Nie wiem, czy to właściwy dział, (był dział „Trudne sprawy” ale zniknął) ale w końcu chodzi o przepisy, regulaminy Związku i ich obchodzenie/łamanie.
Gdy pięć i pół roku temu zdałam sobie sprawę, że już mam na tyle czasu, że mogę żyć z psem, nie narażając go na długą samotność, brak spacerów itd. postanowiłam: kupujemy psa. Pisząc w skrócie, bo to nie ten temat: Szukanie przez Internet: wybór rasy – Ogar. Jaki? … z papierami. Skoro tak – kto daje papiery? ZKwP. Co to za organizacja? Szukanie … – ludzie pasjonaci, hobby: pies, zebrani w bezinteresowną organizację, o regułach działania zapisanych w Regulaminach… fajna sprawa – przystępuję

Przez kilka lat myślałam, że skoro to dobrowolna organizacja hobbystów to wszyscy zapisując się do niej starają się działać zgodnie z jej prawami i obowiązkami (ja to taki dinozaur ideowy jestem).
Aż tu... masz… Ponad rok temu miot siostra – brat pokropiony przez ZKwP… szok!

Prawie zaklepany miot, przy którym powstała wątpliwość, czy ojcem jest pies zgłaszany jako ojciec… szok!

Miot wpadka 10-cio i pół miesięcznej suki zaklepany przez ZKwP bez określanych konsekwencji… szok!

(miot się nie popełnił był bo się był wchłonął ok. 60-tego dnia ciąży

viewtopic.php?f=33&t=1567" onclick="window.open(this.href);return false;
A teraz:
Miot przemyślany: Ariadne – Egar…
Przemyślany…

w czasie poszukiwania samca, ma 13 – 14 miesięcy?
Z całą dozą dobrej woli myślę, że młody, nieświadomy hodowca.
Jak się zachowuje właściciel podrostka-samca? Występuje do komisji hodowlanej w oddziale o warunkowe pozwolenie na krycie.
Czy uzasadnia? Jak uzasadnia? Nie wiemy…
Jak postępują osoby w oddziale ZKwP?
Wydają pozwolenie!!!!!
Nie umiem, nie potrafię, nie mogę pogodzić się z tą decyzją

Nie widzę racjonalnego uzasadnienia tejże

Wg regulaminu stworzonego przez organizację pies jest jeszcze przed zaczęciem starań o to, by być reproduktorem, suka ma niecałe 3 lata, jeśli suka wg jej właścicieli musi być kryta tym właśnie psem – może poczekać. Żadne z nich nie wyjeżdża za -naście zamkniętych granic, żadne nie kończy regulaminowej możliwości rozmnażania się… no nie widzę podstaw do wydania zezwolenia.

Były przytaczane wybitne osiągnięcia młodziana na wystawach…
Z tego co się orientuję ostatni raz na wystawach w Polsce Egar pojawił się w Piotrkowie 20 sierpnia 2011 r. zajmując w młodzieży na klubowej 1-szą lokatę ale na myśliwskiej już 3-cią lokatę
Był jeszcze 28 sierpnia w Białymstoku ale nie znam wyniku… W każdym razie miał wtedy 10 miesięcy i 3 dni. Do dzisiaj nie był na żadnej innej wystawie w kraju. Minęło 6,5 miesiąca…
Była też mowa o szczególnych osiągnięciach w użytkowości i na konkursach… nie znamy żadnego wyniku konkursu z udziałem Egara…
Jestem zbulwersowana zgodami na warunkowe krycia tak młodymi psami

Rodzą się pytania:
Po co Związek tworzył takie a nie inne regulaminy? Na jakich podstawach je opierał? Dlaczego władze Związku ich nie przestrzegają?
Dlaczego, skoro młodsze niż 18-sto miesięczne psy/suki dostają pozwolenia na krycia nie następuje zmiana Regulaminów? Czy jeśli 14-sto miesięczny pies dostaje pozwolenie na krycie znaczy, że komisja hodowlana uważa go za pełnowartościowego samca? Czy w takim razie inne samce w tym samym wieku nie są dostatecznie dobre, żeby kryć?
Najistotniejsze pytania na tę chwilę:
Czy Związek uzasadnia jakoś swoje decyzje w momencie, gdy są one odstępstwem od regulaminu?
Czy określa jakieś warunki, czy w przypadkach losowych stosuje jakieś szykany?