Strona 2 z 22
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: czwartek 23 paź 2008, 00:46
autor: dorob62
Nalewka 6
NALEWKA WIŚNIOWA
Składniki:
100 wiśni
100 wiśniowych liści
1 kg cukru
1,5 litra wody
0,5 litra spirytusu
łyżka kwasku cytrynowego
Wodę doprowadzamy do wrzenia. Wiśnie, liście, wodę, cukier, kwasek gotujemy jeszcze około 20 minut od zagotowania się wody. Odstawiamy to na 24 godziny. Potem przecedzamy i do soku dodajemy 0,5 litra spirytusu i rozlewamy do butelek (karafki). Dobrze zamykamy.
Pyszna:)
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: czwartek 23 paź 2008, 14:39
autor: weszynoska
Robiłam i potwierdzam,. że pyszna....
Tylko te proporcje wody do spirytusu miałam inne
no i dodaję kilka goździków do wiśni...
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: czwartek 23 paź 2008, 19:15
autor: Aszemi
Węszynosko a może przepis na Leona by się znalazł

Czy to receptura owiana tajemnicą

Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: czwartek 23 paź 2008, 22:09
autor: weszynoska
przepis na Leona stary jak świat
1410
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: piątek 24 paź 2008, 07:33
autor: Aszemi
HiHi
Ps.Przepraszam z góry za tak krótki i nie wnoszący zbyt wiele do dyskusji post

Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: piątek 24 paź 2008, 12:01
autor: dorob62
Nalewka nr 7
Nalewka farmaceutów
1 kg cytryn,
1 kg cukru,
1 litr mleka
1 litr 96-proc. spirytusu
Cytryny starannie wyszorować namydloną szczotką, sparzyć, dokładnie opłukać, osuszyć, po czym obrać z żółtej skórki i białego albedo.
Z jednej cytryny najpierw skroić cieniuteńką żółtą warstwę skórki i odłożyć ją. Starannie obrane cytryny pokroić na cienkie talarki i oczyścić z pestek, po czym ułożyć w słoju zamykanym na klamrę, dodać cukier, spirytus i odłożoną skórkę z jednej cytryny.
Słój dokładnie zamknąć i odstawić na miesiąc w chłodne, ciemne miejsce (co kilka dni wstrząsać słojem).
Gdy nalewka stanie się krystaliczna i nabierze pięknej złocistozielonkawej barwy, starannie ją przefiltrować i rozlać do butelek. Już po dwóch tygodniach dojrzewania nalewka nadaje się do picia. Dobra na zaziębienia i chandrę.
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: sobota 25 paź 2008, 10:41
autor: dorob62
Nalewka nr 8
Nalewka Zimowa czyli Góralska
1 l spirytusu
1 l wody
8 cytryn
goździki
szczypta gałki muszkatołowej
1 szklanka rumu
900 g miodu
Sposób przyrządzenia:
Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać goździki i gałkę muszkatową, gotować około 10 minut, schłodzić do temperatury 40 stopni C. W tak przygotowanej wodzie rozpuścić miód, przelać do słoja. Z dokładnie umytych cytryn cienko skroić skórę (bez białej włókniny), wrzucić do słoja. Z owoców wycisnąć sok i razem z rumem i spirytusem dodać do roztworu miodu w słoju, szczelnie zamknąć, odstawić na 2 doby. Po tym okresie nalewkę filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce.
Boska:)
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: niedziela 26 paź 2008, 08:40
autor: dorob62
nalewka nr 9
Alasz
Popularny kminkowy likier znany jest przede wszystkim z okupacyjnego szlagieru, jednak w okresie przedwojennym alasz stanowił nader pożądane uzupełnienie poobiedniej kawy. Jego nazwa pochodzi od nazwy łotewskiej posiadłości, Allasch, gdzie w początkach XX wieku zaczęto go wyrabiać, najpierw na mniejszą, a następnie na coraz większą skalę. Sukces zależy jedynie od zdobycia dobrej jakości olejku kminkowego.
20 kropli olejku kminkowego,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 l spirytusu rektyfikowanego (95%),
1 l źródlanej wody,
1 kg cukru,
ew. 1 kropla olejku anyżkowego
Olejki wlać do spirytusu. Wodę zagotować w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier i wlać sok z cytryny, powoli podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści. Do gorącego syropu wlać spirytus, wymieszać i ostudzić. Przelać do dużego, wyparzonego słoja lub gąsiorka, szczelnie zamknąć i odstawić na 1 miesiąc.
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: poniedziałek 27 paź 2008, 15:44
autor: dorob62
Nalewka 10
Nalewka spóźnionego lata
Składniki:
0,5 kg jasnych winogron,
0,5 kg ciemnych winogron,
0,5 kg śliwek,
1 kg cukru,
1 łyżeczka rodzynek,
1 cytryna,
750 ml spirytusu,
250 ml wody.
Jak przyrządzić?
Owoce umyć, osuszyć, śliwki podzielić na połówki i usunąć pestki. Cytrynę dokładnie sparzyć i osuszyć. Owoce włożyć do naczynia o szerokim otworze, wrzucić rodzynki, całość zasypać cukrem i zalać alkoholem z wodą. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie w ciemne, ciepłe miejsce, po czym przefiltrować i zlać do butelek. Odstawić na kolejne 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce.
Nalewka ma piękny ciemnoczerwony kolor. Smakuje piękniej jeszcze niż wygląda.
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: poniedziałek 27 paź 2008, 16:03
autor: weszynoska
a ja jutro będę robić Żenichę
