Zapraszam do dyskusji ( wszystkie pomysły mile widziane)!!!!
Wiem ( widziałam i rozmawiałam) jak podchodzą do sprawy kynolodzy naukowcy-genetycy (to są LUDZIE, KTÓRYM NAPRAWDĘ ZALEŻY). Zminimalizują koszty, tak by Certyfikaty były jak najbardziej przystępne. Służą swoją wiedzą i czasem. Są gotowi rozpocząć badania. Jednak- sami- nie zrobią NIC. A może by ich tak poprzeć w ich działaniach?
Ja uważam, że warto byłoby posłać pismo do ZKwP- z prośbą od środowiska ogarzego. Mądry wyważony tekst. Z nazwiskami i numerami legitymacji nas Wszystkich. DW naukowców na SGGW (prof Ściesińskiego, dr Zuzy Nowak) oraz do Wiceprzewodniczącej w Zarządzie Głównym ZKwP d/s hodowlanych Pani Elżbiety Junikiewicz. Może jeszcze do kogoś?
DW Klubu Ogara. W końcu- Klub to MY. Legitymacja ZKwP też nie jest po to by jedynie opłacać składki.
Warto byłoby wg mnie dać przykład i pozamawiać Certyfikaty. Zawstydzić inne polskie rasy. Pokazać, że NAM zależy. Dużo gadania o chorobach genetycznych- o ratowaniu ogara- a tu się nadarza okazja być coś pchnąć do przodu.
Pokazać, że NAM CERTYFIKATY SĄ NIEZBĘDNE. a może innymj rasom polskim też zależy? Rasypolskie ma kontakt z innymi forami w polskich rasach....

No wiem- to 150zł za jeden. Jak się ma parę ogarów- to się robi koszt. Ale wtedy może choć dla jednego? Bo czy nie warto? Jak myślicie?
Józef: żyję wystarczająco długo, by wiedzieć- że "domaganie się" nie jest najlepszą formą działania. I nie mów kolejny raz, że nam nie zależy...no naprawdę

Rasypolskie: jako autora tematu- proszę Cię o zmianę tytułu wątku tak, by udział w dyskusji nad Certyfikatami był powszechny na tym forum.
A może Sz Admin by wykroił co potrzeba, podbił ten temat, wytłuścił i przykleił na górę powiedzmy w "O rasie"? Tytuł mógłby brzmieć: CERTYFIKATY- ZAPRASZAMY WSZYSTKICH DO DYSKUSJI!!!