Uchaty i Coda ..... czyli Węszynosy Poszły w Las

Awatar użytkownika
jsuchecka
Gadu-Gadu: 0

Re: Uchaty i Coda ..... czyli Węszynosy Poszły w Las

Post autor: jsuchecka »

Piękny niebieski storczyk, ja nigdy nie lubiłam kwiatków doniczkowych bo nie pamiętałam żeby je podlewać . Kiedyś dostałam dwa storczyki później kolejne dwa, kwitną jak szalone chociaż wcale specjalnie o nie się nie troszczę .
Awatar użytkownika
endo

Post autor: endo »

jsuchecka pisze: kwitną jak szalone chociaż wcale specjalnie o nie się nie troszczę .
to chyba najlepsza metoda :D
A to mój dzisiejszy nabytek:
IMG_7854.JPG
IMG_7854.JPG (106.6 KiB) Przejrzano 451 razy
IMG_7852.JPG
IMG_7852.JPG (55.13 KiB) Przejrzano 451 razy
Obrazek
Awatar użytkownika
BasiaM

Post autor: BasiaM »

endo pisze: A w jakim miejscu przycinać te uschnięte pędy? To ma znaczenie?
Ja przycinam jakieś 10cm nad doniczką ;) ale dopiero kiedy uschną na wiór ;)
Moja mama całkowicie przy korzeniach obcina i rosną jej jak szalone :mrgreen: więc to chyba nie ma znaczenia a i tak każdy ma pewnie swoją teorię :cwaniak:
Moje stoją na parapecie w słonecznym miejscu. Za każdym razem jak kwitną to mają więcej kwiatów :mrgreen:

PS. endo .... ten kropkowany storczyk jest super :happy3: ja mam w paski jednego, hihi muszę poszukać w kropki :mrgreen:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
endo

Post autor: endo »

Ja akurat dzisiaj trafilam na dostawę kwiatów, dobrze, że tylko z dwoma wyszłam ;) , bo wszystkie były przepiękne i takie niektóre niespotykane, w kropki, w paski, w ciapki :marzyc: Żeby tylko ładnie rosły, bo u mnie z kwiatami w domu to różnie :) Mizianko dla ogrodników dwóch :hi_1:
Obrazek
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Ja podam linka do tego co kiedyś mi pięknie kwitło kilka krotnie, teraz mam mniej czasu na te bardziej wyszukane storczyki.
viewtopic.php?f=5&t=136&st=0&sk=t&sd=a&start=590" onclick="window.open(this.href);return false;

Zostały mi praktycznie same Phalaenopsisy i też pięknie kwitną, ale fotek brak :( na ten czas.
Podaję Wam linki jeśli jesteście zainteresowane gdzie coś można doczytać i zakupić - polecam
Mam 2 książki o storczykach mogę komuś podesłać do poczytania?

http://www.orchidgarden.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://storczykiptms.pl/index.php?optio ... e&Itemid=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Co do storczyka niebieskiego.... Basiu sorki ale dla mnie jak sztuczny kwiatek :(
Aby kwitł Tobie długo i cieszył Twoje oko, ale wcale nie wygląda naturalnie (moje zdanie). oni białe kolory zabarwiają na niebiesko, mam nadzieję że jak skończy kwitnienie to pięknie zakwitnie na biało :)
Pierwszy na fotce Basi śliczny i Endo ten cytrynowy mam u mamy - uwielbiam ten odcień.
Sorki za zejście z tematu ogarowego :wstydek:
Awatar użytkownika
BasiaM

Ogrodnicy wymiziani :mrgreen:
Wiosna idzie na bank bo kudłate coraz bardziej przytulaśne są a Uchaty przechodzi samego siebie chwilami :D Im starszy tym bardziej przytulaśny :marzyc_2:
Coda dla odmiany po prostu podchodzi, podaje łapkę po czym wtula łepek nasze ramiona i zasypia mrucząc jak kot :sen:

Ptaki dziś cudnie śpiewały, psy ze spaceru nie chciały wracać ale za to jak pachniały :fiufiu: :fiufiu: :fiufiu: :fiufiu: wiosną :marzyc_2:

Co do storczyków ;)...
Kasiu ... wiem, że niebieski wygląda sztucznie ale specjalnie polowałam na tego "prawdziwego" nie farbowanego :mrgreen:
Te prawdziwe są drogie. Nie schodzą poniżej 100zł. W Obi zaczęły więdnąć i udało mi się kupić za 28 :happy3:
Podlałam go, trochę pielęgnowałam i doszedł do siebie :happy3: Dalej wypuszcza niebieskie kwiatki :happy3:
zobaczymy co będzie na kolejne jego kwitnięcie :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Przy tym kwitnieniu tak, ale następne już będzie w innym odcieniu ;).
To niby " nowość" i ceny się trzymają . Nie ma prawdziwych niebieskich w takim odcieniu.
Awatar użytkownika
BasiaM

Pożyjemy zobaczymy :mrgreen: Jeszcze muszę wyruszyć na polowanie na czerwonego :cwaniak:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nulka

Post autor: nulka »

Taka ciekawostka ,pan w tv mówił niedawno ,że nie sprzyja im (storczykom)strona połnocna .U nas właśnie na północnym oknie rosną jak głupie :lol: ,juz kilka ładnych lat i ciągle kwitną ,podlewam jak mi się przypomni :wstydek:
Ogrodników dwóch :mrgreen:
Jakie niewinne myszorki :lol:
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Skoro to takie proste...to może i ja się skuszę na jakiegoś storczyka :strach_2:

Dzień Kobiet się zbliża :gleba:
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
ODPOWIEDZ