Strona 2 z 11

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

: środa 13 mar 2013, 11:24
autor: hania
Ja jak pieke chleb to wstawiam do piekarnika naczynie z wodą - może o to chodzi.

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

: środa 13 mar 2013, 11:28
autor: Wilga
Tak jak Hania mówi, powinno być naczynie z wodą, wtedy skórka jest bardziej chrupiąca, ale też i bardziej twarda. Wstawiam na spód piekarnika inną blaszkę z wodą.

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

: środa 13 mar 2013, 12:29
autor: Grot
Zdjęcia chlebów żonci z kiedyś tam

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

: środa 13 mar 2013, 13:54
autor: nulka
Mocny bodziec takie zdjęcie ! :D :brawo_1:

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

: środa 13 mar 2013, 14:36
autor: Wilga
No dobrze, też zacznę fotografować chlebki. A Wasze pieczywo niczego sobie, szczególnie bułeczki

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

: środa 13 mar 2013, 15:14
autor: weszynoska
Moje bułeczki też Wam się pewnie spodobają :)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

: środa 13 mar 2013, 17:43
autor: nulka
Spodobaja!

W takim razie przepis proszę i dokładnie jak je zawijasz? :dawaj: :dawaj:

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

: środa 13 mar 2013, 18:28
autor: ketrin
Uaa a chociaz powiedz jak smakuja
wyladaja pysznie :marzyc:

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

: środa 13 mar 2013, 19:47
autor: weszynoska
Składniki na 10 dużych bułek:

1 szklanka letniego mleka
2 łyżki roztopionego masła
1 jajko
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soli
3 szklanki mąki pszennej
25 g drożdży świeżych

Ponadto:

2 łyżki roztopionego masła do posmarowania rozwałkowanych placuszków
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
sezam, mak, czarnuszka...do posypania ( co kto lubi )

Świeże drożdże wsypać do letniego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki .

W większej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, dodać roztrzepane jajko, mleko z drożdżami i masło, wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i gładkie; uformować je w kulę i pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (około 60 - 75 minut).

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkować na jak najcieńszy duży placek (dowolnego kształtu). Placuszki posmarować masłem i zwinąć w cienkie ruloniki (jak naleśniki). Każdy rulonik z kolei zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód utworzonej w ten sposób bułeczki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia -na około 30 - 40 minut.


Przed pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem. Piec w temperaturze 180ºC około 12 - 14 minut, do zezłocenia. Wyłożyć na kratkę do przestudzenia.

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

: czwartek 21 mar 2013, 13:48
autor: hania
Chałka

200 ml mleka
2 jajka
500 g maki pszennej
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru albo miodu (ja wolę z miodem)
55 g bardzo miękkiego albo roztopionego masła
1 łyżeczka suszonych drożdży albo 25 g świeżych

Zagnieść ciasto, poczekać aż wyrośnie (ja to robię w maszynie do chleba, czasem też w maszynie piekę jak nie mam czasu).
Jak chcę mieć ładne chałki, nie maszynowa bułę to dzielę ciasto na dwie części, to na wałeczki, zaplatam, czekam aż podrośnie i piekę. Można przed pieczeniem posypać kruszonką albo posmarować podgrzanym miodem. Piec w 180 stopniach. Robię od prawie 10 lat i zawsze wychodzi :)