miszakai pisze:Czy dobrze czytam między wierszami?...Nie chcą wpisać ich do KW tylko dopiero nastepne pokolenia?

Byłam obecna podczas omawiania losu coongarów. Postaram się przybliżyć co zapamiętałam ale mogłam też pewne rzeczy źle zrozumieć bo sprawa jest dla mnie nowa.
Ja zrozumiałam to tak:
Co do księgi KW planuje się jej zamknięcie. Do księgi obecne coongary nie będą wpisane, natomiast mają być wprowadzone do hodowli na specjalnych warunkach czyli mają być w jakimś odrębnym rejestrze. Do dalszej hodowli dopuszczone będą suki (nad psami trwają dyskusje). Mogą być pokryte tylko reproduktorem który ma pełen rodowód (bez NN trzy czy cztery pokolenia wstecz - nie zapamiętałam dokładnie).
Potomstwo będzie zatatuowane i będzie musiało przejść rygorystyczny przegląd hodowlany - łącznie z badaniem genetycznym.
Co do wpisu na KW czy też umożliwienia im startu w wystawach - tu chyba wszystko zależy od fenotypu tego potomstwa. Prawdopodobnie jednak dopiero w trzecim pokoleniu będą mogły występować jako ogary.
Ryzyko krycia coongarów spada więc najbardziej na hodowcę który będzie miał psy do sprzedania nie będące oficjalnie jeszcze ogarami.
Z tego co widzimy geny coonhounda są bardzo silne. Faktycznie może być tak jak napisał Leszek czyli coonhound może wypierać ogara. Ale tak naprawdę dopóki nie zobaczymy drugiego pokolenia trudno się na ten temat wypowiadać.
Oficjalne stanowisko klubu w tej sprawie ma być (albo gdzieś jest) przedstawione do wglądu.
Przedstawiłam Wam tu co zapamiętałam - może ktoś zechce coś dodać albo zmienić.
Ps.
Sprawa mnie osobiście nie dotyczyła ale dziwię się że osoby które czuły się niedoinformowane po prostu nie zapytały bezpośrednio zarządu. Przecież przedstawiciele byli cały czas dostępni, a można było podyskutować też rano.