Haniu, dziękuję za rzeczowe spostrzeżenia.
Z tego co pisali na lowiecki.pl, to nie dojdzie do żadnego porównania ras- zapewniali i dlatego sie zdecydowałem. Wręcz przeciwnie napotkałem na duża falę krytyki, kiedy wyraziłem właśnie taką obawę, skoro tak, to dlaczego miałbym nie zawierzyć….?
Uważam jednak, ze jeżeli już coś robić, to należy to robić dobrze albo wcale , dlatego chciałem , żebyśmy jak najlepiej wypadli w tym polowaniu. Od tak- po prostu…..wykonali dobrze powierzone nam zadania- i wszystko.
Jeszcze raz zaznaczam, ze nie mam z tego nic i nic nie chce- robie to, bo lubię polowania zbiorowe , mój pies tez je lubi i wydaje sie być bardziej bezpieczne dla niego właśnie takie polowanie, jak ostro szybko i bardzo głośno pędzone w małych obszarowo miotach z duzą liczba myśliwych.
Kto ile za to skasuje , czy też nie , tez mnie nie interesuje...., bo to nie moja kieszeń i sprawa. Moim założeniem i intencją jest pokazać ok. 60-ciu myśliwym (nawet nie wiem czy polskiM i czy zagranicznym) OP i być może zobaczyć w jednym miocie ok 10 pracujących i grających OP. Jak wiecie doskonale, w naszych realiach -muszę to brać pod uwagę- , ze może takie cos przydarzyć się mi tylko raz w życiu....
Ponadto , wydaje mi sie, ze jeżeli nawet zaczną porównywać..., to gdybyśmy stali sie obiektem i przyczynkiem do dalszego wyśmiewania nas i rasy, to gorzej juz sie stać chyba nie może (chociaż….?) , a taka właśnie sytuacja (wstrząs) może zapoczątkować i przyczynić się do czegoś dobrego. Pomyślałem sobie , że niech nas obnaży całkowicie to polowanie......, to przecież nie psy sie będą wstydzić, czy tez Osoby Niepolujące tzn. które godnie i szlachetnie pójdą w miot ze swoimi pupilami, ale właśnie cala odpowiedzialność spadnie na m.in. polskich myśliwych i inne instytucje odpowiedzialne za taki stan rzeczy- czy sie mylę....?
Na pewno zetkną sie tam jakby dwa bieguny: z czego na jednym my „ogarowicze” (malo lub wcale niedoświadczeni - raczkujący) o ile nie rusza doopy myśliwi z pracującymi uzytkami OP- a tych jak na lekarstwo

, zaś z drugiej strony ogromne i wieloletnie doświadczenie po stronie GP, Łajek etc.
Wiem jedno, ze bynajmniej mój pies (mam nadzieje, ze juz go na tyle poznałem, chociaż cały czas zaskakuje mnie czymś nowym i to w przeważającej części , czymś milym) da z siebie wszystko to, co ma najlepsze i jestem przekonany, ze zresztą wszystkie zgłoszone psy też. A jak będzie ......?...-łowisko zweryfikuje szybko
Jeżeli ma się stać źle, to niech się tak stanie i trzeba w końcu sięgnąć dna w sposób oficjalny i niepodważalny, żeby się od niego odbić - w końcu ..... i przestać bić pianę....
I wyjdzie, ze te osoby, które sie z nas i naszych kochanych ogórków śmieją ,czy będą śmiać, to tak naprawdę będą sie śmiały z samych siebie (jako tych doświadczonych układaczy i myśliwych, którzy m.in. dopuścili do tego, ze jest tak właśnie a nie inaczej - to tak, jakby strzelic sobie samemu w stopę). To będzie dopiero żałosne, kiedy tak będą właśnie szydzić, jednocześnie nie zauważając, że robią to z samych siebie …..co jest zresztą malo prawdopodobne....
To tak było w sposób pesymistyczny, a teraz z spójrzmy na to z drugiej strony- jeżeli wszystko wyjdzie jak należy:
otóż, niech sie okaże, ze OP biorące udział w tym polowaniu, wykonają swoje zadanie właściwie z należytą starannością , to........................niech każdy dopowie sobie sam, co to będzie......O!!!
Jak będzie , to będzie……wiem jedno, że jak usłyszą wszyscy granie naszych ogórków, to każdy wymięknie, no chyba ,że będzie głuchy jak pień, ale i ten, będzie sprawiał wrażenie , że nie może wyjść z podziwu i będzie zachowywał się tak dlatego, żeby inni nie byli gotowi pomyśleć ,że z nim coś nie halo….
Moi Mili, ale ja mogę się mylić, jeżeli tak, to wypowiedzcie się i Wy – może nie mam racji….?, a o tym jeszcze nie wiem, a wtedy nie mam zamiaru iść jak czołg do przodu……i żeby czasem „nie wylać dziecka z kąpielą”
Zachęcam do wypowiadania się w tym temacie, każda rzeczowa wypowiedz i dobra rada mile widziana, że nie wspomnę o zgłaszaniu UŻYTKOWYCH PRACUJĄCYCH PSÓW , który OP następny.....?