Mała czarna, korpulentna czyli Beza ( Brzana z Przewiesia)

Awatar użytkownika
ergo5218
Gadu-Gadu: 0

Re: Mała czarna, korpulentna czyli Beza ( Brzana z Przewiesia)

Post autor: ergo5218 »

Rosia waży około 21 kg, około, bo ważona na zwykłej wadze łazienkowej. Nie jestem specem od ogarów, ale mam wrażenie, że miot od p. Kartawika okazał się bardzo udany. Co do zakupu psa, to mam wrażenie, że najchętniej p. Kartawik nie sprzedawał by żadnego psa, w sumie to nawet nas zniechęcał, obrazując rasę :D
Awatar użytkownika
Psin+co

Post autor: Psin+co »

Ktoś zadecydował, kolektyw rodzinny się zgodził i 21 grudnia w niedzielę pojechaliśmy raz jeszcze do Sulęcina. Szczeniaki były w połowie 8 tygodnia i bazując na doświadczeniu z tym jednym psem jest to dobry wiek, polecam. Taki pies rozwija się (i rośnie i się zmienia) z dnia na dzień, warto to obserwować i w tym uczestniczyć. A koniec grudnia oznaczał że przez 2 tygodnie wszyscy będą w domu, co też miało znaczenie.
Dzięki uprzejmości małżonki pana Wojtka, na nasza prośbę spędziliśmy prawie dwie godziny z szczeniakami na dworze, bo chcieliśmy mieć psa zmęczonego do tej parogodzinnej podróży. Szczeniaki były już inne. Oczywiście nadal była to wesoła gromadka biegająca dookoła domu, bawiąca się ze sobą albo z zielenią, ale niektóre były już zainteresowane kontaktem z człowiekiem. Mała czarna raczej nie....
Podróż minęła spokojnie. Piesek spał. Na kocyku. Na kocyku z głową na kolankach. Na kolankach. Zdarzył się jeden "wymiot", ale potem dalej sen. I pierwsze zdjęcie w telefonie.
I pierwsza wtopa. Zrobiłem budę :D Do domu oczywiście. Dostałem 2 worki słomy pełne zapachu rodzeństwa, prosto z kojca. A naprzeciwko dziecię położyło kocyk z podróży (oczywiście na szarej piance izolacyjnej). I co wybrała mała dama prosto z kojca? Cała buda psu na :gleba:
I konkurs do czego służyła buda? W nagrodę zdjęcie budy. :D
Załączniki
W samochodzie, jadę do nowego domu
W samochodzie, jadę do nowego domu
IMG_2235.JPG (51.86 KiB) Przejrzano 1314 razy
Niewypał
Niewypał
IMG_2235.JPG (51.86 KiB) Przejrzano 1309 razy
Miłego,
Witold
Awatar użytkownika
Psin+co

Poprawka :evil:
Załączniki
IMG_0080.JPG
IMG_0080.JPG (40.45 KiB) Przejrzano 1308 razy
Miłego,
Witold
Awatar użytkownika
Psin+co

1e2w3a pisze:
Psin+co pisze:. Piesek (wczoraj) ważył 23,3 kg i chyba zaczyna rosnąc w górę. No ale bloga to trzeba by zacząć od początku....
No to spora dziewczyna z niej się zapowiada. :silacz: Moja Bona dwa dni temu ważyła 19,3 kg czyli podobnie jak Ares w jej wieku. Jest taka bardziej szczupła.

Bezy drugie imię to głód... je więcej "niż na worku pisze" dodatków nie liczę. Zjada suche i omaszczone, od razu w 2 minuty. Popije i jeszcze miskę wyliże, bo a nuż jakiś okruch.... Rano wstaje i nie da się wyrzucić na dwór bez śniadania... Przybierała i ok .1 kg tygodniowo. Dopóki rośnie to się nie martwię... A chciałem małą :D
Miłego,
Witold
Awatar użytkownika
Psin+co

ergo5218 pisze:Rosia waży około 21 kg, około, bo ważona na zwykłej wadze łazienkowej. Nie jestem specem od ogarów, ale mam wrażenie, że miot od p. Kartawika okazał się bardzo udany. Co do zakupu psa, to mam wrażenie, że najchętniej p. Kartawik nie sprzedawał by żadnego psa, w sumie to nawet nas zniechęcał, obrazując rasę :D
Na pewno chce sprzedać psa świadomemu nabywcy. I ktoś kto kupuje pierwszego psa, powinien z nim długo porozmawiać, bo warto. I jak zniechęci kogoś, kto nie wie że psa bierze się na całe życie (nie mówię o prawdziwych przypadkach losowych) to szacun :szacun_1:
Miłego,
Witold
Awatar użytkownika
BasiaM

Post autor: BasiaM »

Psin+co pisze:... No to jest powód żeby nowy aparat kupić :lol:
tak, tak ... najpierw aparat, potem lepszy samochód, żeby pies miał wygodnie, drugiego ogara do towarzystwa bo to wkońcu zwierza stadne a na końcu duża działka z domkiem pod lasem :jezyk_3:
Psin+co pisze: I co wybrała mała dama prosto z kojca?
Łóżko wybrała a czego się spodziewaliście :zdziw_4: :gleba:
Psin+co pisze:I konkurs do czego służyła buda?
pewnie została toitoi-em :gleba: tylko dawajcie jej tam porządny papier toaletowy, w kwiatki pachnący a nie byle co :gleba:

Jeszcze ode mnie zdjęcia Bezy, która nie będzie małą damą a porządnym, dużym ogarem :psiako: :fiufiu:

PS. jak przestanie padać to trzeba wybrać się z porządnym aparatem na spacer ;)
Załączniki
IMG_9576.jpg
IMG_9574.jpg
IMG_9575.JPG
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
1e2w3a
Kontakt:

Post autor: 1e2w3a »

Psin+co pisze:Bezy drugie imię to głód... je więcej "niż na worku pisze" dodatków nie liczę.
Bony drugie imię to też głód, ale daję jej tylko tyle ile na worku pisze. Ograniczam też dodatki , ale na wspólny front z pozostałymi domownikami to nie zawsze mogę liczyć. :niewka:
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Awatar użytkownika
Psin+co

BasiaM pisze:
Psin+co pisze:I konkurs do czego służyła buda?
pewnie została toitoi-em :gleba: tylko dawajcie jej tam porządny papier toaletowy, w kwiatki pachnący a nie byle co :gleba:
Konkurs rozstrzygniety :brawo_1:
BasiaM pisze: PS. jak przestanie padać to trzeba wybrać się z porządnym aparatem na spacer ;)
Oczywiście, Basia z aparatem, idealny piesek luzem dookoła Uchatego i ja z dwoma ogarami na smyczy, w ramach "Przygotowania do życia z dwoma ogarami"....
Idziemy.
Miłego,
Witold
Awatar użytkownika
BasiaM

Post autor: BasiaM »

Psin+co pisze:Oczywiście, Basia z aparatem, idealny piesek luzem dookoła Uchatego i ja z dwoma ogarami na smyczy, w ramach "Przygotowania do życia z dwoma ogarami"....
Idziemy.
Umowa stoi :zgoda: :psiako:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Psin+co

"Tresując się" z poprzednim psem (a było to kilkanaście lat temu) doszedłem do proporcji 5 nagród / jedna kara, potem 10 nagród / 1 kara... Jedną psią szkołę musiałem z tego powodu opuścić, kilka zmieniłem... I takie proporcje byłem gotów stosować, ale Ogarkowo podrzuciło panią Donaldson... A pan Kartawik dołożył pana Gałuszkę.
I Beza jest chowana na zasadzie przekupstwa. Bez kar....
Nagroda była za siku na dworze, nagroda jest za przyjście (na spacerach zawsze), nagroda za aport (nawet ładnie) nagroda za siad/waruj (niechlujne wykonanie, beauceron robił to jak sprężynka, a ogar :oops: ) Z domu chyba wyniosła, że jak się przygotowuje miska, to trzeba siedzieć na posłaniu i czekać (nawet jak miska już leży) na komendę. I czeka. Komenda,"Smacznego" jest moja, chyba kiepsko wybrana..
Ogarka nawet wypracowała własny ciąg zachowań. Dopóki wychodziliśmy na ogródek razem, a pies zaczął się oddalać (początkowo chodziła b. blisko), to w pewnym momencie zaczęła siadać po drugiej stronie trawnika frontem do mnie i to był sygnał że czeka na komendę :D I wtedy była pewność że "Do mnie" wykona. Bo takie znienacka to słabiej....
I może to jest jeden z powodów że mam "idealnego psa"?
Oczywiście "Fe" czy "Nie" istnieje, bo to ogarzy odkurzacz....

"Zdjęć nigdy nie dość" więc wczorajszy spacer:
Załączniki
coś tu ryło
coś tu ryło
IMG_3026.JPG (118.13 KiB) Przejrzano 1092 razy
może dzik?
może dzik?
IMG_3044.JPG (73.36 KiB) Przejrzano 1088 razy
ale dziki są w mieście?
ale dziki są w mieście?
IMG_3047.JPG (111.57 KiB) Przejrzano 1089 razy
dostojnie biegam