Sarmacka Tradycja - ogary, trochę koni - zwierzęcy misz-masz
Re: ŁYCAR, CZESNA, DUSIA, trochę koni - zwierzęcy misz-masz :-)
Obawiam się, że nie da się pomóc. Są jakieś dane, fałszywe lub prawdziwe - tego nie wie nikt. Ale żeby to sprawdzić to trzeba mieć jakieś uprawnienia, albo tzw "chody" czy "wejścia". Np - mamy dane z wycofanego przelewu. Adres i nazwisko sa zgodne z rzeczywistością bo byłam i rozmawiałam z człowiekiem. Nie dopytałam go czy ma konto w Alior banku z konkretnym numerem (czyli tym z przelewu). Facet twierdzi, że on z kupnem zboża nie ma nic wspólnego, że ktoś się pod niego podszywa. Z drugiej strony - jest dokument elektroniczny z banku na jego nazwisko i jego adres. Jak może ktoś obcy założyć konto w banku na konkretną osobę bez jej wiedzy? Może być konto fikcyjne, sfałszowany blankiet - ale zrobiłam przelew na to konto (50 groszy
) i został zrealizowany. Przy jakimkolwiek błędzie mbank nie chciał przelewów realizować. Wyglądałoby na to, że konto istnieje.

Aga, wyłałam Ci pw.
Bogna
Bogna
No nie można założyć konta bez wiedzy osoby, na którą rachunek jest zakładany.kerovynn7 pisze: Z drugiej strony - jest dokument elektroniczny z banku na jego nazwisko i jego adres. Jak może ktoś obcy założyć konto w banku na konkretną osobę bez jej wiedzy?
No chyba, że skradziono dokumenty i podrobiono zdjęcie

Odnoszę dziwne wrażenie, że właściciel rachunku, z którego wyszedł przelew po prostu kłamie

I tym sposobem odbijają się wszyscy od jego drzwi a on śmieje się za plecami

- aganowaczek
- Gadu-Gadu: 0
Albo jeszcze ktoś włamał się na jego rachunek?BasiaM pisze:Odnoszę dziwne wrażenie, że właściciel rachunku, z którego wyszedł przelew po prostu kłamie
Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK 
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136

Hodowla Ogara Polskiego
534 992 136
Aga gdyby tak było to gość nie byłby taki spokojny i z pewnością by powiedział, że właśnie go okradziono.aganowaczek pisze:Albo jeszcze ktoś włamał się na jego rachunek?BasiaM pisze:Odnoszę dziwne wrażenie, że właściciel rachunku, z którego wyszedł przelew po prostu kłamie
Gdyby mi zniknęło z konta 20tys to bym chyba zwariowała i nie wierzę, że chłop nie zauważył

- aganowaczek
- Gadu-Gadu: 0
Basia mnie chodzi o to, że ktoś wykradł jego dane i podszył się jakimś sprytnym sposobem. Cholera wie, co potrafią zrobić dobrzy hakerzy. Wcale nie musieli ukraść mu tą kasę, mogli tylko zasymulować, że z jego konta przelew poszedł.
Ale z drugiej strony, jeśli przelew zostal potem wycofany to teoria moja chyba upada
Ale z drugiej strony, jeśli przelew zostal potem wycofany to teoria moja chyba upada

Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK 
Hodowla Ogara Polskiego
534 992 136

Hodowla Ogara Polskiego
534 992 136
Aga rozumiem ... ale gdyby nawet tak było to chłop nie byłby taki spokojny kiedy Ania do niego pojechała 

Moim zdaniem facet, pod którego się "podszywają" oszuści dziwnie się zachowuje. Ja bym nie była spokojna i nie tłumaczyła, że nic ze zbożem nie mam wspólnego, tylko skoro wcześniej już doszło do takiej sytuacji to:
w dniu pierwszej informacji powinna być zawiadomiona policja, zablokowane konto (zakładam nowy rachunek i przelewam na niego swoje pieniądze, a podejrzany rachunek pozwalam monitorować ), jak się zgłaszają kolejni pokrzywdzeni biorę ich za doopy i wiozę na policję...Tak? Coś robię, żeby nie pozostawać bierną ofiarą, a nie wzruszam ramionami i nie udaję, że mnie to nie dotyczy.
w dniu pierwszej informacji powinna być zawiadomiona policja, zablokowane konto (zakładam nowy rachunek i przelewam na niego swoje pieniądze, a podejrzany rachunek pozwalam monitorować ), jak się zgłaszają kolejni pokrzywdzeni biorę ich za doopy i wiozę na policję...Tak? Coś robię, żeby nie pozostawać bierną ofiarą, a nie wzruszam ramionami i nie udaję, że mnie to nie dotyczy.

To naprawdę nie jest śmieszne...aganowaczek pisze:To już przestaje być śmieszneDziś rano jadąc do pracy na środku drogi leżała opona, która zgubił TIR. Ciemno jak w....Zobaczyliśmy ją w ostatniej chwili. Jadąc 100 km/h nic nie dało się zrobić. Efekt - roztrzaskany cały zderzak w świeżo kupionej, ślicznej blacharsko (tuż po robocie) Corsie. Szlag mnie trafi

Dobrze, że nic Wam się nie stało!

Ja też mam takie naiwne

Dostałam mailem oryginalne i wiarygodne potwierdzenie dokonania przelewu z Alior Bank i porównałam z naszym. Na pierwszy rzut oka wyglądają identycznie, ale sa użyte inne czcionki i na oryginalnym blankiecie dane nadawcy, odbiorcy i szczegóły przelewu sa w osobnych nie stykających się ze sobą ramkach - między każdą jest ok cm przerwy, a na naszym te ramki łączą się ze sobą. Nie ma żadnej odległości miedzy nimi.
Oba dokumenty zapisane są w PDF, ale jak otwieram oryginalny to od razu pojawia się kartka z dokumentem, a na naszym najpierw jest pusta kartka z ukośnym napisem mniej więcej takim: this document was creating using Solid cenverting PDF
to remove this message ... the product
nie dałam rady odczytać wszystkiego bo napis pojawia sie na ułamek sekundy a potem znika i wyświetla się strona dokumentu. Nie znam angielskiego ale jak na mój damski łeb to fałszywka - przerobiony dokument.
Oba dokumenty zapisane są w PDF, ale jak otwieram oryginalny to od razu pojawia się kartka z dokumentem, a na naszym najpierw jest pusta kartka z ukośnym napisem mniej więcej takim: this document was creating using Solid cenverting PDF
to remove this message ... the product
nie dałam rady odczytać wszystkiego bo napis pojawia sie na ułamek sekundy a potem znika i wyświetla się strona dokumentu. Nie znam angielskiego ale jak na mój damski łeb to fałszywka - przerobiony dokument.