tez słyszałam ze jak ściany liże to wapna brakuje
my mieliśmy tak z królikiem podgryzał rogi
kupiłam mu taką kosteczke dla gryzoni spróbujcie może pomoże
U nas też zdarza się sporadyczne podgryzanie ścian. Nie sądzę żeby spowodowane było niedoborami makroelementów. Jest raczej sposobem na rozładowanie frustracji (np z nudów ) czy niemożności innego rozładowania emocji.
p.s. dodam jeszcze, że obydwa psy są już w sile wieku
p.s. nie sądziłam, że to jest tak nagminne zjawisko
Utopista widzi raj,
realista widzi raj plus węża. Helmut Walters
Może klatka jest rozwiązaniem? Aktualnie mam 2 laby i 1 ogara, gdzie tylko 1 lab jest spokojny a pozostałe pożrą prawie wszystko (lab spokojny ma 8 lat, drugi 3 lata, ogr rok). I młodsze chłopaki lądują w klatkach jak wychodzę. Oczywiście posłanie w klatce jest przemielone, klatki nie ruszą, bo metalowa.
A może na czas nieobecności psu trzeba radio włączyć? Może się to wydac głupie, ale jednej z moich szczeniorek labiszonek to pomogło u nowych właścicieli.
No tak .... liże ściany to brak wapna, u nas pomogło, chociaż czasem jęzor lądował na ściance
odczekałam dwa lata ściany elegancko pomalowałam i ani śladu po ogarze
Zauważyłam, że Coda lubi lizać lodówkę Tak tak, lodówkę.
Nie wiem czy tak kocha tą lodówę bo tam żarełko Czy papuguje za mną i ją po prostu myje
Tak samo jest ze stołem w pokoju. Ranty wylizane jak ta lala
Czytam, czytam..... i dochodzę do wniosku, że Wrzos to aniołek
Przez prawie 10 miesięcy jak jest z nami tylko w fotelu dziurę wygryzł w oparciu (a fotel i tak był do wymiany, Wrzos tylko przyspieszył swoją konsumpcją zakup nowego). Nowego fotela nie rusza, swojego posłania też nie pożarł, kable, ściany i inne meble go nie interesują. No anioł!!!! Jedynie to wypatrasza pluszaki tak od około 3 miesięcy i dogłębnie sprawdza z czego składają się moje kapcie - tego to już chyba mogę przeliczać na kilogramy, bo ilość zeżartych par kapci jest niepoliczalna - przez ostatnie 3 miesiące średnio 2-3 razy w tygodniu kupowałam nowe - nawet zastanawiałam się czy nie prosić w sklepie o kartę stałego klienta jak tak dalej będzie