Entropia to nie wszystko.. jakie wady może miec Ogar????

Awatar użytkownika
dorob62
Gadu-Gadu: 7212705

Re: Entropia to nie wszystko.. jakie wady może miec Ogar????

Post autor: dorob62 »

Co do charakteru..... to oczywiście macie rację.... jak się psu warunki poprawią to moźliwe jest źe powróci do stanu równowagi mimo strasznych przejść.. Trauma minie, zniknie powód, problem i pies ma szansę wrócić do równowagi. Mnie raczej chodzi o psy, które całe życie spędzają w trudnych (psychicznie lub fizycznie ) warunkach. Ona raczej mają spaczone charaktery....Pan agresywny i pies agresywny,.. tak mi sie wydaje...wszak psy upodabniaja sie do wlascicieli? Jak właścicie niezrównowaźony to i psu trudno być "normalnym" U mnie na osiedlu są takie pańcie co mają jak one same "szurnięte" pieski. Przepraszam za porównania ale to dla zobrazowania....
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Ania W pisze:wprawdzie wprowadzenie psów KW
Czy dobrze kojarzę,KW mają psy bez "pochodzenia" ale po przeglądzie hodowlanym ?
Awatar użytkownika
dorob62

hania
Szczególnie przyjmowanie takich samych kryteriów dla psa i suki.
możesz wyjaśnić?????Albo jest wzorzec albo nie chyba?????
entropia jest wadą dyskwalifikująca albo nie.
a to?????
Kto o tym decyduje ? Hodowca???? Na jakich podstawach i w jakich wypadkach?
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Według mnie - szczególnie w przypadku charakteru - lepiej się pomylić i nie dopuścić do hodowli fajnego psa spaczonego przez właściciela niż dopuścić psycholka, który bedzie dawał kolejne psycholki.
Józef
Gadu-Gadu: 3660621

Post autor: Józef »

rafkow pisze:Ale nawiązywałem tutaj, do Twojego zrozumienia obecnych możliwości rządzących hodowlami, więc możesz czuć się troszkę urażony :jezyk: ;)
Nie czuję się urażony, nie żartuj chłopie... Czytam i mam ochotę wrócić za 5 lat :gleba:
Jak będziecie jechać do Wisły daj znać, podjedziemy :zgoda:
Wracam cieszyć się Ogarem ;)
http://www.ogarpolski.strefa.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
STANOWCZE "NIE" DLA PRAKTYKI ROZMNAŻANIA OGARÓW POLSKICH Z ENTROPIĄ! - KONSEKWENCJI ŁAMANIA NORM FCI NA WYSTAWACH PSÓW RASOWYCH W POLSCE.
Awatar użytkownika
dorob62

hania
Psycholek:) hihi masz rację:)
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

dorob62 pisze:hania
Szczególnie przyjmowanie takich samych kryteriów dla psa i suki.
możesz wyjaśnić?????Albo jest wzorzec albo nie chyba?????
entropia jest wadą dyskwalifikująca albo nie.
a to?????
Kto o tym decyduje ? Hodowca???? Na jakich podstawach i w jakich wypadkach?
Hmmm. Myślę, że byłoby nam łatwiej rozmawiać gdybyś nie wycinała niektórych fragmentów moich postów, szczególnie początku jednego ze zdań w poście, który cytowałaś powyżej. Ponieważ zmieniło to sens tego co napisałam.

Wzorzec jest. W hodowli chyba wszystkich zwierząt przyjmuje się dużo ostrzejsze kryteria dla samców - potencjalnie są w stanie pozostawić po sobie o wiele więcej potomstwa niż samice. Wystarczy przeczytać regulamin hodowli.
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

mirek pisze:
Ania W pisze:wprawdzie wprowadzenie psów KW
Czy dobrze kojarzę,KW mają psy bez "pochodzenia" ale po przeglądzie hodowlanym ?
Tak. Po przeglądzie hodowlanym zostają wpisane do Księgi Wstępnej.

Dorob, ja nie bardzo rozumiem...Bo ja właśnie napisałam o podobnych przypadkach - pies bity przez właściciela może być lękliwy żyjąc z nim pod jednym dachem ale w innych warunkach może wrócić do normalności...albo nie. Pies będąc całe życie w złych warunkach ma spaczone warunki...niekoniecznie charakter. Jednym słowem beznadziejne życie. Tylko czy wtedy można mówić o tym czy ma on dobry czy zły charakter?
Psu nie zawsze się upodabniają do właścicieli bo agresywny właściciel może mieć bardzo lekliwego i wycofanego psa. A pies generalnie zachowuje się tak jak mu na to pozwalają geny i wychowanie przez właściciela ;)
Awatar użytkownika
dorob62

Haniu nie było moim celem zn=mienianie sensu.. ale czytam i chyba został ten sam...Napisalas ze można przyjąć inne kryteria dla psów i suk.. to zacvytowalam... o entropii podobnie...Sens się nie zmienił (wg mnie)....Ja się przecieź nie czepiam po prostu to skomplikowane i zawile.....
Nie wiedziałam po prostu źe są ostrzejsze ktyteria dla samców. I zastanawiam się czemu? CZyli suka moźe mieć jakąś wadę ktorą się dopuszcza?
Regulamin czytam i jakoś nie znajduję.... albo źle interpretuję....
Awatar użytkownika
dorob62

Ania W
Psu nie zawsze się upodabniają do właścicieli bo agresywny właściciel może mieć bardzo lekliwego i wycofanego psa
no i tu się zgadza... to podobieństwo.... Wszak psychologia mówi ze ujawniana agresja to pokrycie dla lęku i wycofania.... więc niby się zgadza:0
Ale w ogóle przecieź się z Tobą zgadzam:)
ODPOWIEDZ