinowa sesja zdjęciowa ,,Pan Azjusz na swoim terenie"
a to już roczny Azja urodzinowa sesja zdjęciowa ,,Pan Azjusz na swoim terenie"
20130726_132620.jpg
20130726_132649.jpg
20130726_132700.jpg
ODPOWIEDZ