Pierwsza partia gotowa:
- ogórki z koperkiem według 1e2w3a
- sałatka z ogórków Węszynoski
- papryka wg. mojej babci
Dla chętnych przepis:
składniki:
papryka czerwona
czosnek
koper
gorczyca
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
olej
zalewa w proporcjach:
na 1 szklankę octu 10%
7 szklanek wody
10 łyżek cukru
sól do smaku
Przygotowanie:
Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, małą gałązkę kopru, kilka ziaren pieprzu i ziela, listek laurowy, i ok. łyżeczkę ziaren gorczycy (ja sypię na oko).
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski, powkładać do słoików.
Przygotować zalewę i gorącą zalać, na wierzch wlać olej, pasteryzować ok. 10-15 minut.
Generalnie nie przepadam za papryką, natomiast w tym wykonaniu bardzo mi smakuje, powinna wyjść bardzo delikatna, wręcz lekko słodka, nadaje się np. jako dodatek do kanapek lub przekąska na przyjęciach.
W przygotowaniu Buraczki Aszemi i przecier pomidorowy
