Entropia - dyskusja

Awatar użytkownika
dorob62
Gadu-Gadu: 7212705

Re: Entropia- temat do dyskusji czy tabu

Post autor: dorob62 »

Leszek
uważam, ze najważniejsze jest zwiększyć bazę genętyczną zwierząt z uprawnieniami hodowlanymi
Święta racja ... ale jak to zrobić?????
Też nie chcę powtarzać tego co już było ( bo i tak ciągle czytam że biję pianę) ale....chwilami jak czytam niektóre posty to dociera do mnie że się nie da i JUŻ! Nie, bo nie i już....
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Awatar użytkownika
rafkow
Gadu-Gadu: 34201
Kontakt:

Post autor: rafkow »

Leszek pisze: uważam, ze najważniejsze jest zwiększyć bazę genętyczną zwierząt z uprawnieniami hodowlanymi
dorob62 pisze:Święta racja ... ale jak to zrobić?????
A jak wygląda sytuacja spisu Ogarów ?? Bo myślę że tutaj jest szansa na zwiększenie puli genetycznej Ogarów, poprzez namawianie nie znanych nam dotąd ich właścicieli na zrobienie im uprawnień hodowlanych ??
Pozdrawiamy !!!
Maczkowy blog
Awatar użytkownika
Leszek
Gadu-Gadu: 0

Post autor: Leszek »

dorob62 pisze:Leszek
uważam, ze najważniejsze jest zwiększyć bazę genętyczną zwierząt z uprawnieniami hodowlanymi
Święta racja ... ale jak to zrobić?????
Też nie chcę powtarzać tego co już było ( bo i tak ciągle czytam że biję pianę)ale....chwilami jak czytam niektóre posty to dociera do mnie że się nie da i JUŻ!
Żeby to zrobić to po pierwsze musi być większe zapotrzebowanie na ogara jako psa.
Jak to zrobić, myślę że przez popularyzację rasy jako psa myśliwskiego z możliwością również innego wykorzystywania (pies towarzysz, stróż, dogoterapia, sporty psie itd). Same myśliwstwo to za mało.
Wiem że ten pogląd jest mało popularny ale inaczej w dzisiejszym świecie chyba się nie da.
Zachęcać potem do wystawiania, zdobywania uprawnień hodowlanych.
Pomału do przodu tylko w zgodzie w samym środowisku ogarzym, to się da.
Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl
Awatar użytkownika
dorob62
Gadu-Gadu: 7212705

Post autor: dorob62 »

Leszek
No to jednak odpiszę....
1. Ogólnopolskie liczenie Ogarów ma się dobrze:) Z wieloma właścicielami koresponduję,od innych zbieram dane.Rozpuszczam wici... Idzie ku dobremu. Ale krzyku i krytyki było tak wiele że robię sobie po cichutku powolutku:)
2. jak wspominałam o możliwości zrobienia w TV programu o Ogarze....to krzyku było jeszcze więcej....że tylko krzywdę zrobię.. bo wszyscy będą chcieli nagle mieć Ogara.. (powoływano się na przykłady psa z "mam talent" i inne).
3. Jak wspomniałam by promować Ogara jako psa użytkowego ( nie tylko w myślistwie) to już BURZA była.... bo Ogar to TYLKO w myślistwie....!!!!
4, Wspominając o namawianiu do wystawiania i robienia uprawnień... też naczytałam się, że niby kto ma to robić????
5. A jeśli chodzi o środowisko.. to mam wrażenie.. że z tą zgodą to różnie bywa :)
Tak więc na razie pracuję ze swoim psem.... uczę go i wychowuję na wspaniałego OGARA:)Domowego przyjaciela :)
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Awatar użytkownika
Leszek

Brawo tak trzymaj :silacz:
Józef
Gadu-Gadu: 3660621

Post autor: Józef »

Jezu, Leszku! A kto Cię nazwał chałturnikiem?!!!! :mysl_1: :) . Daj spokój.

Jestem w mniejszości - żeby nie powiedzieć w zdecydowanej mniejszości. Pozostaję na stanowisku że: Problemem jest dopuszczanie do hodowli osobników z wadą która w normalnych warunkach naturalnych nie pozwoliłaby mu przeżyć....

Żeby pociągnąć Twój wątek - tak, krzywy ogon (widziałem takiego Ogara na wystawie, ma problemy ze zrobieniem wyników, choć gdzieniegdzie jak mówią mu się udaje) moim zdaniem jest mniejszym problemem niż entropia. Jak sam zauważyłeś z krzywym ogonem pies przetrwa, co najwyżej w biegu walnie w drzewo bo statecznik będzie zdezelowany ;).

Opieram się na logice, nie dorastam do pięt doświadczeniem w temacie wielu tu piszącym. Ale...

Pytam o kompromis? Kiedy przestaniemy takie sztuki dopuszczać? Jak będzie 1000 Ogarów (umownie) czy może za 3 lata?

I czytam między wierszami że zawsze będziemy dopuszczać, bo to dobre dla rasy. Jak spokojnie przeczytasz co napisałem to zobaczysz że wcale nasze stanowiska nie są od siebie odległe...

A Amon piękny, jak już kiedyś Nika napisała, obserwujemy go od dawna. Może kiedyś podrapiemy go za uchem w realu (nie mylić z hipermarketem, nie lubię :gleba: )
http://www.ogarpolski.strefa.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
STANOWCZE "NIE" DLA PRAKTYKI ROZMNAŻANIA OGARÓW POLSKICH Z ENTROPIĄ! - KONSEKWENCJI ŁAMANIA NORM FCI NA WYSTAWACH PSÓW RASOWYCH W POLSCE.
Józef

dorob62 pisze:Tak więc na razie pracuję ze swoim psem.... uczę go i wychowuję na wspaniałego OGARA:)Domowego przyjaciela :)
Noo... Już jestem bliski wycofania się na Twoje pozycje :gleba: Spoko podniosę się. Masz przynajmniej swojego Ogara, a ja mam Ogara od Niki, a ona się kłóciła ze mną :gleba: Hm.... nawet trochę słusznie, bo zwykle kobiety mają słuszność :mysl_1:

Grunt niech każdy robi swoje, jak umie dla dobra Ogarów. A co do zgody w środowisku to różne maile już dostałem.... nie mam złudzeń że będzie łatwo. Dużo emocji, dużo... Ale to polska rasa nie? :piwko: A gdzie ktoś widział kiedyś w Polsce zgodę? Chyba że to była Zgoda Bieleszowice :gleba:
STANOWCZE "NIE" DLA PRAKTYKI ROZMNAŻANIA OGARÓW POLSKICH Z ENTROPIĄ! - KONSEKWENCJI ŁAMANIA NORM FCI NA WYSTAWACH PSÓW RASOWYCH W POLSCE.
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Może popatrzmy troszkę na hodowlę od strony....podwórka....

zwiększyć pulę genetyczną.....to również zwiększyć liczbę hodowców, albo hodowlanych zwierząt....

to nie jest takie proste...dorob62 chcesz zostać hodowcą????czy ktoś jeszcze?????

śliczniutkie zdjęcia świeżo urodzonych szczeniąt...wrzucone na stronę wyglądają słodko...sama słodycz...cud narodzin w opowieściach jest rewelacyjnie emocjonujący......

a hodowla od podwórka juz tak emocjonująco nie wygląda...
trzeba miec czas, nerwy, wiedzę no i oczywiście kaaasę !!!! to nie są tylko sliczne szczeniątka, to odpowiedzialność za tworzenie nowego zycia, to rozterki kim kryć i dlaczego...to czasami trudne decyzje uśpienia chorego szczeniaka...
to zajęcie na całe zycie, poświęcenie urlopów , wyjazdów i innego niż z psami sposobu spędzania czasu wolnego . Hodowla to ciągłe doszkalanie się, to myslenie o następnych pokoleniach i tworzenie jakiejś historii rasy. To wyjazdy na wystawy, sukcesy i porażki....to smierdzący psami samochód :jezyk:
to równiez tony mięsa..albo suchych karm...tony kup :zly1:

Odchowac miot...to ogrom pracy, noce spędzone przy kojcu...obserwacje i ciągła troska...czy wszystko jest tak jak ma byc...

Pracując zawodowo ma się za mało czasu aby poświęcic maluchom tyle czasu ile im potrzeba ....
Jak szczenięta podrastają...to praca przy nich jest na okrągło...a sprzątanie..... :placzek: po ciągle głodnych maluchach....zajmuje większość dnia...
nie kazdy ma siłę zeby to wszystko znieść i większość hodowli upada po 1, 2 miotach....

Te wyhodowane szczenięta trzeba komuś sprzedać...czasami rozdać ....bo nie ma chętnych na rasę...
Z wielkich planów hodowlanych może nic nie wyjść...mogą sie okazac nietrafione...i co wtedy z naszą bazą...czyli z kilkoma psami...

No i co z tymi psami , jeśli już osiągną wiek emerytalny...to nie takie proste w dzisiejszych warunkach powiększać pulę genetyczną...

Kocham to co robię i bardzo bym chciała miec kilka ogarów...z różnych linii...

ale normalnie mnie na to nie stać....

Hodować odpowiedzialnie to piękne hobby...ale na siłę zmuszac kogos do robienia uprawnień...to juz błąd...
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek

Józef pisze:Jezu, Leszku! A kto Cię nazwał chałturnikiem?!!!! :mysl_1: :) . Daj spokój.

Pytam o kompromis? Kiedy przestaniemy takie sztuki dopuszczać? Jak będzie 1000 Ogarów (umownie) czy może za 3 lata?

A Amon piękny, jak już kiedyś Nika napisała, obserwujemy go od dawna. Może kiedyś podrapiemy go za uchem w realu (nie mylić z hipermarketem, nie lubię :gleba: )
Nie nazwałeś, ale ja przedstawiłem swoj pogłąd mój na takie określenie. Dla mnie chałturnik to ktoś kto dopuszcza nie hodowlane.
Masz racje trzeba szukać kompromisu :zgoda: to jest konieczne, bo przecież mam wszystkim zależy aby wiecej było wspaniałych ogarów.
Dobrze, ze dyskutujemy, ale chyba jednak hodowla idzie w dobrym kierunku, mam wrażenie po wystawach, że jest coraz więcej wspaniałych psów.
Co do drapania za uchem (Amona) jestem za, ale Amon ........nie zawsze. :psiako: Musi poznać.
Józef

Węszynosko - ja jestem zdecydowany. I zdaję sobie sprawę z tego o czym piszesz. Wiesz.... jestem wariat, to fajniejsze niż wczasy w Egipcie. Naprawdę....
A na razie zbieram wiedzę - jak słusznie zauważyłaś jest niezbędna. Przypadkowi ludzie nie powinni się za to brać.
Dla mnie smutne jest że ilość Ogarów nie koreluje z ilością zarejestrowanych hodowli - pewnie część nie wytrzymało prozy życia o której piszesz....
ODPOWIEDZ