Wypieki

Awatar użytkownika
BasiaM
Posty: 8086
Rejestracja: czwartek 30 kwie 2009, 09:54

Re: Wypieki

Post autor: BasiaM »

kerovynn7 pisze:To mi wygląda jak przepis z Fawor-a - przed chwilą chłop mi podrzucił do pracy, takie cieplutkie, świeżutkie, chrupiące.......
zapisze przepis i za rok sama zrobię (albo i wczesniej :mysl_1: )
To nie Fawor tylko Piskorski ;)

I proszę mnie tu nie dołować :placzek: Se jeszcze napisze, że cieplutkie i chrupiące :zly2:
Człowiek całe życie w Poznaniu mieszkał a teraz takie nieszczęście go spotkało, że nawet rogalika nie może sobie powąchać :placzek:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Darianna
Posty: 537
Rejestracja: poniedziałek 01 cze 2009, 17:07
Gadu-Gadu: 1179423

Re: Wypieki

Post autor: Darianna »

Baśka, upiecz, to powąchasz :gleba:
Obrazek
Awatar użytkownika
BasiaM
Posty: 8086
Rejestracja: czwartek 30 kwie 2009, 09:54

Re: Wypieki

Post autor: BasiaM »

Darianna pisze:Baśka, upiecz, to powąchasz :gleba:
Właśnie jestem po remoncie kuchni i niestety wyrzuciłam piekarnik :placzek:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewka
Posty: 3817
Rejestracja: poniedziałek 03 sty 2011, 19:12
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Błonie

Re: Wypieki

Post autor: Ewka »

To się kwalifikuje na wniosek racjonalizatorski :jezyk_3:
Byleby w sercu ciągle maj!
Awatar użytkownika
kerovynn7
Posty: 370
Rejestracja: poniedziałek 06 cze 2011, 11:11
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Poznań

Re: Wypieki

Post autor: kerovynn7 »

BasiaM pisze:
Darianna pisze:Baśka, upiecz, to powąchasz :gleba:
Właśnie jestem po remoncie kuchni i niestety wyrzuciłam piekarnik :placzek:
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
to bez piekarnika da się żyć????????
może i tak, ale co to za życie..... :placzek:
Awatar użytkownika
1e2w3a
Posty: 2358
Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: Wypieki

Post autor: 1e2w3a »

ROGALIKI DROŻDŻOWE (NADZIEWANE).

SKŁADNIKI:
- 550 g mąki
- 50 g drożdży
- 3 żółtka
-100 g cukru
- 2/3 szkl. mleka (letniego)
- 100 g margaryny lub masła
- cukier waniliowy
- 1 białko do posmarowania wierzchu rogalików
- trochę cukru do posypania wierzchu rogalików
- dżem lub marmolada do nadziania, najlepiej własnej roboty (można je zagęścić dodatkiem manny lub kakao, ale należy pamiętać, że kakao zmienia trochę smak na bardziej czekoladowy).

WYKONANIE:
Zrobić rozczyn :
Drożdże rozkruszyć z łyżką cukru. Jak już się rozpuszczą, dodać łyżkę mleka i trochę mąki i wymieszać dokładnie. Konsystencja powinna odpowiadać gęstemu ciastu naleśnikowemu. Naczynie z rozczynem przykryć i pozostawić do wyrośnięcia (najlepiej w jakimś cieplejszym miejscu, np. na kaloryferze). Można go użyć, jeżeli zwiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie. Jeżeli rozczyn urośnie to ciasto drożdżowe również.

Jak rozczyn rośnie, to w tym czasie stopić margarynę (lub masło) nie dopuszczając do wrzenia, oddzielić żółtka od białek, w kubeczku utrzeć żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel, odmierzyć mąkę i wsypać ją do miski.

Jak już rozczyn urośnie to wyłożyć go do miski z mąką, dodać żółtka utarte z cukrem, mleko (najlepiej letnie) i wyrobić ciasto ręką lub mechanicznie. Pod koniec koniec wyrabiania dodać stopiony (lekko ciepły) tłuszcz i dalej wyrabiać, aż tłuszcz połączy się z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno, pod koniec wyrabiania, odchodzić od ręki. Jeżeli ciasto lepi się to dodać trochę mąki. Przykryć je (np. ściereczką) i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na stolnicy (lekko oprószonej mąką) na kształt koła (o gr. ok. 0,2 cm), a następnie podzielić nożem na osiem równych trójkątów.
U podstawy każdego trójkąta ułożyć łyżeczkę dżemu lub marmolady i zwinąć trójkąty od podstawy ku wierzchołkowi. Dżemu nie nakładać za dużo, bo podczas pieczenia wycieknie. Zwinięte trójkąty lekko wygiąć na kształt rogalików i zlepić końce. Pozostawić do powtórnego wyrośnięcia (wystarczy tylko jak trochę podrosną). W tym czasie można rozgrzać piekarnik.

Gotowe wyroby przenieść na wysmarowaną tłuszczem blachę, posmarować je białkiem (za pomocą pędzelka) i posypać cukrem. Wstawić do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika (ok. 150 stopni) i piec do zrumienienia. Orientacyjny czas pieczenia to ok. 20 min. (piekarnik elektr. z włączonym termoobiegiem).
Przed wstawieniem kolejnej porcji rogalików do piekarnika należy za każdym razem blachę posmarować tłuszczem (uważać, bo jest gorąca).

Wyrośnięte ciasto można podzielić na mniej części (np. 2, 3 ), ale wtedy otrzymamy mniej rogalików, za to większych i grubszych.

Można również przygotować nadzienie z masy orzechowej, makowej (namiastka „marcinków”), budyniowej, krówkowej .

Jak ktoś nie lubi wyrabiania ciasta drożdżowego, to może zrobić rogaliki z ciasta półfrancuskiego śmietanowego (przepis na stronie 4 – ciasteczka półfrancuskie nadziewane), tylko trzeba je po rozwałkowaniu podzielić na trójkąty.
Załączniki
Przygotowywanie rogalików (podział na trójkąty, nałożenie dżemu, zawinięcie).
Przygotowywanie rogalików (podział na trójkąty, nałożenie dżemu, zawinięcie).
DSCF2566.JPG (68.67 KiB) Przejrzano 1667 razy
Odpoczywają i trochę rosną
Odpoczywają i trochę rosną
DSCF2568.JPG (96.32 KiB) Przejrzano 1665 razy
Przed włożeniem do piekarnika (posmarowane białkiem i posypane cukrem).
Przed włożeniem do piekarnika (posmarowane białkiem i posypane cukrem).
DSCF2569.JPG (97.15 KiB) Przejrzano 1666 razy
Po upieczeniu (nadzienie z pigwy z dodatkiem kakao)
Po upieczeniu (nadzienie z pigwy z dodatkiem kakao)
DSCF2570.JPG (102.47 KiB) Przejrzano 1547 razy
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Awatar użytkownika
nulka
Posty: 3438
Rejestracja: środa 29 kwie 2009, 22:10

Re: Wypieki

Post autor: nulka »

Ewa ,jesteś niesamowita :happy3: :szacun_1:
Awatar użytkownika
Paula
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 1600
Rejestracja: wtorek 14 paź 2008, 21:24
Gadu-Gadu: 3818816
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wypieki

Post autor: Paula »

nulka pisze:Ewa ,jesteś niesamowita :happy3: :szacun_1:
też tak myślę, wyglądają niesamowicie :marzyc_2:

A może macie pomysł na jakiś deser nie wymagający pieczenia (dla osoby nie posiadającej piekarnika :roll: )... chociaż do tematu wątku będzie marnie pasował.
Pozdrawiamy,
Paula & Świtun
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13068
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Wypieki

Post autor: kasiawro »

ja z deserów to najbardziej lubię frytki albo placki ziemniaczane :D
Awatar użytkownika
nulka
Posty: 3438
Rejestracja: środa 29 kwie 2009, 22:10

Re: Wypieki

Post autor: nulka »

A może macie pomysł na jakiś deser nie wymagający pieczenia
Ostatnio robiłam i wszystkim bardzo smakował ! :)

http://www.kwestiasmaku.com/desery/tart ... zepis.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ