Ale tu nie chodzi o krytykowanie dla samego krytykowania, tylko jak napisała AniaW, nie tworzenie kolejnego dokumentu, który nie będzie egzekwowany.Ola_Aria pisze:No O.K. Olu mogę się zgodzić, ale najłatwiej krytykować. Trzeba było się za to samemu zabraćJa wolę taką, niż tą która jest obecnie.
Właśnie przeczytałem ten projekt i też zauważyłem kilka punktów które dla mnie całkowice ją dyskwalifikują.
Skoro w Art. 46 p.1 jest napisane, że uśmiercanie zwierząt może być uzasadnione bezpośrednim zagrożeniem dla dziko żyjących, a Art. 47 p.3, podaje "Psy przebywające bez opieki i dozoru człowieka na terenie obwodów łowieckich w odległości większej niż 200 m od zabudowań
mieszkalnych i stanowiące zagrożenie dla zwierząt dziko żyjących, w tym zwierząt łownych, mogą być chwytane zgodnie z ogólnymi zasadami chwytania zwierząt bezdomnych.", to jak dobrze rozumiem kwestia wyboru artylułu jest dowolna? (czy strzelamy, czy łapiemy)
I jeszcze druga rzecz. Zgodnie z Art.5 mam dużą szansę na utratę psa bo:
- pkt 13) trzymanie zwierząt na uwięzi lub w zamknięciu, które powodują uszkodzenie ciała zwierząt, cierpienie lub nie zapewniają możliwości niezbędnego ruchu dla danego gatunku - zamykam Burzę w klatce, która nie zapewnia możliwości niezbędnego ruchu, a akurat w tym punkcie nie ma zanaczonego, jak długiego czasu przetrzymywania to dotyczy (w dalszej części tego punktu jest napisane "(...) a także stałe trzymanie zwierząt na uwięzi lub w zamknięciu, które uniemożliwiają poruszania się zgodnie z naturą zwierzęcia" - i akurat ta część bardzo mi się podoba.
- pkt 3) używanie obroży z kolcami, urządzeń podduszających oraz elektrycznych lub chemicznych urządzeń do tresury - mamy obrożę zaciskową, którą można uznać za urządzenie podduszające.
Jasne, możesz mieć pretensje, że się czepiam, ale lepiej chyba wcześniej zauważyć punkty które mogą być problematyczne, niż potem stosować się do niejasnych przepisów.
Obecne przepisy są dość dobre, ale nieegzekwowane. Weźmy chociażby problem ze strzelaniem do psów. Przepisy ją jasne, ale ich interperatacja dowolna (chodzi o pkt. jakie trzeba spełnić, żeby odstrzelić psa). Gdbyby wszystko było egzekwowane, to po kilku incydnetach z psami zastrzelonymi tuż obok właściciela, problem zostałby rozwiązany.