Surowe mięsko ?

lorelaiNRF

Re: Surowe mięsko ?

Post autor: lorelaiNRF »

.... może BARF?
Sevenowa
Gadu-Gadu: 1738715

Post autor: Sevenowa »

przepraszam, Co?
monik

Post autor: monik »

BARF, to w uproszczeniu mieszanka mielonego surowego mięsa z kością i warzywami.
Szczerze, to nie jestem zwolennikiem tego żywienia..
Jeśli tym bardziej chcecie dużo podróżować ze swoim przyszłym psiakiem, to ten rodzaj żywienia odpada raczej, mimo wszystko jako podstawę żywienia polecam suchą karmę, a zawsze od czasu do czasu można też dodatkowo podać surowe mięso, owoce czy warzywa :)
Awatar użytkownika
BasiaM

Post autor: BasiaM »

My Uchatkowi oprócz suchej karmy dajemy surowe mięso np. zmieloną wołowinę z ryżem ugotowanym, wątróbkę drobiową obsmażoną z wierzchu a w środku krwistą - wcina aż mu uszy sterczą :happy3:
Natomiast zauważyłam,że nie lubi kurczaków ugotowanych - powącha i odchodzi.Więc zmuszać go nie będę :jezyk_3:
Oprócz tego dostaje też jogurty naturalne, serki białe, za sucharka z pasztetem jest w stanie na głowie stanąć :gleba:
Obrazek

Obrazek
Sevenowa

hmmm...a kosci?
Tak zeby pies poczol sie psem..
Czy takie "przesadne" dogadzanie pupilowi to nie przesada? :)
monik

Zadam w związku z tym inne pytanie, jak stado wilków dopadnie jakiegoś zwierza, to co po nim zostaje? Co się wala czasami po lasach, a pełno po sawannach i preriach?
Owszem, pies, to już nie dziki wilk czy likaon, ale na pewno kość, to nie podstawa wyżywienia :)

Można mu dać od czasu do czasu, ale nie za często, żeby też nie miał zatwardzeń.
Polecam kości wołowe i cielęce: surowe (ale po jakimś czasie zaczynają waniać :] ), parzone lub wędzone, ale kupione w sklepach zoo :)
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Zwierzami....nie karmimy psów....

a po lasach kurczaki sie nie plątają :gleba: tzn kości z kurczakó ukradzionych przez lisy......

moje psy jedzą porcje rosołowe i skrzydełka, szyjki.....codziennie...

żaden nie ma zatwardzenia
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Sevenowa

Zle mnie zrozumiano...owszem sama psu dogadzac bede.Ale bez przesady...mielenie miesa,czy smarzenie watrobki tak zeby w srodku byla krwista...niewiem,chyba zapytam Sevena.
Kosci to nie zadne jedzienie,tylko "przekąska" lub cos w tym rodzaju.Podstawa zywienia jednak w moim przypadku bedzie sucha karma,surowe (nie mielone ;) ) mieso,ryz,warzywa...
Przesadne dbanie i ciucianie nad psem to jakas lekka przesada :mysl_1:

ale...kazdy kocha swojego psa na swoj indywidualny sposob.
monik

weszynoska pisze:Zwierzami....nie karmimy psów....

a po lasach kurczaki sie nie plątają :gleba: tzn kości z kurczakó ukradzionych przez lisy......

moje psy jedzą porcje rosołowe i skrzydełka, szyjki.....codziennie...

żaden nie ma zatwardzenia
węszynosko

ale nie porównuj miękkich kości drobiowych i to jeszcze dość mięsnych z kośćmi wołowymi, czy innymi dużo bardziej twardymi, niż drób..

Zgadza się Sevenowa, nie ma co za bardzo wymyślać, bo w pewnym momencie psiak może dopiero zacząć szkolić swoje pańciostwo :lol:
A tak będzie przyzwyczajony do podstawowego żywienia i nie będzie potem wybrzydzać :)
Urwis dostaje głównie suchą karmę, czasami dostanie też biały ser, surowe, czy gotowane mięsko, ale coś ostatnio mi bardzo smrodzi po surowym, więc chyba ograniczę do gotowanego :]
Ale przede wszystkim sucha karma :)
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Jasne, że nie porównywałam....tego co się wala po lesie do tego co jedzą moje psy....

kości wołowych itp. nie uważam za podstawę karmienia...oczywiste jest, że po nadmiarze takich kości kupa jest biała i ogromnie sypka...tak karmic nie wolno....

mielenie mięsa drapieżnikowi...to robienie mu krzywdy...nawet maleńkie szczenię ma zęby i musi uczyc się nimi posługiwać...gryzienie wyrabia szczękę, kształtuje głowę...itp

to tak jak niektóre przewrażliwione mamusie...miksują zupki kilkulatkom :placzek:

dzieci też powinny nauczyc się gryźć...a co dopiero psy.....

samo mięso nie jest dobre dla psa...nieważne czy surowe czy gotowane...

pies powinien dostawać okrawki z koścmi...jesli juz nie drób to indyk....itp...

wołowe gicze...cielęce itp...do ogryzienia...i potem można zabrać pozostałości po kości
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
ODPOWIEDZ