Chyba na Forum.ZbyszekC pisze: Znakomita większość ogarów użytkowych jest już championami a nawet interami.
Zmiany w regulaminie hodowli 31.03.2012
Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza
- ogończyk
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
Re: Zmiany w regulaminie hodowli 31.03.2012
"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."
Też uważam, że dla ogarów nie będzie to miało większego znaczenia. Są dość łagodnie oceniane przez sędziów i nie wydaje mi się, żeby pies zgodny ze wzorcem a inny w typie nie był w stanie zrobić hodowlanki (patrz Gawra).
- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
To po co w takim razie jest klasa użytkowa? Czy aby nie po to, żeby typ użytkowy też miała szansę na swoje 5 minut? W tej klasie sędzia powinien trochę inaczej spojrzeć na psa. Świadczy to tylko o tym, że sędziowie nie znają się na typie użytkowym albo nie znają wzorców.
Kasia
Kasia
- weszynoska
- Gadu-Gadu: 9111199
- Kontakt:
Miałam się wypowiedzieć...ale ciągle wychodzi mi niecenzuralne słowo w tekst...więc nic nie napiszę....chociaż może ono nie takie niecenzuralne..tylko niekulturalne bardziej. A ja już w poważnym wieku, nie wypada
I nie chodzi to zupełnie o championy, reproduktory z bdb oceną ale za to super polujące czy o odbieganie od wzorca. Ogólnie mam dziwne wrażenie, że nowy regulamin zupełnie nie został stworzony po to aby każdemu chętnemu umożliwić hodowlę...tylko po to aby każdy chętny w łatwy sposób tą hodowle sobie założył...
Bo jesli nie wiadomo o co chodzi ..to wiadomo o co chodzi.
ot i mi wyszło, bez niecenzuralnych

Bo jesli nie wiadomo o co chodzi ..to wiadomo o co chodzi.

ot i mi wyszło, bez niecenzuralnych

- qzia
- Kontakt:
Biorąc pod uwagę, że się kryje suki i psy bez uprawnień i potem załatwia zgodę to i tak ta zmiana nie ma znaczenia.
Kasia
Kasia
Ogarem użytkowym w sensie regulaminu jest ogar posiadający dyplom użytkowości.
Na 13 ujawnionych psów z dyplomem dzikarza (Zagaja nie liczę bo nie ma prawa do championatu
) chyba tylko dwa nie miały championatu.
Nie chce mi się liczyć ale chyba podobny stosunek jest wsród aktywnych tropowców.
Piszę tylko o samcach.
I dodam do węsznoski moją obsesję. ZKwP jest podporządkowny PZŁ.
Na 13 ujawnionych psów z dyplomem dzikarza (Zagaja nie liczę bo nie ma prawa do championatu

Nie chce mi się liczyć ale chyba podobny stosunek jest wsród aktywnych tropowców.
Piszę tylko o samcach.
I dodam do węsznoski moją obsesję. ZKwP jest podporządkowny PZŁ.

"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
- ogończyk
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
Miało by to większy sens, gdyby psy "wadliwe" dostające tradycyjnie na wystawach ocenę "dobrą" (żeby nie robić przykrości) były gonione w cholerę!
Pzdr.
Pzdr.
"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."
- qzia
- Kontakt:
A co mają championaty do bycia reproduktorem lub suką hodowlaną, a to wszystko jak się ma do użytkowości? Rozumiem Hani tok myślenia. Dobrze by było, żeby doskonale pracujący użytek miał szansę przekazać swoje geny legalnie. Nie wiem jak np. bordery zdobywają użytki
, ale skoro mogą to właśnie w tej klasie powinny być oceniane głównie pod tym kontem. Urodą i eksterierem niech się chwalą w innych klasach.
Kasia

Kasia
- weszynoska
- Gadu-Gadu: 9111199
- Kontakt:
Co tam...ważne żeby reproduktor miał oba jajka...bo inaczej dostanie dyskw.
A suka ...cieczkę
wyglądać już nie muszą
byle by składki płaciły

A suka ...cieczkę

wyglądać już nie muszą

Kasia nie chodziy żeby reproduktor czy suka były czempionami. Po prostu stwierdziłem fakt, że w ogarach psy użytkowe nie były takie niewyględne skoro jest wsród nich tyle tytułów. I na siłę nie trzeba obniżać wymagań. 

"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer