Wielki Kryzys

poznanianka

Re: Wielki Kryzys

Post autor: poznanianka »

To może z innej beczki, budownictwo- :mrgreen:
raczej branża detaliczna, nieszczęsne kredyty a raczej ich
wstrzymanie ,taniejące mieszkania ale dla kogo :?: :?:
materiały budowlane raczej nie stanieją ze względu na wzrost wartości
euro ,dokąd to wszystko zmierza, a dzisiaj jeszcze rada .....teraz
to jeszcze święta ale po nowym roku się zacznie .....
branża turystyczna..itd
Awatar użytkownika
carmen
Gadu-Gadu: 0

Post autor: carmen »

to ja się wypowiem jako przemysł samochodwy... że tak to ujmę - proszę państwa LIPA :placzek:
Dużo zakładów na śląsku stoi, bo to w większosci córki korporacji zachodnich. Bardzo daje się odczuc we znaki w firmach, że gdzie indziej jest niedobrze. Cięcia kosztów, zmiany umów, postoje, generalnie brak zleceń, nawet ekstremalny przypadek (nazwy firmy nie podam) z Żywca - wynajeła częśc swoich pracowników produkcyjnych do obsługi w hipermarkecie, bo w święta brakowało ludzi na kasy a w firmach nie mają co robic.
A z drugiej strony jak ktoś myśli o nowym aucie to jest najlepsza pora - taniej nie będzie. ;)

Liczę na to, że wszystkie kryzysy kiedyś się kończą i życze sobie, żeby za rok było już lepiej :roll:
Określ swoją wizję przyszłości. Zastanów się jaka jest jej cena? Postanów, że ją zapłacisz...
Józef
Gadu-Gadu: 3660621

Post autor: Józef »

temat odrobinę przycichł, a tu mamy nowe rozdanie...

Ok 1 mln do zwolnienia w tym roku, eksperci finansowi wypowiadający się "uuuu mmm yyyy " czyli pogubieni jak Alf w kosmosie, pieniądze zapłacone , programy nauczania MBA USA ICJ zdezaktualizowane, a teraz jeszcze Putin zatańczył...

A było już tak fajnie , nie?
http://www.ogarpolski.strefa.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
STANOWCZE "NIE" DLA PRAKTYKI ROZMNAŻANIA OGARÓW POLSKICH Z ENTROPIĄ! - KONSEKWENCJI ŁAMANIA NORM FCI NA WYSTAWACH PSÓW RASOWYCH W POLSCE.
Awatar użytkownika
Darek
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Darek »

Alf sie nie gubi, nawet w kosmosie ;)
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Branża samochodowa i nas dotyka......mój mąż pracuje w Delphi :placzek:

zwolnienia na porządku dziennym---wysyłanie całych załóg na bezpłatne urlopy również....

grudzień był epokowy...wypłata mojego męża...518 zł..... :zly2:
większośc niestety na bezpłatnym...

styczeń i luty zapowiadają podobny :zly3:
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
dorob62
Gadu-Gadu: 7212705

Post autor: dorob62 »

http://www.joemonster.org/art/10875/Log ... ie_kryzysu" onclick="window.open(this.href);return false;
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Józef
Gadu-Gadu: 3660621

Post autor: Józef »

zaczęliśmy 19 grudnia.... ktoś pamięta po ile było wtedy Euro? Właśnie słyszałem zapowiedź 6 zł na ten rok. Wydaje się nieprawdopodobne, ale 19 grudnia zapowiedzi dodatkowego 1 mln bezrobotnych też były niewiarygodne...
http://www.ogarpolski.strefa.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
STANOWCZE "NIE" DLA PRAKTYKI ROZMNAŻANIA OGARÓW POLSKICH Z ENTROPIĄ! - KONSEKWENCJI ŁAMANIA NORM FCI NA WYSTAWACH PSÓW RASOWYCH W POLSCE.
Awatar użytkownika
Rudolf
Gadu-Gadu: 2095935
Kontakt:

Post autor: Rudolf »

Dziś euro miało kurs nawet 4.73.
1 marca jadę na narty - euro będzie już pewnie po 5 zł. A w tamtym roku również w marcu kosztowało 3 zł...

Jako przedstawiciel branży prawniczej mogę powiedzieć dodatkowo, że większość firm, które obsługuje nasza kancelaria planują w bliższej lub dalszej perspektywie na ten rok zwolnienia. Nie zawsze grupowe, ale jednak zwolnienia. Dodatkowo, część firm obniża etaty i odnotowuje tzw. przerwy produkcyjne, w czasie których pracownicy wykorzustują urlop. Najpierw wypoczynkowy. jak tak dalej pójdzie, to konieczne będą bezpłatne lub po prostu zwalnianie pracownik z obowiązku świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. To rozwiązanie jednak jest dość mało ekonomiczne... Moi przyjaciele pracują w branży finansowej, bankowej - kredytów udzielają coraz mnie, coraz bardziej wyśrubowane są wymagania dla potencjalnych kredytobiorców. Banki wypowiadają umowy kredytowe klientom, którzy mają jakiekolwiek poślizgi w płatnościach. Dodatkowo banki sprawdzają wypłacalność dotychczasowych klientów i w razie jakiegokolwiek zagrożenia wypowiadają umowy kredytowe. Spłata kwoty kredytu staje się natychmiast wymagalna, firmy nie mają możliwości otrzymania dalszego kredytu, tną koszty i koło się zamyka...
Oby się poprawiło.
Marta & Rudolf

Obrazek
Awatar użytkownika
dorob62
Gadu-Gadu: 7212705

Post autor: dorob62 »

Ja płacę kredyt we frankach..... i już dziś był po 3.20....a brałam po 2. 30.. koszmar:(
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

dzieki Bogu nie mielismy kredytów.......

własnie kryzys nas dopadł.....

po 26 latach pracy w jednym zakładzie....mój Stefan wczoraj dostał...obiegówkę :(

on...trochę w szoku...ja fascynatka wolnych zawodów....przywitałam go słowami...nareszcie wolny :mysl_1:

co dalej...zobaczymy
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
ODPOWIEDZ