Allegro

Awatar użytkownika
BasiaM

Re: Allegro

Post autor: BasiaM »

Szlag człowieka trafi :zly2:

http://allegro.pl/szczeniaki-po-rodowod ... 39323.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Obrazek
szlachcianka

Post autor: szlachcianka »

Czy od 1go Stycznia 2012 wraz z wejsciem nowego prawa to sie skonczy?
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Watpię. Według mnie u nas nie ma problemu z prawem tylko z egzekwowaniem go.
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Lepiej sprzedać kundelki i zarobić niż wydawać kasę na sterylkę lub leki aborcyjne. :(
Awatar użytkownika
ZbyszekC

Post autor: ZbyszekC »

Lepiej oddać za grosze niż utopić. Przypadkowe krycia trafiają się w najlepszych rodzinach.
Tu sprzedawca stawia sprawę dosyć uczciwie. Być może na przyszłość ma plany hodowlane i sterylizować nie chce.
Np. Niwa miała szczeniaki z owczarkiem a rok temu całkiem interesujący miot.
Dlatego wstrzymałbym się z oskarżeniami.
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Post autor: Aszemi »

Może być tak że ktoś nie wpadł na to aby usunąć miot i zrobić sterylkę albo bał sie o zdrowie suki hmm nie chciał sterylizować -mniejsza.
KW zamknięte więc sobie owczarka do ogara nie dorzucimy ;)
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
qzia
Kontakt:

Oczywiście, że się trafiają niechciane krycia ale to wina tylko i wyłącznie właściciela. Psów w schroniskach jest trochę za dużo, żeby jeszcze je mnożyć. Można szczeniaki uśpić i dać szansę innym na normalne życie. Jak ktoś trochę psów pozbierał z ulicy, z szosy, to ma inne podejście do życia. Od pewnego czasu jestem dość ortodoksyjna w tych sprawach. Może to komuś się nie podobać, ale trudno. Mam pseudo dom tymczasowy za płotem i stale śledzę na dogomani losy wielu cierpiących psów. I wierzcie mi, że wystarczy tego nieszczęścia. Zresztą nie tylko ja tak uważam. :jezyk:
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
ZbyszekC

Post autor: ZbyszekC »

Nikt nie jest zwolennikiem niekontrolowanego rozmnażania jakichkolwiek stworzeń. Nawet ludzi :mrgreen:
Ale temat ewentualnej możliwości uśpienia ślepego, przypadkowego miotu niedawno przerabialiśmy. Jeśli dobrze pamiętam, szczególnego entuzjazmu wsród mieszkańców ogarkowa to nie budziło. I słusznie.
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
qzia
Kontakt:

To zapraszam do schronisk. Czasami jednak lepiej zaoszczędzić psom cierpień. Albo na polskie drogi. Albo na wieś. Sąsiada suczka co cieczkę ma szczeniaki, z których praktycznie wszystkie giną pod kołami zanim dorosną do pół roku, bo do drogi bliziutko. 2 lata temu wyciągałam szczeniaki w 20 st mróz spod budy z warzywami. Z 5 uratowało się tylko 2. Wiem, że czego oczy nie widza temu sercu nie żal.
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
miszakai
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: miszakai »

Nie zapomnę jak odwiedziłam gospodarstwo w mojej przyszłej wsi i stary dziadziuś pokazał mi suczkę i 2 szczeniaczki. A reszta? Oddana? - spytałam naiwnie...A staruszek z takim słodkim uśmiechem mi tłumaczył:
Nalewa się ciepłej wody do wiaderka i one tak jakby mleczko piły....A moje oczy się otwierają coraz szerzej...No Pani..., a co byśmy z tym robili?...
I tak ludzie podchodzą na wsi...Sterylizować - kto?, kiedy?, ki diabeł toto jest?:) Robota czeka. A że nie idzie upilnować suki to się rodzą i za którymś razem już nie ma jak tej chołoty utrzymać. Wspomagana selekcja naturalna :?
Obrazek
ODPOWIEDZ