Hej,dzięki za odzew:)
zybalowie:gotowane,to dla mnie ostateczność,szczerze nie mam na razie możliwości..sporo logistycznie musiałabym zmienić by tak karmić psa,ale nie mówię nie
Danuta:testy są robione,na razie na zasadzie eliminacji produktów.Te,alergologiczne-specjalistyczne na razie nie mogą być przeprowadzone (wiem,tu nawet o finanse nie chodzi,bo wydawanie kasy na szczepionki parę razy w roku wychodzi w podobnych granicach) ze względu na zdrowie psa,czeka go zabieg.Najprawdopodobniej są to zboża.Przy metodzie eliminacji pies przyjmuje dany produkt/karmę jakiś czas by stwierdzić czy nie jest na pewno uczulony...
Prześledziłam karmy jakie dotąd jadł i szczerze mam mętlik w głowie...
Pies jest teraz na karmie bez zbóż,a ja głęboko zastanawiam się nad jedną z wymienionych przez Ciebie karm:Taste of the Wild lub jedną z tych,tylko bez zbóż Wolfsblut Cold River.
Chciałam dowiedzieć się czy ktoś ma podobny problem i poznać dzięki temu zdanie na temat karm dostępnych na rynku.Niestety z alergią jest tak,że to problem który stanie się naszą codziennością i zostaje z nami na całe życie..a sporo tu jednak niewiadomych.I sama na razie jestem jak dziecko we mgle,bo dając psu coś spoza jego diety zawsze ryzykuję,że jest to produkt uczulający,dlatego musze sprawdzać i sprawdzać.
Ponawiam pytanie o jęczmień w karmach(może jakaś dobra dusza mnie oświeci),jest on często wymieniany w karmach dla psów typu hypoallergic -jako cały jęczmień,pełny itp.Skoro zwierzę jest uczulone na zboża,a drogą logiki jęczmień uczula bo to zboże toć,a do tego informacja o składzie karmy jest taka iż to produkt bez zbóż,to skąd ten jęczmień?czy to jakieś "dobre" zboże?-tak na zasadzie:dobry ryż brązowy,a zły biały(uprościłam,ale chciałam by to czytelne było w miarę)..czy to też jedno z tych zagrań typu karma tylko z jagnięciną,a w rzeczywistości z 4% jagnięciny i 20%kurczaka?
Moje pytania to też uprzedzanie faktów-chciałabym poznać dobrze temat,by po diagnozie (bo wszystko jeszcze trwa i wymaga trochę czasu) wiedzieć jak się poruszać w temacie z uwzględnieniem określonych produktów i możliwości.
Mam nadzieję,że napisałam tego posta w miarę czytelnie:)
Marta