Można popatrzeć na odwiedzające je zwierzaki : przed chwilką był szop, regularnie około 21.30 podchodzi wataha dzików na wieczorne jadło. Właśnie polujemy z Kusym przed ekranem na dzika niech się chłopak wprawia może nawet co oszczeka
a tu link :
mms://tv.eenet.ee/siga" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ogarpolski.strefa.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
STANOWCZE "NIE" DLA PRAKTYKI ROZMNAŻANIA OGARÓW POLSKICH Z ENTROPIĄ! - KONSEKWENCJI ŁAMANIA NORM FCI NA WYSTAWACH PSÓW RASOWYCH W POLSCE.
STANOWCZE "NIE" DLA PRAKTYKI ROZMNAŻANIA OGARÓW POLSKICH Z ENTROPIĄ! - KONSEKWENCJI ŁAMANIA NORM FCI NA WYSTAWACH PSÓW RASOWYCH W POLSCE.
Carmen, już można na jenoty polować w -Polsce, to jedna z tych północnych ras, które sprowadził człowiek i która znakomicie się rozmnaża w łagodniejszych warunkach, niszcząc nasze miejscowe.
"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."
No właśnie to był jenot czy szop pracz?
(mam za wolny net i nie widziałem "ów stwora", zresztą widząc Go, też pewno bym nie stwierdził, Kto to był?)
Szop i jenot są dla nas gatunkami obcymi, jeden i drugi prowadzą nocny tryb życia.
Jenot przyszedł ze wschodu, szop nadciąga od zachodu.
Tu gdzie mieszkam-, czyli Zachód Polski strzelono już "parę" szopów, ja widziałem tylko jednego (tzn. strzeliłem)
Szop dopiero od kilku lat jest stwierdzony w naszym kraj i często jest mylony z jenotem.
Jenotów "widziałem;) „ kilka, niestety jeden i drugi stały się okrutnymi drapieżnikami dla naszej fauny.
Stawiam na jenota (pochodzi ze wschodu), choć o tej porze JENOT powinien spać?
Czyżby szop-pracz był tak szybki?
PS
Szop, podobnie jak norka amerykańska (wyparła naszą norkę europejską) może zrobić olbrzymie spustoszenie w naszych łowiskach, zresztą już robi.
W Parku Narodowym "Ujście Warty" - Szop, obok norki amerykańskiej i dzików są Bezwzględnym Drapieżnikami.
Lęgi gęsi, kaczek są dziesiątkowane.
Na szczęście PN "Ujście Warty" myśli i wydaje odstrzały na dziki, norki, szopy, lisy ( o tym lepiej głośno nie mówić)
Zapraszam do PN "Ujście Warty" - naprawdę warto odwiedzić to miejsce, zwłaszcza w okresie lęgów.
Całe Niemcy tu ciągną, a u nas w Polsce cicho-sza:(
Możemy też być świadkami scen mrożących krew w żyłach -norka amerykańska i szop pracz - w głównych rolach (wszystko na naszych oczach).
Zapraszam!!! - My mamy tylko 17 km do tego "Parku".
Za nim usłyszę, że "coś źle zrobilem".
To już odpowiadam
Przed strzałem dobrze wiedzialem do Kogo strzelam.
Szop był na drzewie (na wiśni) - na dole pilnował Go pies (Ogar i 2 GP), a ja w tym czasie Go oglądałem, a jak ten Ktoś był już na drzewie - to literatura byla zbędna;)
A później ..............
DB - Grzmilas
Ostatnio zmieniony poniedziałek 29 gru 2008, 00:47 przez Grzmilas, łącznie zmieniany 1 raz.