Józef pisze:Będę tam w okolicy to popytam, wtedy nie pochyliłem się nad tematem wystarczająco. Być może nie będzie w ogóle dopuszczany bo do tego musi dostać 3 doskonałe nie? W tym jedną na Międzynarodowej. czarno to widzę... Z entropią by dostał.hania pisze:Prawdę mówiąc to nie znam ogara z nieznacznie wygiętym ogonem, który nie zostałby dopuszczony do hodowli. Co innego ogon złamany.
Dobra już się nie wymądrzam. Ale moja (mała) wiedza rośnie. I to mnie cieszy.
Józefie, o ile rozumiałam do pewnego momentu, że miałeś swoją "ideę fix" (eliminacja psów z entropią) to błagam nie popadajmy w skrajności i nie dramatyzujmy!
O co ci chodzi w tym poście???
Bo ja mogę jedynie domniewywać co poeta miał na myśli i wydaje mi się, że chodzi ci o to, iż ty ze twoim psem będziesz miał problemy w otrzymaniu doskonałych, ale gdyby pies miał entropię to ona by mu to załatwiła? Jeżeli tak to jest to jakaś paranoja!
Psy z entropią nie są lepsze! Mogą być ładniejsze (i bywa, że wygrywają z tymi zdrowymi na wystawach bo to są mimo wszystko przede wszystkim konkursy piękności), lepsze charaktereologicznie czy użytkowo ale w żaden sposób nie sa lepsze!
A ocena doskonała wcale nie jest nieosiągalna - jak nie jesteś pewien wartości swojego psa , zawsze można jeździć do konkretnych sędziów preferujących pewnien typ psa no i na wystawy, gdzie jest mało przedstawicieli rasy - zawsze to mniejsza szansa na porównanie z lepszymi

Większość ogarów ma obecnie zakrzywione ogony i nie mają z tego powodu większych problemów na wystawie.
Samograjko