Dania obiadowe
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: Dania obiadowe
Załączam zdjęcie naleśników biszkoptowych, z farszem pieczarkowym (przepis wyżej na 5 stronie).
- Załączniki
-
- Naleśnik biszkoptowy z pieczarkami.
- DSCF1995.JPG (87.15 KiB) Przejrzano 1359 razy
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13068
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Dania obiadowe
a ja właśnie taka głodna siadłam przed kompem, Ewa nie masz litości 

- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: Dania obiadowe
Tak naprawdę to Ty mnie zainspirowałaś tymi naleśnikami po meksykańskuBasiaM pisze:Ewa powinna prowadzić bloga o pichceniu
Re: Dania obiadowe
1e2w3a pisze:Tak naprawdę to Ty mnie zainspirowałaś tymi naleśnikami po meksykańskuBasiaM pisze:Ewa powinna prowadzić bloga o pichceniu





A na końcu spółkę założymy albo najlepiej od razu jakąś knajpkę



- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: Dania obiadowe
SKRZYDEŁKA W PRZYPRAWACH OPIEKANE
SKŁADNIKI:
- Skrzydełka kurze
- olej
- przyprawy : Papryka czerwona słodka - najwięcej, a ponadto w mniejszych ilościach : curry, imbir, papryka czerwona
ostra, bazylia, pieprz, sól. Można też zastosować gotową mieszankę przypraw (np. do kurczaka, na grilla).
Wszystkie przyprawy powinny być sproszkowane, a bazylia w postaci suszu.
WYKONANIE:
Rozgrzać piekarnik, skrzydełka umyć i osączyć (lub osuszyć ręcznikiem papierowym). Wlać do głębokiego talerza olej i wsypać przyprawy. Powinna powstać zawiesina gęściejsza od oleju, aby wolno ściekała ze skrzydełek. Skrzydełka obtaczać z obu stron w zawiesinie z przyprawami i wykładać na ruszt (pod rusztem musi znajdować się blacha). W sklepach są gotowe ruszty z blachą z przeznaczeniem do piekarnika. Na blachę nalać trochę wody, aby się nie przypaliła (jak jej ubędzie podczas opiekania to należy dolać). Tak przygotowane skrzydełka włożyć do nagrzanego piekarnika. Wyjmować jak będą rumiane.
Potrawa łatwa, szybka i niedroga
SKŁADNIKI:
- Skrzydełka kurze
- olej
- przyprawy : Papryka czerwona słodka - najwięcej, a ponadto w mniejszych ilościach : curry, imbir, papryka czerwona
ostra, bazylia, pieprz, sól. Można też zastosować gotową mieszankę przypraw (np. do kurczaka, na grilla).
Wszystkie przyprawy powinny być sproszkowane, a bazylia w postaci suszu.
WYKONANIE:
Rozgrzać piekarnik, skrzydełka umyć i osączyć (lub osuszyć ręcznikiem papierowym). Wlać do głębokiego talerza olej i wsypać przyprawy. Powinna powstać zawiesina gęściejsza od oleju, aby wolno ściekała ze skrzydełek. Skrzydełka obtaczać z obu stron w zawiesinie z przyprawami i wykładać na ruszt (pod rusztem musi znajdować się blacha). W sklepach są gotowe ruszty z blachą z przeznaczeniem do piekarnika. Na blachę nalać trochę wody, aby się nie przypaliła (jak jej ubędzie podczas opiekania to należy dolać). Tak przygotowane skrzydełka włożyć do nagrzanego piekarnika. Wyjmować jak będą rumiane.
Potrawa łatwa, szybka i niedroga
- Załączniki
-
- DSCF2001.JPG (104.91 KiB) Przejrzano 1190 razy
Re: Dania obiadowe
ŻEBERKA NA OSTRO z sałatą grecką
Składniki:
Żeberka wieprzowe
sól, pieprz,
przyprawa do żeberek lub mięsa wieprzowego
papryka chilli, czosnek i co kto lubi
olej do smażenia
3 - 4 ząbki czosnku
Sałata:
sałata lodowa
papryka
pomidor
ogórek
rzodkiewka
oliwki
ser grecki ( może byc Feta ale jest dośc słona. Ja kupuję prawdziwy grecki, jest delikatny lub w Lidlu
)
sos knorr grecki lub ziołowy
WYKONANIE
Żeberka pociąć w paski, z jedną kostką w środku
Przyprawić porządnie.
Można zostawić mięso w przyprawach na noc w lodówce
Podsmażyć na oleju a potem podlać wodą i dusić około godzinki.
Podawać z sałatą, surówką, buraczkami ... co kto lubi
Smacznego


Składniki:
Żeberka wieprzowe
sól, pieprz,
przyprawa do żeberek lub mięsa wieprzowego
papryka chilli, czosnek i co kto lubi

olej do smażenia
3 - 4 ząbki czosnku
Sałata:
sałata lodowa
papryka
pomidor
ogórek
rzodkiewka
oliwki
ser grecki ( może byc Feta ale jest dośc słona. Ja kupuję prawdziwy grecki, jest delikatny lub w Lidlu

sos knorr grecki lub ziołowy
WYKONANIE
Żeberka pociąć w paski, z jedną kostką w środku

Przyprawić porządnie.
Można zostawić mięso w przyprawach na noc w lodówce
Podsmażyć na oleju a potem podlać wodą i dusić około godzinki.
Podawać z sałatą, surówką, buraczkami ... co kto lubi

Smacznego





- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: Dania obiadowe
MAKARON SPAGHETTI W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM I (dla 4 osób)
SKŁADNIKI:
- op. (400g) makaronu spaghetti
- olej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- op. serka topionego (ok.100 g)
- 100g startego sera żółtego
- ¾ szklanki bulionu (lub wody z rozpuszczoną kostką rosołową)
- kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lub świeże drobno pokrojone pomidory lub pomidory z puszki lub przecier (ilość wg uznania)
- przyprawy : sól, cukier, pieprz ziołowy (lub inny), bazylia, tymianek, ostra papryka (do smaku wg uznania)
PS
W przypadku jak zamiast koncentratu pomidorowego użyjemy świeżych pomidorów, przecieru lub pomidorów z puszki, należy dać trochę mniej bulionu lub dłużej pogotować sos.
WYKONANIE:
Zagrzać wodę w dużym garnku z dodatkiem soli i kilku łyżek oleju i wrzucić makaron. Kilka razy zamieszać. Jak woda na makaron się gotuje, można już przystąpić do przygotowania sosu.
Pokroić drobno cebulę, rozgnieść i posiekać czosnek (lub przecisnąć przez praskę), rozgrzać olej na patelni i lekko je podsmażyć, a pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Odstawić.
W rondelku stopić sery (topiony i żółty) podlewając je bulionem i często mieszając (najlepiej mieszadełkiem). Jak sery całkowicie się rozpuszczą to dodać zawartość patelni i jeszcze trochę pogotować. Jak sos trochę zgęstnieje, to dodać przyprawy.
Ugotowany makaron (aldente) odcedzić i wyłożyć na talerze. No środku zrobić gniazdko i wlać tam sos. Potrawę można dodatkowo posypać żółtym serem i zieleniną. Szybko podawać, bo sos tężeje i trudniej „oblepia” makaron.
MAKARON SPAGHETTI W SOSIE SEROWO- POMIDOROWYM II (dla czterech osób)
SKŁADNIKI:
- op. (400 g) makaronu spaghetti
- olej
- 2 ząbki czosnku
- ¾ szkl. mleka lub śmietanki kulinarnej
- kostka sera topionego (ok.100 g)
- 100 g sera żółtego startego
- kilka łyżeczek koncentratu pomodorowego (wg uznania)
- sól, cukier, ostra papryka, pieorz (najlepiej ziołowy), przyprawy ziołowe
WYKONANIE:
Zagotować wodę w dużym garnku (z dodatkiem soli i trochę oleju) i wrzucić makaron. Gotować, aż będzie aldente.
Zrobić sos.
W rondelku rozpuścić oba sery, podlewając je mlekiem (śmietanką) i energicznie mieszając. Jak się rozpuszczą to dodać rozdrobniony czosnek, koncentrat pomidorowy, sól, cukier, pieprz i inne przyprawy. Gotować, aż sos trochę zgęstnieje.
Ugotowany makaron odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem (ewentualnie posypać jeszcze startym serem i zieleniną), szybko wymieszać i …......smacznego.
SKŁADNIKI:
- op. (400g) makaronu spaghetti
- olej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- op. serka topionego (ok.100 g)
- 100g startego sera żółtego
- ¾ szklanki bulionu (lub wody z rozpuszczoną kostką rosołową)
- kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lub świeże drobno pokrojone pomidory lub pomidory z puszki lub przecier (ilość wg uznania)
- przyprawy : sól, cukier, pieprz ziołowy (lub inny), bazylia, tymianek, ostra papryka (do smaku wg uznania)
PS
W przypadku jak zamiast koncentratu pomidorowego użyjemy świeżych pomidorów, przecieru lub pomidorów z puszki, należy dać trochę mniej bulionu lub dłużej pogotować sos.
WYKONANIE:
Zagrzać wodę w dużym garnku z dodatkiem soli i kilku łyżek oleju i wrzucić makaron. Kilka razy zamieszać. Jak woda na makaron się gotuje, można już przystąpić do przygotowania sosu.
Pokroić drobno cebulę, rozgnieść i posiekać czosnek (lub przecisnąć przez praskę), rozgrzać olej na patelni i lekko je podsmażyć, a pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Odstawić.
W rondelku stopić sery (topiony i żółty) podlewając je bulionem i często mieszając (najlepiej mieszadełkiem). Jak sery całkowicie się rozpuszczą to dodać zawartość patelni i jeszcze trochę pogotować. Jak sos trochę zgęstnieje, to dodać przyprawy.
Ugotowany makaron (aldente) odcedzić i wyłożyć na talerze. No środku zrobić gniazdko i wlać tam sos. Potrawę można dodatkowo posypać żółtym serem i zieleniną. Szybko podawać, bo sos tężeje i trudniej „oblepia” makaron.
MAKARON SPAGHETTI W SOSIE SEROWO- POMIDOROWYM II (dla czterech osób)
SKŁADNIKI:
- op. (400 g) makaronu spaghetti
- olej
- 2 ząbki czosnku
- ¾ szkl. mleka lub śmietanki kulinarnej
- kostka sera topionego (ok.100 g)
- 100 g sera żółtego startego
- kilka łyżeczek koncentratu pomodorowego (wg uznania)
- sól, cukier, ostra papryka, pieorz (najlepiej ziołowy), przyprawy ziołowe
WYKONANIE:
Zagotować wodę w dużym garnku (z dodatkiem soli i trochę oleju) i wrzucić makaron. Gotować, aż będzie aldente.
Zrobić sos.
W rondelku rozpuścić oba sery, podlewając je mlekiem (śmietanką) i energicznie mieszając. Jak się rozpuszczą to dodać rozdrobniony czosnek, koncentrat pomidorowy, sól, cukier, pieprz i inne przyprawy. Gotować, aż sos trochę zgęstnieje.
Ugotowany makaron odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem (ewentualnie posypać jeszcze startym serem i zieleniną), szybko wymieszać i …......smacznego.
- Załączniki
-
- Makaron spaghetti (ciemny) w sosie serowo pomidorowym II
- DSCF2587.JPG (90.27 KiB) Przejrzano 1048 razy
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13068
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Dania obiadowe
Ja choć raz postaram się zabłysnąć sprawdzonym, dobrym przepisem obiadowym. Karczek jadlam u mamy w niedzielę i był pycha:
„Karczek od Babci”
1 kg. karczku
1 kg. pieczarek
4 cebule średnie
4 ząbki czosnku
400ml. śmietany słodkiej 30%
Sól, pieprz
3 łyżeczki przyprawy do grilla
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
Przyprawy są do nacierania karczku, reszta co zostanie posypać po warstwach.
Karkówkę pokroić w plastry ok. 1,5 cm, 6 h zostawić w przyprawach. Zarumienić na oleju mięsko, pieczarki pokroić w talarki i cebulę. Na dno rondla dać pieczarki, pieprz, sól, cebulę, mięso (warstwy układać). Na karczek plasterki czosnku. Potem kolejna warstwa pieczarek, cebuli plus przyprawy które zostały. Można trochę podlać wodą.
Mam nadzieję że będzie Wam smakował
„Karczek od Babci”
1 kg. karczku
1 kg. pieczarek
4 cebule średnie
4 ząbki czosnku
400ml. śmietany słodkiej 30%
Sól, pieprz
3 łyżeczki przyprawy do grilla
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
Przyprawy są do nacierania karczku, reszta co zostanie posypać po warstwach.
Karkówkę pokroić w plastry ok. 1,5 cm, 6 h zostawić w przyprawach. Zarumienić na oleju mięsko, pieczarki pokroić w talarki i cebulę. Na dno rondla dać pieczarki, pieprz, sól, cebulę, mięso (warstwy układać). Na karczek plasterki czosnku. Potem kolejna warstwa pieczarek, cebuli plus przyprawy które zostały. Można trochę podlać wodą.
Mam nadzieję że będzie Wam smakował
