Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
Ja jak pieke chleb to wstawiam do piekarnika naczynie z wodą - może o to chodzi.
Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
Tak jak Hania mówi, powinno być naczynie z wodą, wtedy skórka jest bardziej chrupiąca, ale też i bardziej twarda. Wstawiam na spód piekarnika inną blaszkę z wodą.
- Grot
- Posty: 438
- Rejestracja: niedziela 09 wrz 2012, 14:32
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: Pyskowice/ Zabrze
Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
Zdjęcia chlebów żonci z kiedyś tam
- Załączniki
-
- IMG20101030_002.jpg (41.43 KiB) Przejrzano 1815 razy
-
- 31.12.09 601.jpg (64.05 KiB) Przejrzano 1817 razy
-
- IMG20101101_002.jpg (58.24 KiB) Przejrzano 1815 razy
-
- IMG20101116_001.jpg (65.08 KiB) Przejrzano 1816 razy
-
- IMG20110317_002.jpg (11.48 KiB) Przejrzano 1817 razy
-
- IMG20101104_004.jpg (39.99 KiB) Przejrzano 1693 razy
-
- IMG20101107_005.jpg (48.02 KiB) Przejrzano 1692 razy
Ostatnio zmieniony środa 13 mar 2013, 21:07 przez Grot, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
Mocny bodziec takie zdjęcie !



Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
No dobrze, też zacznę fotografować chlebki. A Wasze pieczywo niczego sobie, szczególnie bułeczki
- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
Spodobaja!
W takim razie przepis proszę i dokładnie jak je zawijasz?

W takim razie przepis proszę i dokładnie jak je zawijasz?


Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
Uaa a chociaz powiedz jak smakuja
wyladaja pysznie
wyladaja pysznie

- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
Składniki na 10 dużych bułek:
1 szklanka letniego mleka
2 łyżki roztopionego masła
1 jajko
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soli
3 szklanki mąki pszennej
25 g drożdży świeżych
Ponadto:
2 łyżki roztopionego masła do posmarowania rozwałkowanych placuszków
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
sezam, mak, czarnuszka...do posypania ( co kto lubi )
Świeże drożdże wsypać do letniego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki .
W większej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, dodać roztrzepane jajko, mleko z drożdżami i masło, wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i gładkie; uformować je w kulę i pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (około 60 - 75 minut).
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkować na jak najcieńszy duży placek (dowolnego kształtu). Placuszki posmarować masłem i zwinąć w cienkie ruloniki (jak naleśniki). Każdy rulonik z kolei zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód utworzonej w ten sposób bułeczki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia -na około 30 - 40 minut.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem. Piec w temperaturze 180ºC około 12 - 14 minut, do zezłocenia. Wyłożyć na kratkę do przestudzenia.
1 szklanka letniego mleka
2 łyżki roztopionego masła
1 jajko
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soli
3 szklanki mąki pszennej
25 g drożdży świeżych
Ponadto:
2 łyżki roztopionego masła do posmarowania rozwałkowanych placuszków
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
sezam, mak, czarnuszka...do posypania ( co kto lubi )
Świeże drożdże wsypać do letniego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki .
W większej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, dodać roztrzepane jajko, mleko z drożdżami i masło, wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i gładkie; uformować je w kulę i pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (około 60 - 75 minut).
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkować na jak najcieńszy duży placek (dowolnego kształtu). Placuszki posmarować masłem i zwinąć w cienkie ruloniki (jak naleśniki). Każdy rulonik z kolei zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód utworzonej w ten sposób bułeczki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia -na około 30 - 40 minut.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem. Piec w temperaturze 180ºC około 12 - 14 minut, do zezłocenia. Wyłożyć na kratkę do przestudzenia.
Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
Chałka
200 ml mleka
2 jajka
500 g maki pszennej
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru albo miodu (ja wolę z miodem)
55 g bardzo miękkiego albo roztopionego masła
1 łyżeczka suszonych drożdży albo 25 g świeżych
Zagnieść ciasto, poczekać aż wyrośnie (ja to robię w maszynie do chleba, czasem też w maszynie piekę jak nie mam czasu).
Jak chcę mieć ładne chałki, nie maszynowa bułę to dzielę ciasto na dwie części, to na wałeczki, zaplatam, czekam aż podrośnie i piekę. Można przed pieczeniem posypać kruszonką albo posmarować podgrzanym miodem. Piec w 180 stopniach. Robię od prawie 10 lat i zawsze wychodzi
200 ml mleka
2 jajka
500 g maki pszennej
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru albo miodu (ja wolę z miodem)
55 g bardzo miękkiego albo roztopionego masła
1 łyżeczka suszonych drożdży albo 25 g świeżych
Zagnieść ciasto, poczekać aż wyrośnie (ja to robię w maszynie do chleba, czasem też w maszynie piekę jak nie mam czasu).
Jak chcę mieć ładne chałki, nie maszynowa bułę to dzielę ciasto na dwie części, to na wałeczki, zaplatam, czekam aż podrośnie i piekę. Można przed pieczeniem posypać kruszonką albo posmarować podgrzanym miodem. Piec w 180 stopniach. Robię od prawie 10 lat i zawsze wychodzi

- Załączniki
-
- chałka1.jpg (378.87 KiB) Przejrzano 1664 razy
-
- chałka2.jpg (395.81 KiB) Przejrzano 1661 razy
-
- chałka3.jpg (378.56 KiB) Przejrzano 1662 razy