Sarmacka Tradycja - ogary, trochę koni - zwierzęcy misz-masz

Awatar użytkownika
kerovynn7
Gadu-Gadu: 0

Re: ŁYCAR, CZESNA, DUSIA, trochę koni - zwierzęcy misz-masz :-)

Post autor: kerovynn7 »

Obawiam się, że nie da się pomóc. Są jakieś dane, fałszywe lub prawdziwe - tego nie wie nikt. Ale żeby to sprawdzić to trzeba mieć jakieś uprawnienia, albo tzw "chody" czy "wejścia". Np - mamy dane z wycofanego przelewu. Adres i nazwisko sa zgodne z rzeczywistością bo byłam i rozmawiałam z człowiekiem. Nie dopytałam go czy ma konto w Alior banku z konkretnym numerem (czyli tym z przelewu). Facet twierdzi, że on z kupnem zboża nie ma nic wspólnego, że ktoś się pod niego podszywa. Z drugiej strony - jest dokument elektroniczny z banku na jego nazwisko i jego adres. Jak może ktoś obcy założyć konto w banku na konkretną osobę bez jej wiedzy? Może być konto fikcyjne, sfałszowany blankiet - ale zrobiłam przelew na to konto (50 groszy ;) ) i został zrealizowany. Przy jakimkolwiek błędzie mbank nie chciał przelewów realizować. Wyglądałoby na to, że konto istnieje.
Wilga

Post autor: Wilga »

Aga, wyłałam Ci pw.

Bogna
Awatar użytkownika
BasiaM

Post autor: BasiaM »

kerovynn7 pisze: Z drugiej strony - jest dokument elektroniczny z banku na jego nazwisko i jego adres. Jak może ktoś obcy założyć konto w banku na konkretną osobę bez jej wiedzy?
No nie można założyć konta bez wiedzy osoby, na którą rachunek jest zakładany.
No chyba, że skradziono dokumenty i podrobiono zdjęcie :niewka:

Odnoszę dziwne wrażenie, że właściciel rachunku, z którego wyszedł przelew po prostu kłamie :zly3:
I tym sposobem odbijają się wszyscy od jego drzwi a on śmieje się za plecami :zly2:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aganowaczek

Post autor: aganowaczek »

BasiaM pisze:Odnoszę dziwne wrażenie, że właściciel rachunku, z którego wyszedł przelew po prostu kłamie
I tym sposobem odbijają się wszyscy od jego drzwi a on śmieje się za plecami
Albo jeszcze ktoś włamał się na jego rachunek?
Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK :-)
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136

Awatar użytkownika
BasiaM

aganowaczek pisze:
BasiaM pisze:Odnoszę dziwne wrażenie, że właściciel rachunku, z którego wyszedł przelew po prostu kłamie
I tym sposobem odbijają się wszyscy od jego drzwi a on śmieje się za plecami
Albo jeszcze ktoś włamał się na jego rachunek?
Aga gdyby tak było to gość nie byłby taki spokojny i z pewnością by powiedział, że właśnie go okradziono.
Gdyby mi zniknęło z konta 20tys to bym chyba zwariowała i nie wierzę, że chłop nie zauważył :evil:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aganowaczek

Post autor: aganowaczek »

Basia mnie chodzi o to, że ktoś wykradł jego dane i podszył się jakimś sprytnym sposobem. Cholera wie, co potrafią zrobić dobrzy hakerzy. Wcale nie musieli ukraść mu tą kasę, mogli tylko zasymulować, że z jego konta przelew poszedł.
Ale z drugiej strony, jeśli przelew zostal potem wycofany to teoria moja chyba upada :mysl_1:
Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK :-)
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136

Awatar użytkownika
BasiaM

Aga rozumiem ... ale gdyby nawet tak było to chłop nie byłby taki spokojny kiedy Ania do niego pojechała :evil:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
EiMI

Post autor: EiMI »

Moim zdaniem facet, pod którego się "podszywają" oszuści dziwnie się zachowuje. Ja bym nie była spokojna i nie tłumaczyła, że nic ze zbożem nie mam wspólnego, tylko skoro wcześniej już doszło do takiej sytuacji to:
w dniu pierwszej informacji powinna być zawiadomiona policja, zablokowane konto (zakładam nowy rachunek i przelewam na niego swoje pieniądze, a podejrzany rachunek pozwalam monitorować ), jak się zgłaszają kolejni pokrzywdzeni biorę ich za doopy i wiozę na policję...Tak? Coś robię, żeby nie pozostawać bierną ofiarą, a nie wzruszam ramionami i nie udaję, że mnie to nie dotyczy.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Danuta

Post autor: Danuta »

aganowaczek pisze:To już przestaje być śmieszne :zly3: Dziś rano jadąc do pracy na środku drogi leżała opona, która zgubił TIR. Ciemno jak w....Zobaczyliśmy ją w ostatniej chwili. Jadąc 100 km/h nic nie dało się zrobić. Efekt - roztrzaskany cały zderzak w świeżo kupionej, ślicznej blacharsko (tuż po robocie) Corsie. Szlag mnie trafi :zly3:
To naprawdę nie jest śmieszne... :strach_2:
Dobrze, że nic Wam się nie stało! :uff:
Ja też mam takie naiwne :wstydek: , przesądne wierzenia, że w Nowym Roku się odmieni, oby tylko dotrwać do tego Nowego Roku!!! :prosze_1:
Danuta i Lokis

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
kerovynn7

Post autor: kerovynn7 »

Dostałam mailem oryginalne i wiarygodne potwierdzenie dokonania przelewu z Alior Bank i porównałam z naszym. Na pierwszy rzut oka wyglądają identycznie, ale sa użyte inne czcionki i na oryginalnym blankiecie dane nadawcy, odbiorcy i szczegóły przelewu sa w osobnych nie stykających się ze sobą ramkach - między każdą jest ok cm przerwy, a na naszym te ramki łączą się ze sobą. Nie ma żadnej odległości miedzy nimi.
Oba dokumenty zapisane są w PDF, ale jak otwieram oryginalny to od razu pojawia się kartka z dokumentem, a na naszym najpierw jest pusta kartka z ukośnym napisem mniej więcej takim: this document was creating using Solid cenverting PDF
to remove this message ... the product

nie dałam rady odczytać wszystkiego bo napis pojawia sie na ułamek sekundy a potem znika i wyświetla się strona dokumentu. Nie znam angielskiego ale jak na mój damski łeb to fałszywka - przerobiony dokument.
ODPOWIEDZ