Co jest ważne, zanim kupię Ogara?
Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza
Re: Co jest ważne, zanim kupię Ogara?
Poza tym jak już podchowa się jednego psa to dużo lepiej się wie czego szukać w następnym - szczególnie jak mają pasować do wizji hodowli.
Matko święta! I jeszcze muszę mieć wizję!hania pisze:Poza tym jak już podchowa się jednego psa to dużo lepiej się wie czego szukać w następnym - szczególnie jak mają pasować do wizji hodowli.

Haniu, a już poważnie – co rozumiesz przez wizję hodowli? Chodzi o jakiś cel na horyzoncie? Czy to ma znaczyć, że każdy dobry hodowca inaczej sobie wyobraża (albo powinien) hodowanie, czy samego Ogara?
-
także w hodowli musisz mieć tzw "biznes plan"GabiArt pisze:Matko święta! I jeszcze muszę mieć wizję!hania pisze:Poza tym jak już podchowa się jednego psa to dużo lepiej się wie czego szukać w następnym - szczególnie jak mają pasować do wizji hodowli.Na razie mam zwidy, że Ogar włazi mi na kolana i trąca mokrym nosem…
![]()
Haniu, a już poważnie – co rozumiesz przez wizję hodowli? Chodzi o jakiś cel na horyzoncie? Czy to ma znaczyć, że każdy dobry hodowca inaczej sobie wyobraża (albo powinien) hodowanie, czy samego Ogara?

tzn. nie chodzi tutaj o kasę, tylko co i jaki typ chcesz osiągnąć poprzez hodowlę

chodzi o to, że każdy hodowca ma wyobrażenie ogara idealnego i do niego dąży. Ty np zakładasz, ze idealny to włażący na kolana
. I bedziesz dążyć do najbardziej nkolannych ogarów i pod tym kątem je hodować
.

Baby, wy chyba sobie ze mnie jaja robicie?
A ja, biedny baranek, po wiedzę przyszłam.
Czy Ogar nakolanny może być jednocześnie Ogarem zdatnym w myślistwie, bo by mi teść (świętej pamięci) nie podarował. I po czym go poznać?
To znaczy tak: puk-puk - wchodzę do hodowcy – dzień dobry, poproszę Ogara z cechami nakolanno –łowieckimi – proszę nie pakować, skonsumuję na miejscu… to znaczy wezmę sobie na kolana w samochodzie.

Czy Ogar nakolanny może być jednocześnie Ogarem zdatnym w myślistwie, bo by mi teść (świętej pamięci) nie podarował. I po czym go poznać?

To znaczy tak: puk-puk - wchodzę do hodowcy – dzień dobry, poproszę Ogara z cechami nakolanno –łowieckimi – proszę nie pakować, skonsumuję na miejscu… to znaczy wezmę sobie na kolana w samochodzie.

Weźmiesz na kolana w samochodzie a ten filar przyszłej hodowli ozdobi je haftem...co się często zdarza 
Ja tez uważam, że hodowca powinien mieć jakiś cel założony zanim weźmie się za powoływanie na świat nowego życia ( za które z resztą w moim odczuciu jest odpowiedzialny aż do końca jego dni - licz się z tym, że jakiś pies może do ciebie wrócić w czasie swojego psiego życia).
Możesz w hodowli kłaść na przykład eksterier albo na użytkowość,,,można próbować łączyć ale prawdę mówiąc jest to dość trudne.
Ja lubię ciemne ogary (czarny czaprak, ciemne oko) nie za duże, ale raczej mocno zbudowane.
Taka moja mała paranoja z tą "ciemnością" ale tak mam i już
Gdybym nastawiała się na użytkowość brałabym po rodzicach polujących.
Wzięłabym pod uwagę też entropię.
Hodowca zazwyczaj widzi czy szczeniak jest odważny, czy spokojny, czy ma "charrrakterek".
W pewnym wieku już sporo można powiedzieć.

Ja tez uważam, że hodowca powinien mieć jakiś cel założony zanim weźmie się za powoływanie na świat nowego życia ( za które z resztą w moim odczuciu jest odpowiedzialny aż do końca jego dni - licz się z tym, że jakiś pies może do ciebie wrócić w czasie swojego psiego życia).
Możesz w hodowli kłaść na przykład eksterier albo na użytkowość,,,można próbować łączyć ale prawdę mówiąc jest to dość trudne.
Ja lubię ciemne ogary (czarny czaprak, ciemne oko) nie za duże, ale raczej mocno zbudowane.

Hodowca zazwyczaj widzi czy szczeniak jest odważny, czy spokojny, czy ma "charrrakterek".

Nie, nie, źle mnie zrozumiałaś. To JA przychodzę do hodowcy i proszę o określony "towar".Ania W pisze:Weźmiesz na kolana w samochodzie a ten filar przyszłej hodowli ozdobi je haftem...co się często zdarza

Wiesz, że ja podobnie. W ogóle lubię szczupłe psy. A oko chyba ogar zawsze ma ciemne?Ania W pisze:Możesz w hodowli kłaść na przykład eksterier albo na użytkowość,,,można próbować łączyć ale prawdę mówiąc jest to dość trudne.
Sorry, przeleciałam zdjęcia i fakt, ma też jasne.
No, to robię listę:
*Ciemny czaprak
*Ciemne oko
*Nie za wielki pies
*Bez entropii
*Bez innych wad
*Po rodzicach polujących
*Spokojny
Co by tu jeszcze?

- ogończyk
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
Ogar to nie towar, hodowla - nie biznes. Pierwsze to miłość, drugie - misja (ewentualnie bardzo kosztowne hobby). Jedno i drugie tak naprawdę niespecjalnie zależy od tego co sobie wymyślisz, tylko jak Ci się życie ułoży. Życzę, żeby jak najlepiej. Pozdrawiam
"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."
Ogończyku, chyba łatwo się domyślić, że z tym „towarem” to sobie tutaj żartujemy?
Oczywiście, że uczucia i to bardzo pozytywne skierowały nasze myśli na Ogara. Również sentymenty z dzieciństwa mojego męża. A misja?
Chyba trochę też, tylko misja pociąga za sobą szczytne ideały, a żeby do ideałów dążyć – m.in.. założyłam ten wątek, do kontynuowania którego cię zapraszam i również pozdrawiam.
I jeszcze

Oczywiście, że uczucia i to bardzo pozytywne skierowały nasze myśli na Ogara. Również sentymenty z dzieciństwa mojego męża. A misja?

I jeszcze
Mogę się położyć na falach, żeby mnie niosły i tak jest czasem fajnie, ale mogę też ruszać rękoma, żeby dopłynąć tam, gdzie chcę.ogończyk pisze: Jedno i drugie tak naprawdę niespecjalnie zależy od tego co sobie wymyślisz, tylko jak Ci się życie ułoży. Życzę, żeby jak najlepiej. Pozdrawiam

- ania N
- Gadu-Gadu: 0
Zgadzam się z tym co mówią "baby"
Ogara musisz najpierw poznać a najlepszym na to sposobem jest szczeniak wzięty do domu. Dopiero wtedy zaczyna się naprawdę doceniać pracę hodowcy. Przy jednym szczeniaczku którego uczy się czystości jest bardzo dużo pracy. A ile gazet potrzeba??? Ja posunęłam się do tego że zbierałam reklamy po klatkach (mam nadzieję że mi sąsiedzi wybaczą) takie ilości papieru przerabialiśmy początkowo. A jeśli w miocie jest 10 szczeniaków?? Jak sobie to wyobraziłam to się za głowę złapałam. Także też myślę że na początek jeden wystarczy a jak go dobrze poznacie to dopiero zaczynają tak naprawdę być widoczne różnice pomiędzy ogarami. Wtedy drugiego będziecie wybierać bardziej świadomie.
No i będziecie mieć próbkę pracy hodowcy
My też się będziemy zastanawiać nad drugim ogarkiem za jakiś czas.

Ogara musisz najpierw poznać a najlepszym na to sposobem jest szczeniak wzięty do domu. Dopiero wtedy zaczyna się naprawdę doceniać pracę hodowcy. Przy jednym szczeniaczku którego uczy się czystości jest bardzo dużo pracy. A ile gazet potrzeba??? Ja posunęłam się do tego że zbierałam reklamy po klatkach (mam nadzieję że mi sąsiedzi wybaczą) takie ilości papieru przerabialiśmy początkowo. A jeśli w miocie jest 10 szczeniaków?? Jak sobie to wyobraziłam to się za głowę złapałam. Także też myślę że na początek jeden wystarczy a jak go dobrze poznacie to dopiero zaczynają tak naprawdę być widoczne różnice pomiędzy ogarami. Wtedy drugiego będziecie wybierać bardziej świadomie.

My też się będziemy zastanawiać nad drugim ogarkiem za jakiś czas.

„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."
https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;