ZbyszekC pisze:To, że zielenina nie tuczy to mit.
Kto w naturze spotkał zapasionego lamparta lub szczupłego hipopotama.

tylko, ze w naturze człowieka jest żreć jak lampart a poruszać się jak hipopotam

, a zdecydowanie lepiej byłoby odwrotnie.
Ale by nie zbaczać z tematu...
Surówka/sałatka z modrej (fioletowej) kapusty
Mała główka kapusty modrej
dwa jabłka
dwie marchewki
sok z 1/2 cytryny
majonez
garstka orzechów włoskich (niekoniecznie)
kapustę poszatkować ale niezbyt drobno, ugotować (ale nie rozgotować) odcedzić i wystudzić.
Jabłka i marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać kapustę, 1-2 łyżki majonezu (albo trzy jak kto lubi) sok z cytryny, nieco soli i cukru dla złamania smaku. Wymieszać. Bardzo dobra z ziemniakami i kurczaczkiem do obiadu. po dodaniu garści posiekanych i uprażonych orzechów można jeść jako samodzielna sałatkę.
Kapusta modra - do zrazów zwijanych w sosie grzybowym (na obiad)
Mała główka kapusty modrej
2 jabłka
sok z 1/2 cytryny
garść pokrojonego w kosteczkę boczku lub 2-3 łyżki oleju
Kapustę poszatkować, boczek wrzucić do garnka i przetopić na skwarki, lub rozgrzać olej. Wrzucić surowa kapustę i ok 5 minut smażyć mieszając by się nie przypaliła. Kapusta ma być szklista (błyszcząca), potem wlać około 1-1,5 szkl wody, dać 2-3 liście laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego. Przykryć i dusić ale nie do miękkości tylko jak makaron al dente. Odcedzić, dać sok z cytryny, potarkowane na grubych oczkach jabłka sól i cukier do smaku. Kapusta ma być ugotowana ale lekko chrupiąca. Podawać na ciepło. Najlepiej zaraz po ugotowaniu bo każde kolejne podgrzewanie zbliży kapustę do konsystencji glajdy, breji czy jak kto woli...
surówka z kapusty pekińskiej
1 mała lub 0,5 dużej kapusty
puszka kukurydzy
duże jabłko
dwa ogórki korniszone (z octu, warszawskie... w każdym regionie inaczej się to nazywa)
majonez
Kapustę poszatkować, jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę 2-3 łyżki majonezu wymieszać i zjeść. po kilkunastu godzinach kapusta robi się gorzka więc surówki nie należy zostawiać na następny dzień
ogórki kiszone z cebulą - idealne do smażonej wątróbki
dużą cebulę posiekać w drobna kosteczkę posypać szczyptą soli, wymieszać z 2 łyżkami oliwy i zostawić na ok 3 godziny (żeby cebula straciła ostry smak)
4 duże ogórki kiszone pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą... i gotowe.