BasiaM pisze:Gdzieś wyczytałam, że można pomóc psu odpowiednią dietą.
Filma Royal Canin ma w swojej ofercie karmę Royal Canin Calm Dog.
Podobno łagodzi objawy stresu i "wycisza" psa
Tylko w opisie produktu napisali, że to karma dla psów dorosłych do 15kg.
Czy takie które ważą ponad 15kg już nie mogą jej wcinać ? Czy ktoś próbował i może podzielić się opinią na temat tej karmy ?
Tak... Kiedyś w USA zapanowała moda na "dobrze ułożone", zawsze uśmiechnięte i zrelaksowane panie domu.... One też miały taką karmę... benzodiazepinę (u nas najbardziej znaną jako Valium)... Też działa przeciwlękowo
Przez 12 lat miałam źle zsocjalizowanego psa (wtedy o tym nie wiedziałam, myśleliśmy, że jest po postu taki dziwny i już), czasem było ciężko... różne rzeczy robił... najpierw próbował panicznie uciekać, a potem już tylko się kładł się na widok wszystkiego, co miało kółka, bał się siwych starszych panów, jak po zmroku spotkał kogoś na drodze, to chował się za mną, bał się nowych pomieszczeń, unikał tłoku... itp, itd, ale nie przyszło mi nigdy do głowy, żeby go naćpać
A! zapomniałabym... i strasznie nie lubił zostawać sam w domu... potrafił zaprzeć się doopskiem o drzwi i siedzieć tak sobie do upadłego... Pies 40 kg, ja 38, on cztery łapy żeby się zaprzeć... ja tylko dwie... Ileż razy dzwoniłam do koleżanki, żeby była uprzejma przeczytać jeszcze jeden serwis, a ja dojadę jak tylko uda mi się przechytrzyć psa, albo jak Maciek wróci do domu na wymianę...