Entropia to nie wszystko.. jakie wady może miec Ogar????

Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Entropia to nie wszystko.. jakie wady może miec Ogar????

Post autor: hania »

Józef pisze:Coś mi się wydaje że - mając na względzie dobro rasy - wzorzec trzaby jeszcze raz przemyśleć ;) Może to właściwy kierunek - co się da naprawić? A może: z czym Ogar by z przeproszeniem "zdechł" jakby nagle zabrakło wetów, a może jeszcze inaczej? Bo jeśli - jak tu padło w innym miejscu musi ruszyć z miejsca, to może jak na odtwarzaną rasą ze wzorcem jest coś nie halo? A może rację mają Ci co chcą dopuszczać krwi? (tak powtarzam, nie zdaję sobie sprawy z konsekwencji, głośno myślę). A może jeszcze inaczej?
To może od razu stwórzmy jedną, uniwersalna rasę? Bo po co właściwie psy mają się różnić miedzy sobą?
Józef
Gadu-Gadu: 3660621

Post autor: Józef »

mirek pisze:Kurczę czepiacie się wad OGARÓW a nie mówicie o jego zaletach :prosze_1: JEST PIĘKNY pomimo tych wad :happy3:
Coś w tym jest.... Nabyć Ogara i się nim cieszyć.... Bo cała reszta jest niezrozumiała. :piwko: Taki wniosek po roku świadomego uczestnictwa :zly2: :mysl_1: :gluchy: :psiako:
http://www.ogarpolski.strefa.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
STANOWCZE "NIE" DLA PRAKTYKI ROZMNAŻANIA OGARÓW POLSKICH Z ENTROPIĄ! - KONSEKWENCJI ŁAMANIA NORM FCI NA WYSTAWACH PSÓW RASOWYCH W POLSCE.
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

dorob62 pisze: hania
Ale to są wady występujące u wszystkich ras a nie tylko u Ogara? Czy to co napisałaś się dziedziczy????
Jeżeli chodzi o dziedziczność - tak, część się dziedziczy, a przy części tych wad nie wiadomo czy sie dziedziczą i jak, ale są podejrzenia.

Występują u wszystkich lub u większości ras. Ale w rożnym nasileniu. Akurat te, które wymieniłam u ogarów, według mnie, wystepuja w zdecydowanie zbyt dużym.
Awatar użytkownika
dorob62
Gadu-Gadu: 7212705

Post autor: dorob62 »

Spokojnie spokojnie uciszmy emocje...
To może z innej strony.. czy są choroby, problemy, które dotyczą naszej rasy bardziej częściej niż innej. czy coś wyróżnia Ogara spośród innych ras w tym kiepskim względzie (poza omawianą już w ubitej pianie entropią)?
Czy jakieś choroby dopadają nasze psy częściej i czy ktoś to badał?
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Awatar użytkownika
dorob62

Ops.. odpisałas jak ja pisałam posta Haniu. Ok rozumiem. Ale czy to znaczy że nasza rasa jest bardziej chorowita? czy bardziej narażona na te wady?
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Józef

We wzorcu, u Hani, u Węszynoski powtórzyły się zęby. Możemy rozwinąć? Jak? Dlaczego? Co to to P1 (pamiętam z jakiegoś innego miejsca) - nie wiem co to, można nie wiedzieć, bardziej źle udawać że się wie, itd
STANOWCZE "NIE" DLA PRAKTYKI ROZMNAŻANIA OGARÓW POLSKICH Z ENTROPIĄ! - KONSEKWENCJI ŁAMANIA NORM FCI NA WYSTAWACH PSÓW RASOWYCH W POLSCE.
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

dorob62 pisze:Czy ktoś byłby w stanie szacunkowo policzyć ile kosztowałoby zrobienie badań genetycznych Ogarów???? Mając próbkę reprezentatywną? Szacunkowo 500 Ogarów jest 100 do zbadania... Jaki byłby koszt takiego przedsięwzięcia???? I czy to w ogóle realne?
ANIU. LĘKLIWOŚĆ CZYLI LĘK PRZED STRZAŁeM CZY LĘKLIWOŚĆ W ZNACZENIU BOJĘ SIĘ WŁASNEGO CIENIA????
OPS Sorki za wielkie litery włączyl mi się niechcący caps....
Żeby określić koszt trzeba chyba najpierw znaleźć kogoś kto w ogóle będzie zainteresowany takimi badaniami a na forum nie znam specjalistów od genetyki wiec chyba nikt tego precyzyjnie nie określi.

Jeżeli chodzi o lękliwość to każda - i ta ze strzałem, i ta z cieniami ,i ta z ludźmi, i z innymi psami ,i nowymi sytuacjami ( w testach psychicznych są zawarte wszystkie elementy). Tylko czasami trochę trudno ocenić na ile jest to efekt zaniedbania ze strony hodowcy,właściciela i brak socjalizacji czy też wrodzone predyspozycje, chociaż podobno dobrego charakteru nie da się popsuć ;)

P1 - to są pierwsze zęby przedtrzonowe, takie malutkie ;)
Awatar użytkownika
dorob62

Zęby to chyba krzywy zgryz.. dyskwalifikuje... a P1 to .. chyba coś w sprawie mleczaka który blokuje staly.. ale nie wiem który....mądrzejsi powiedza:)chyba przedtrzonowe....
Po edycji....
podobno dobrego charakteru nie da się popsuć
Ja uwaźam że bardzo się da popsuć!!!!!!
Józef

Ania W pisze:P1 - to są pierwsze zęby przedtrzonowe, takie malutkie ;)
Hm... sprawdzałem, też takie mam YES YES YES. OK, co dalej w kwestii uzębienia szczegółowo? Potem zajmiemy się ogonem
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Krzywa szczęka, wadliwy zgryz ( przodozgryz , tyłozgryz ) dyskwalifikuje....

brak p1 ...może obniżac ocenę...lub lokatę...

brak p1 nie przeszkadza psu normalnie funkcjonować....

braki kilku zębów juz tak...
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
ODPOWIEDZ