Znaczenie użytkowości dla przyszłości rasy.
- 1e2w3a
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
Re: Znaczenie użytkowości dla przyszłości rasy.
Najlepiej można by było sprawdzić "geny użytkowości" pozwalając działać doborowi naturalnemu. Prawie we wszystkich książkach o psach jest napisane, że wszystkie one mają wspólnego, polującego przodka. Moglibyśmy się bardzo zdziwić, jakie to nasze kanapowce są sprytne i jak potrafią przetrwać (oczywiście mogło by być też odwrotnie). Ale się o tym nie przekonamy, bo zamiast doboru naturalnego mamy dobór sztuczny, no ale to on trzyma rasy.
Tylko, że pomiędzy tym polującym przodkiem a współczesnym polującym psem jest przodek - śmietnikożerca. I myślę, że współczesny pies zostawiony sam sobie raczej dążyłby do tego śmietnikożercy.Prawie we wszystkich książkach o psach jest napisane, że wszystkie one mają wspólnego, polującego przodka.
Bez ludzi nie byłoby śmietników.
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Dlatego pies się udomowił jak ludzie już byli 

Nie jestem pewien czy człowiek udomowił psa czy pies człowieka. 

"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
- 1e2w3a
- Kontakt:
Czy śmietnikożerca to pies nieużytkowy? Ale wiele użytkowych stworzeń lubi grzebać w śmietnikach.
- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
Moje ogary zdecydowanie bardziej pochodzą z tej linii śmietnikożerców
niż psów polujących. Już ja i mój kosz wiemy coś o tym.
Pozdrawiam Kasia

Pozdrawiam Kasia
Qzia jest specjalistką od udomowienia. niech się tłumaczyZbyszekC pisze:Nie jestem pewien czy człowiek udomowił psa czy pies człowieka.

No, to ja już teraz wszystko rozumiem - po prostu moj pies jest na tym wcześniejszym etapie udomowienia
Przepraszam za offa, ale jak już się wtrącam niemerytorycznie, to:

Przepraszam za offa, ale jak już się wtrącam niemerytorycznie, to:
Też mi się ten wątek podoba.Szczególnie spodobało mi się wstępne podsumowanie qizi....EiMI pisze: Jak to fajnie chęć kilku osób do udowodnienia sobie i innym forumowiczom, że można dyskutować nie wyżynając się przy tym, ożywiła wieś Ogarkowo.![]()
- ogończyk
- Kontakt:
A mi się wydaje, że dyskusja "na temat" się deko rozmyła.
Niemniej, (dalej offując), życie dzikich zwierząt sensu stricte, (odarte z wyobrażeń postindustrialnych Idealistów o "wolności" i innych abstrakcjach) jest bezustanną walką o życie właśnie.
I teraz trochę a'propos śmietników (łatwości "nażarcia się" przy minimum wysiłku)
Wilki, w takich "pięknoduchowskich" wyobrażeniach były i są symbolem. Od tysiącleci biegały za jeleniami. Teraz nie potrzebują jeleni. Wystarczają im psy na łańcuchach (jak tym osiadłym od trzech lat w okolicach Szklar).
I wracając do tematu.
Czy to znaczy, że ich dzieci nie potrafiłyby przebiec 100 km w ciągu doby?
Pzdr.

I teraz trochę a'propos śmietników (łatwości "nażarcia się" przy minimum wysiłku)
Wilki, w takich "pięknoduchowskich" wyobrażeniach były i są symbolem. Od tysiącleci biegały za jeleniami. Teraz nie potrzebują jeleni. Wystarczają im psy na łańcuchach (jak tym osiadłym od trzech lat w okolicach Szklar).
I wracając do tematu.
Czy to znaczy, że ich dzieci nie potrafiłyby przebiec 100 km w ciągu doby?
Pzdr.
"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."