Dania obiadowe

Awatar użytkownika
1e2w3a
Posty: 2358
Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: Dania obiadowe

Post autor: 1e2w3a »

Załączam zdjęcie naleśników biszkoptowych, z farszem pieczarkowym (przepis wyżej na 5 stronie).
Załączniki
Naleśnik biszkoptowy z pieczarkami.
Naleśnik biszkoptowy z pieczarkami.
DSCF1995.JPG (87.15 KiB) Przejrzano 1359 razy
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13068
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Dania obiadowe

Post autor: kasiawro »

a ja właśnie taka głodna siadłam przed kompem, Ewa nie masz litości ;)
Awatar użytkownika
BasiaM
Posty: 8086
Rejestracja: czwartek 30 kwie 2009, 09:54

Re: Dania obiadowe

Post autor: BasiaM »

Ewa powinna prowadzić bloga o pichceniu :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
1e2w3a
Posty: 2358
Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: Dania obiadowe

Post autor: 1e2w3a »

BasiaM pisze:Ewa powinna prowadzić bloga o pichceniu :)
Tak naprawdę to Ty mnie zainspirowałaś tymi naleśnikami po meksykańsku
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Awatar użytkownika
BasiaM
Posty: 8086
Rejestracja: czwartek 30 kwie 2009, 09:54

Re: Dania obiadowe

Post autor: BasiaM »

1e2w3a pisze:
BasiaM pisze:Ewa powinna prowadzić bloga o pichceniu :)
Tak naprawdę to Ty mnie zainspirowałaś tymi naleśnikami po meksykańsku
:wstydek: :wstydek: :wstydek: cieszę się :mrgreen: i chyba zacznę częściej tu coś wpisywać ;)

A na końcu spółkę założymy albo najlepiej od razu jakąś knajpkę :lol:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
1e2w3a
Posty: 2358
Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: Dania obiadowe

Post autor: 1e2w3a »

SKRZYDEŁKA W PRZYPRAWACH OPIEKANE

SKŁADNIKI:
- Skrzydełka kurze
- olej
- przyprawy : Papryka czerwona słodka - najwięcej, a ponadto w mniejszych ilościach : curry, imbir, papryka czerwona
ostra, bazylia, pieprz, sól. Można też zastosować gotową mieszankę przypraw (np. do kurczaka, na grilla).
Wszystkie przyprawy powinny być sproszkowane, a bazylia w postaci suszu.

WYKONANIE:
Rozgrzać piekarnik, skrzydełka umyć i osączyć (lub osuszyć ręcznikiem papierowym). Wlać do głębokiego talerza olej i wsypać przyprawy. Powinna powstać zawiesina gęściejsza od oleju, aby wolno ściekała ze skrzydełek. Skrzydełka obtaczać z obu stron w zawiesinie z przyprawami i wykładać na ruszt (pod rusztem musi znajdować się blacha). W sklepach są gotowe ruszty z blachą z przeznaczeniem do piekarnika. Na blachę nalać trochę wody, aby się nie przypaliła (jak jej ubędzie podczas opiekania to należy dolać). Tak przygotowane skrzydełka włożyć do nagrzanego piekarnika. Wyjmować jak będą rumiane.

Potrawa łatwa, szybka i niedroga
Załączniki
DSCF2001.JPG
DSCF2001.JPG (104.91 KiB) Przejrzano 1190 razy
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Awatar użytkownika
BasiaM
Posty: 8086
Rejestracja: czwartek 30 kwie 2009, 09:54

Re: Dania obiadowe

Post autor: BasiaM »

ŻEBERKA NA OSTRO z sałatą grecką

Składniki:

Żeberka wieprzowe
sól, pieprz,
przyprawa do żeberek lub mięsa wieprzowego
papryka chilli, czosnek i co kto lubi :)
olej do smażenia
3 - 4 ząbki czosnku

Sałata:

sałata lodowa
papryka
pomidor
ogórek
rzodkiewka
oliwki
ser grecki ( może byc Feta ale jest dośc słona. Ja kupuję prawdziwy grecki, jest delikatny lub w Lidlu ;) )
sos knorr grecki lub ziołowy

WYKONANIE

Żeberka pociąć w paski, z jedną kostką w środku :)
Przyprawić porządnie.
Można zostawić mięso w przyprawach na noc w lodówce

Podsmażyć na oleju a potem podlać wodą i dusić około godzinki.

Podawać z sałatą, surówką, buraczkami ... co kto lubi :mrgreen:

Smacznego :piwko:

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
1e2w3a
Posty: 2358
Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: Dania obiadowe

Post autor: 1e2w3a »

MAKARON SPAGHETTI W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM I (dla 4 osób)

SKŁADNIKI:
- op. (400g) makaronu spaghetti
- olej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- op. serka topionego (ok.100 g)
- 100g startego sera żółtego
- ¾ szklanki bulionu (lub wody z rozpuszczoną kostką rosołową)
- kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lub świeże drobno pokrojone pomidory lub pomidory z puszki lub przecier (ilość wg uznania)
- przyprawy : sól, cukier, pieprz ziołowy (lub inny), bazylia, tymianek, ostra papryka (do smaku wg uznania)

PS
W przypadku jak zamiast koncentratu pomidorowego użyjemy świeżych pomidorów, przecieru lub pomidorów z puszki, należy dać trochę mniej bulionu lub dłużej pogotować sos.

WYKONANIE:
Zagrzać wodę w dużym garnku z dodatkiem soli i kilku łyżek oleju i wrzucić makaron. Kilka razy zamieszać. Jak woda na makaron się gotuje, można już przystąpić do przygotowania sosu.
Pokroić drobno cebulę, rozgnieść i posiekać czosnek (lub przecisnąć przez praskę), rozgrzać olej na patelni i lekko je podsmażyć, a pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Odstawić.
W rondelku stopić sery (topiony i żółty) podlewając je bulionem i często mieszając (najlepiej mieszadełkiem). Jak sery całkowicie się rozpuszczą to dodać zawartość patelni i jeszcze trochę pogotować. Jak sos trochę zgęstnieje, to dodać przyprawy.
Ugotowany makaron (aldente) odcedzić i wyłożyć na talerze. No środku zrobić gniazdko i wlać tam sos. Potrawę można dodatkowo posypać żółtym serem i zieleniną. Szybko podawać, bo sos tężeje i trudniej „oblepia” makaron.

MAKARON SPAGHETTI W SOSIE SEROWO- POMIDOROWYM II (dla czterech osób)

SKŁADNIKI:
- op. (400 g) makaronu spaghetti
- olej
- 2 ząbki czosnku
- ¾ szkl. mleka lub śmietanki kulinarnej
- kostka sera topionego (ok.100 g)
- 100 g sera żółtego startego
- kilka łyżeczek koncentratu pomodorowego (wg uznania)
- sól, cukier, ostra papryka, pieorz (najlepiej ziołowy), przyprawy ziołowe


WYKONANIE:
Zagotować wodę w dużym garnku (z dodatkiem soli i trochę oleju) i wrzucić makaron. Gotować, aż będzie aldente.
Zrobić sos.
W rondelku rozpuścić oba sery, podlewając je mlekiem (śmietanką) i energicznie mieszając. Jak się rozpuszczą to dodać rozdrobniony czosnek, koncentrat pomidorowy, sól, cukier, pieprz i inne przyprawy. Gotować, aż sos trochę zgęstnieje.
Ugotowany makaron odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem (ewentualnie posypać jeszcze startym serem i zieleniną), szybko wymieszać i …......smacznego.
Załączniki
Makaron spaghetti (ciemny) w sosie serowo pomidorowym II
Makaron spaghetti (ciemny) w sosie serowo pomidorowym II
DSCF2587.JPG (90.27 KiB) Przejrzano 1048 razy
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13068
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Dania obiadowe

Post autor: kasiawro »

Ja choć raz postaram się zabłysnąć sprawdzonym, dobrym przepisem obiadowym. Karczek jadlam u mamy w niedzielę i był pycha:
„Karczek od Babci”
1 kg. karczku
1 kg. pieczarek
4 cebule średnie
4 ząbki czosnku
400ml. śmietany słodkiej 30%
Sól, pieprz
3 łyżeczki przyprawy do grilla
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
Przyprawy są do nacierania karczku, reszta co zostanie posypać po warstwach.
Karkówkę pokroić w plastry ok. 1,5 cm, 6 h zostawić w przyprawach. Zarumienić na oleju mięsko, pieczarki pokroić w talarki i cebulę. Na dno rondla dać pieczarki, pieprz, sól, cebulę, mięso (warstwy układać). Na karczek plasterki czosnku. Potem kolejna warstwa pieczarek, cebuli plus przyprawy które zostały. Można trochę podlać wodą.
Mam nadzieję że będzie Wam smakował ;)
Awatar użytkownika
endo
Posty: 2197
Rejestracja: piątek 01 paź 2010, 19:21
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Kielce/MarzyszII

Re: Dania obiadowe

Post autor: endo »

Przeczytałam,a juz mi ślinka leci, zrobię w sobotę :hi_1:
Obrazek
ODPOWIEDZ