Rozmnażalnie !!!
Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza
Re: Rozmnażalnie !!!
Sprawa jest poważna, ale niestety część ludzi będzie kupowało zwierzęta nie rodowodowe, wysłuchując różne bajeczki pseudochodowców.
Bajeczki w stylu, 7-8 szczeniak w miocie nie ma metryczki, rodowód dostaje 6 pierwszych. czy inna częsta bajeczka, że za bardzo kocham psy aby męczyc na wystawach itd.
Fakt, że w ostatnich kilku miesiącach mialem dwie propozycje (haha właściwie Amon miał), krycia suk niby rodowodowych ale nie hodowlanych. Zdziwienie było naprawdę duże gdy odmówiłem.
Kilka lat temu miałem taką przygodę, opisywałem ją na forach innnej rasy.
W hodowli na południu Polski zobaczyłem sukę hodowlaną z małymi jeszcze szczeniakami na lańcuchu, widząc jeszcze inne mankamenty tej hodowli (za długo aby opisywać) napiasałem do tamtejszego związku list opisujący sprawę. Oddział zrobił kontrolę, przysyłając mi protokół. Okazało się , że na pięć psów hodowlanych dwa miały książeczki, żaden nie miał ważnego szczepienia na wsiekliznę. W tym miejscu (gdzie była zarejestrowana hodowla) przebywały dwa psy których tu nie powinno być, ale nie było trzech innych co być powinny. Troje rodzeństwa dwie suki i samiec były w jednym kojcu, suka miała cieczkę. Efekt kontroly - USUNĄĆ Zaniedbania. Tylko tyle nic więcej.
Tak, że takie sprawy są i będą dokąd będzie kupiec na takie psy a w Związku Kynologicznym wzajemna adoracja.
Reasumująć, czujnym trzeba być i gdzie się da (robię to w miare skromnych możliwości) propagować zakupy psów z uznanej hodowli.
Bajeczki w stylu, 7-8 szczeniak w miocie nie ma metryczki, rodowód dostaje 6 pierwszych. czy inna częsta bajeczka, że za bardzo kocham psy aby męczyc na wystawach itd.
Fakt, że w ostatnich kilku miesiącach mialem dwie propozycje (haha właściwie Amon miał), krycia suk niby rodowodowych ale nie hodowlanych. Zdziwienie było naprawdę duże gdy odmówiłem.
Kilka lat temu miałem taką przygodę, opisywałem ją na forach innnej rasy.
W hodowli na południu Polski zobaczyłem sukę hodowlaną z małymi jeszcze szczeniakami na lańcuchu, widząc jeszcze inne mankamenty tej hodowli (za długo aby opisywać) napiasałem do tamtejszego związku list opisujący sprawę. Oddział zrobił kontrolę, przysyłając mi protokół. Okazało się , że na pięć psów hodowlanych dwa miały książeczki, żaden nie miał ważnego szczepienia na wsiekliznę. W tym miejscu (gdzie była zarejestrowana hodowla) przebywały dwa psy których tu nie powinno być, ale nie było trzech innych co być powinny. Troje rodzeństwa dwie suki i samiec były w jednym kojcu, suka miała cieczkę. Efekt kontroly - USUNĄĆ Zaniedbania. Tylko tyle nic więcej.
Tak, że takie sprawy są i będą dokąd będzie kupiec na takie psy a w Związku Kynologicznym wzajemna adoracja.
Reasumująć, czujnym trzeba być i gdzie się da (robię to w miare skromnych możliwości) propagować zakupy psów z uznanej hodowli.
Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl
nie sądziłam, że ludzie są tacy, żeby kryć psem jego własną siostrę
(może później jeszcze córkę?)

- ogończyk
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
Jest taka cienka książeczka. O Ogarach. Przeczytaj i wyciągnij wnioski.Aktynowiec pisze:nie sądziłam, że ludzie są tacy, żeby kryć psem jego własną siostrę![]()

"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."
Myślę, że to nawet nie chodzi o chów wsobny, który od zawsze był obecny w hodowli zwierząt i stosowało się go i stosuje przy tworzeniu ras chociaż niesie on za sobą wiele niebezpieczeństw...chodzi o to, że ktoś chce mieć dwa psy z jednego miotu bo myśli że trafi na promocję - kup jednego, drugi gratis :/Aktynowiec pisze:nie sądziłam, że ludzie są tacy, żeby kryć psem jego własną siostrę![]()
I bardzo Cię cenię za to.Leszek pisze: ...
Ciekawa jestem czy inni im odmówili? Ci których znam- na pewno. To jest pocieszające.
A swoją drogą tak bezmyślnie i bezczelnie niszczyć robotę tych rzesz hodowców co przed nimi...no chyba, że te suki nie uzyskałyby nigdy statusu suk hodowlanych- a wtedy takie krycie to tym większa zgroza dla rasy

Chociaż znam sprawy paru wetów ( na dogo były takie wpisy, myślę, że prawdziwe), którzy powiedzieli opiekunom suk, że dla ich dobra, powinny mieć choć jeden miot...i tutaj to już normalnie ręce opadają

Myśmy z Wigro mieli niezłą przygodę na Hubertusie

Staliśmy czekając na pokaz. Wigro z rocznym Wigrem (Elegantem) a ja z Harmosią. Dwa tylko ogary były. W pewnym momencie widzę , że do Janusza podchodzi facet w kapelusiku i mundurze i chce umawiać się na krycie nim swojej bezpapierowej, polującej suki w dodatku gończej. Stoję dalej ale słyszę. Janusz ( dowcipny jak zawsze) mówi: tam jest hodowczyni i ona decyduje. Facet na mnie spojrzał...i w długą aż się zakurzyło

A i owszem. W rozmnażalniach to stała praktyka. A co to przeszkadza takiemu rozmnażaczowi? A zdrowie i fizyczne i psychiczne? Guzik to kogo obchodzi. Byleby szczeniaki przetrwały żywe i jako takie do momentu sprzedaży.Aktynowiec pisze:nie sądziłam, że ludzie są tacy, żeby kryć psem jego własną siostrę![]()
Te psy nie mają papierów i kupujący się o tym przecież nie dowie. Kupuje w dobrej wierze psa po "rodowodowych" rodzicach. Nie zdaje sobie sprawy co nakręca...cieszy się, że tanio i okazyjnie...nie zdaje sobie sprawy co dalej go czeka (zazwyczaj) z takim psem z rozmnażalni...nie wydane na piekarza, będzie wydane na aptekarza...
- rafkow
- Gadu-Gadu: 34201
- Kontakt:
Ale to nie jest chyba lektura obowiązkowa i jedyne źródło wyciągania wniosków na ten temat ??ogończyk pisze:Jest taka cienka książeczka. O Ogarach. Przeczytaj i wyciągnij wnioski.

Ania W, podawała na forum bardziej stosowny do tego problemu link, związany z dzikimi hodowlami

http://fundacja-emir.org/aktualnosci/SC ... dowlom.htm
Pozdrawiamy !!!
Maczkowy blog
Maczkowy blog
- ogończyk
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
rafkow pisze:Ale to nie jest chyba lektura obowiązkowa
Z całą pewnością jest to lektura obowiązkowa! Pzdr.
"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."
- rafkow
- Gadu-Gadu: 34201
- Kontakt:
Nawet dla właściciela Gończego i innych ras ?? 
Może i jest obowiązkowa, ale niekoniecznie do tego aby zdać sobie sprawy z możliwości psich pseudohodowców.

Może i jest obowiązkowa, ale niekoniecznie do tego aby zdać sobie sprawy z możliwości psich pseudohodowców.
Pozdrawiamy !!!
Maczkowy blog
Maczkowy blog
o jakiej książce mówicie??"O Ogarach", taki tytuł a autor???
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley