Podjadanie odpadków na spacerze
Re: Podjadanie odpadków na spacerze
Kup Cygarkowi Rumen Tabs i podawaj ( w dobrych gabinetach wet- mają, bo w aptece to na receptę, chyba, że masz tam znajomości lub wyżebrasz
). Szkoda, że odstawiłaś żwacze- one są nadzwyczaj pomocne w takich "problemach"- lecz czasem i to nie wystarcza i trzeba podawać Rumen Tabs.

- Karolina i Diana
Moja też leci jak odkurzacz zainteresuje się wszystkim chociaż śmieci typu papierki jeszcze zostawi
na komendę ale jak już przejdziemy koło resztek warzyw z pól koło których przechodzimy to
już nie zostawi tu podgryzie kapustkę tam dorwie rzodkiewkę ogólnie spożywczych rzeczy nie zostawi
I też uwielbia chleb zwłaszcza suchy mam taki koszyk w którym sobie suszę chlebek umie sobie otworzyć i podkrada.
Ale dowiedziałam się że taki chlebek nie powinien jej zaszkodzić wobec tego teraz jej na to pozwalam.
na komendę ale jak już przejdziemy koło resztek warzyw z pól koło których przechodzimy to
już nie zostawi tu podgryzie kapustkę tam dorwie rzodkiewkę ogólnie spożywczych rzeczy nie zostawi
I też uwielbia chleb zwłaszcza suchy mam taki koszyk w którym sobie suszę chlebek umie sobie otworzyć i podkrada.
Ale dowiedziałam się że taki chlebek nie powinien jej zaszkodzić wobec tego teraz jej na to pozwalam.
Pogoń jak był młodszy też wciągał wszystko, raz zjadł nawet kawałek jakiegoś plastiku. Próbowaliśmy mu odbierać znaleziska, wymieniać na nagródki (niestety jak znalazł coś "fajnego", z zaciśniętymi szczękami odwracał mordkę od nagrody podtykanej pod nos), teraz wygląda to tak, że jeśli znajdzie jakąś reklamówkę, plastikową butelkę itp. po prostu nie reaguję i zdobycz za chwilę zostaje porzucona, jako niewarta zainteresowania, ale jeśli to coś wyjątkowego, nie ma szans na odzyskanie. Dziś rano znalazł na łące zdechłą mysz i przezornie nie zbliżał się z nią do mnie bliżej niż na metr
jeszcze długa droga przed nami... 

- ania N
- Gadu-Gadu: 0
Widzę że jesteśmy w doborowym towarzystwie.
Fiord też zjada co może chociaż głównie kości i kopy przeżuwaczy. Dajemy mu żwacze w ustronnych miejscach ale to nic nie daje. Jak był malutki w zimie wyprowadzałam go na smyczy po ciemku i dopiero po chwili się zorientowałam że coś ma w pysku. Wystawała mu mała kosteczka więc otworzyłam ryjek i zaczęłam wyciągać i wyciągać i wyciągać.....Okazało się że miał w pysku i chyba już w gardle całą porcję rosołową kurczaka z szyjką włącznie w stanie częściowego rozkładu....
Oczywiście ubabrałam sobie tym rękę i całą drogę do domu zbierało mi się wiadomo na co.... To było dla mnie najbardziej traumatyczne przeżycie z jedzeniem podbalkonowym.

„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."
https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
W aptece???bea100 pisze:Kup Cygarkowi Rumen Tabs i podawaj ( w dobrych gabinetach wet- mają, bo w aptece to na receptę, chyba, że masz tam znajomości lub wyżebrasz). Szkoda, że odstawiłaś żwacze- one są nadzwyczaj pomocne w takich "problemach"- lecz czasem i to nie wystarcza i trzeba podawać Rumen Tabs.

U nas to jest w prawie każdym sklepie zoologicznym (ten Rumen Tabs)

- miszakai
- Kontakt:
ania N pisze:Wystawała mu mała kosteczka więc otworzyłam ryjek i zaczęłam wyciągać i wyciągać i wyciągać.....Okazało się że miał w pysku i chyba już w gardle całą porcję rosołową kurczaka z szyjką włącznie w stanie częściowego rozkładu....![]()

U nas podjadanie, zwłaszcza kup minęło samo niezależnie od liczby podawanych żwaczy i Rumen Tabs ok. 7 m.ż. (a zaczęło się po 5 m.ż.). Teraz daję profilaktycznie co jakiś czas raz to raz to.
Jeśli chodzi o inne rarytasy to jeśli nie pędzi po przywołaniu to wiem, że coś zżera. I jeśli nie zdąży połknąć to ładnie przybiega na hasło EEE....ze zdobyczą i wypluwa przed moimi nogami. Jak jest to chleb suchy to nagradzam za oddanie i oddaję chleb do zjedzenia ale wczoraj przyniósł dziwny kształt z pogranicza rozmiękniętego piernika i kupy i wtedy muszę to usunąć bo po nagrodzeniu wciąż jest bardzo zainteresowany.
Wiecie co fajny wątek
,chyba wszystkie ogary tak mają,no...
może nie wszystkie,moje obowiązkowo muszą zaliczyć kompost na działce,to ich ulubione miejsce,a jaka pyszna jest kapusta
taka
z kompostu,a myszki padlinki
,na szczęście ostatnio zjadane są w całości przez inną zwierzynę ,bo ich nie ma,a w lesie sarnie bobki to rarytas 

-
No Pyza też lubiła kupy, tyle że ona ukradkiem ich nie zjadała (poza jednym przypadkiem), a jak już widziałam, że coś wącha, to mówiłam "fuj, nie wolno" i nie żarłanulka pisze:Wiecie co fajny wątek,chyba wszystkie ogary tak mają,no...
może nie wszystkie,moje obowiązkowo muszą zaliczyć kompost na działce,to ich ulubione miejsce,a jaka pyszna jest kapusta
taka
z kompostu,a myszki padlinki
,na szczęście ostatnio zjadane są w całości przez inną zwierzynę ,bo ich nie ma,a w lesie sarnie bobki to rarytas

"ukradkiem ich nie zjadała"
"poza jednym przypadkiem"
jesteś pewna?
kochane ogarki 

- ania N
Fiord łapie końską kupę ( lub też innego przeżuwacza) i uderza w galop bo Pan rzuca w niego smyczą jak lassem
W sumie niezła zabawa Piesio ćwiczy uniki a Pańcio coraz celniej rzuca. Może jakąś konkurencję wymyślimy 

„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."