Promocja Ogara Polskiego

Awatar użytkownika
BasiaM

Re: Promocja Ogara Polskiego

Post autor: BasiaM »

A ja powiem tak ... ;)
TIF to format zachowujący wszystkie dane o obrazie.
JPG to format zdjęcia, który po każdorazowym zapisie traci dane.
Innymi słowy ... wyższą jakość zdjęcia zapewni format tif. Jpg w tym wypadku jest jakby "uszkodzony".
Do druku plakatów, banerów itp używa się właśnie zdjęć w formacie tif.

Z tifa zrobicie jpg. Z jpg - tifa też ale fota może w tym wypadku pozostawiać wiele do życzenia :mrgreen:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gosia
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Gosia »

No dobra, ale ja robię foty w NEF-ach. Przerobienie 10MB NEFa na TIFa CMYK dało mi plik48MB. Sorry takiego wielkiego pliku to mój wiejski net żadną siłą nie przepchnie.
Czym uzasadnione jest wymaganie TIF?
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

BasiaM pisze:A ja powiem tak ... ;)
TIF to format zachowujący wszystkie dane o obrazie.
JPG to format zdjęcia, który po każdorazowym zapisie traci dane.
Innymi słowy ... wyższą jakość zdjęcia zapewni format tif. Jpg w tym wypadku jest jakby "uszkodzony".
Do druku plakatów, banerów itp używa się właśnie zdjęć w formacie tif.

Z tifa zrobicie jpg. Z jpg - tifa też ale fota może w tym wypadku pozostawiać wiele do życzenia :mrgreen:
Ja myślę, że banerów nikt nie będzie drukował
A dobre zdjęcie z jpg można wywołac w takim formacie, żeby przystroić stoisko klubowe. Mam na ścianie fotkę wywołana z jpg w zupełnie przyzwoitym rozmiarze i jest ok.
KOiGP
Kontakt:

Post autor: KOiGP »

Widzę, że jest problem z formatem.
Niech będzie JPG bez kompresji i w rozdzielczości min. 300 dpi.
Klub Ogara i Gończego Polskiego zaprasza na stronę klubową http://www.ogaryigoncze.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kwadra
Gadu-Gadu: 2083032

Post autor: kwadra »

nie czytalam watku jakis czas ale jak znow zaczelam to od razu zobaczylam co chcialam, tak wiec wysylamy jpga :silacz:
be the person your dog thinks you are
KOiGP
Kontakt:

Dziękujemy za nadesłane zdjęcia.
Nadal czekamy na kolejne.
Przypomnę:
-dopuszczone formaty zdjęć JPG i TIF bez kompresji
-rozdzielczość min. 300 dpi
Klub Ogara i Gończego Polskiego zaprasza na stronę klubową http://www.ogaryigoncze.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
KOiGP
Kontakt:

Mam pytanie do Wszystkich właścicieli, hodowców i sympatyków.
Jak możemy promować nasze psy?
Czekam na pomysły
Rafał Pluto-Prondziński
KOiGP
Awatar użytkownika
Leszek
Gadu-Gadu: 0

Post autor: Leszek »

Taka wystawa jaką zrobiliście w Poznaniu to jest dobry pomysł na kompleksową promocję rasy. :silacz:
Każdy z nas już wychodząc z domu z psem w pewny sposób go promuje. Ja jak kogoś zachęcam do ogara to szczególnie pokazuję jego polskość i szerokie możliwości użytkowania :cwaniak: , oczywiście poza podstawowym w łowiectwie.
Ja nie poluję, więc nie mam w tym temacie stosownej wiedy ale z kontaktów z myśliwymi wiem, ze zupełnie nie znają możliwość ogarów w tym zakresie. Zawsze słyszę, że za ciężki. I tutaj widzę największe możliwości w promocji. Wiem że to się robi szczególnie na różnorodnych zawodach czy w trakcie polowań, ale i tak jest jak jest. :mysl_1:
Porozmawiałem sobie dzisiaj telefonicznie z Rafałem i podoba mi się podejście klubu aby krok po kroku promować rasę wspólnie z tymi wszystkimi co chcą pomagać w tym dziele. :zgoda:
Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl
gryfna

Post autor: gryfna »

Nie będę oryginalna ;)
Dla mnie najlepszą promocją ogara jest uczestnictwo w wystawach - szczególnie zagranicznych (bardzo wiele osób jest zainteresowanych ogarem i pyta o jego użytkowość i charakter), uczestnictwo w konkursach pracy psów myśliwskich, polowaniach (jestem zwolenniczką ogara użytkowanego zgodnie z jego pierwotnym przeznaczeniem), także uczestnictwo w pokazach towarzyszących wydarzeniom związanym z łowiectwem, jeździectwem (ogar jako towarzysz jeźdźca i konia spisuje się znakomicie).

Nie ukrywam, że szczególnie ważna dla mnie jest promocja rasy w środowisku łowieckim - tutaj jest najwięcej do zrobienia :)
Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadu-Gadu: 1028837

Post autor: Małgorzata »

Tak właśnie .Ogar to świetny pies do stajni .Tak sobie założyłam ,że na wystawach będę wystawiała psa ubrana w stój do jazdy konnej co w założeniu ma zwrócić uwagę ,że to świetny ,zrównoważony i wytrzymały pies , idealny towarzysz na przejażdzki konne .W stajni nie zaczepia koni , jest przyjazny do wszystkich jeźdźców i świetnie się tam czuje.
Załączniki
IMG_1150 - Kopia.JPG
IMG_1094 - Kopia.JPG
Małgorzata z WIERNY-m
ODPOWIEDZ