Entropia - dyskusja

Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Re: Entropium- temat przereklamowany!!! co jeszcze boli ogara???

Post autor: Aszemi »

Paulina pisze:Akurat jest bardzo wiele ogarów PKR, które wygladem od wzorca odbiegają np wzrostowo i wagowo.
Nie tylko wzrostem i wagą ale też masą innych rzeczy i po to są potrzebne odpowiednie kojarzenia aby te wady w miarę możliwości niwelować ;)
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Wiecie co...jak czyta to ktoś mało "w temacie" to już chyba wystarczająco zakręciłyście mu w głowie :tia:

takie przerzucanie się cytatami niewiele dobrego niesie...
ogólnie hodowla wzorca rasy nie istnieje nie ważne czy rodzice są PKR czy KW

z każdego udanego lub mniej krycia trzeba wyciągac wnioski na przyszłość, a szczenięta z brzydszymi głowami mogą mieć rewelacyjny ruch i temperament, jesli do tego będą zdrowe to mogą w skojarzeniu z :idealną głowa" i równie dobrym ruchem dac coś o co nam chodzi w następnym pokoleniu. Tylko o tym trzeba wiedzieć, czyli suczki przeznaczone do hodowli zostawiać sobie lub dobrze umieszczać.
Na całym świecie szczenięta rasowe sprzedaje się do kochania, a wystawami i hodowlą zajmują się specjaliści. U nas każda suczka to potencjalna załozycielka hodowli ( ech ten magiczny zysk ) stąd hodowla jest bardzo trudna do ukierunkowania z powodu miernej znajomości tematu przez początkujących. Nie każdy widzi 3 pokolenia do przodu "co narozrabiać może" a złe skojarzenie wpuszczone na żywioł w świat może ogólnie zawrócić karty historii.

Ale nie przesadzajmy...w sumie to ja się już w tym temacie zgubiłam i nie pamiętam co Ogara boli :jezyk_3: idę zapytać PKRa DIUNY i kundelka ZADRY
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
Malgosiaczek_27

Post autor: Malgosiaczek_27 »

Aszemi pisze: Nie tylko wzrostem i wagą ale też masą innych rzeczy i po to są potrzebne odpowiednie kojarzenia aby te wady w miarę możliwości niwelować ;)
A jeśli odpowiednim kryciem byłoby, pokrycie suki psem z KW? Idealnie pasującym do wzorca pod względem wagi, wzrostu, budowy, umaszczenia... ale jednak z KW? To takie krycie z góry odrzucać? I brać pod uwagę jedynie PKR-y nawet z małymi niedociągnięciami?
Obrazek

Czekolada uspokaja bardziej, niż kolor zielony ;)
Awatar użytkownika
Aszemi
Kontakt:

Malgosiaczek_27 pisze:A jeśli odpowiednim kryciem byłoby, pokrycie suki psem z KW? Idealnie pasującym do wzorca pod względem wagi, wzrostu, budowy, umaszczenia... ale jednak z KW? To takie krycie z góry odrzucać?
ależ skąd widzę że nie doczytałaś :jezyk: Po to są psy/suki kw żeby z nich korzystać i wyciągnąć to co w nich najlepsze odpowiednimi skojarzeniami a jak to Węszynoska właśnie fajnie ujeła
weszynoska pisze:z każdego udanego lub mniej krycia trzeba wyciągac wnioski na przyszłość, a szczenięta z brzydszymi głowami mogą mieć rewelacyjny ruch i temperament, jesli do tego będą zdrowe to mogą w skojarzeniu z :idealną głowa" i równie dobrym ruchem dac coś o co nam chodzi w następnym pokoleniu.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Malgosiaczek_27

Post autor: Malgosiaczek_27 »

Miałam na myśli krycie KW/KW, a ty napisałaś, że z tego nic dobrego nie wyjdzie. Ja nigdy nie jestem czegoś pewna w 100% dopóki sama się nie przekonam. W temacie ogarzym jestem dopiero od 3 lat, więc nie używam osobiście słów "nigdy", bo wiem ze jeszcze niewiele wiem :P
Obrazek

Czekolada uspokaja bardziej, niż kolor zielony ;)
Awatar użytkownika
Paulina
Gadu-Gadu: 2833926

Post autor: Paulina »

Aszemi pisze:
Paulina pisze:Akurat jest bardzo wiele ogarów PKR, które wygladem od wzorca odbiegają np wzrostowo i wagowo.
Nie tylko wzrostem i wagą ale też masą innych rzeczy i po to są potrzebne odpowiednie kojarzenia aby te wady w miarę możliwości niwelować ;)

To teraz ja się juz kompletnie pogubiłam. Skoro ogary pkr, jak piszesz, odbiegaja od wzorca masą jeszcze innych rzeczy, kryciem kw (wg Ciebie) też wiele ryzykujemy. To czym kryć? :shock:
Awatar użytkownika
Aszemi
Kontakt:

No to się nie zrozumiałyśmy :niewka:
Najlepiej jest przekonać się na własnej skórze ale dobrze jest też wyciągać wnioski z cudzych błędów ale i powodzeń ;)
Malgosiaczek_27 pisze:więc nie używam osobiście słów "nigdy", bo wiem ze jeszcze niewiele wiem :P
Im więcej wiesz tym więcej wiesz jak mało wiesz :niewka:
A słowa "nigdy" ja gdzieś użyłam??
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aszemi
Kontakt:

Paulina pisze:To teraz ja się juz kompletnie pogubiłam. Skoro ogary pkr, jak piszesz, odbiegaja od wzorca masą jeszcze innych rzeczy, kryciem kw (wg Ciebie) też wiele ryzykujemy. To czym kryć? :shock:
Ja proponuję ten temat uwzględnić w programie integracji podczas wystawy klubowej oczywiście dla chętnych bo ciężko dyskutować o czymś na forum kiedy każde zdanie można zinterpretować na wiele różnych sposobów a nawet tonację głosu można podłożyć pod czytany tekst dowolnie z czego nie zawsze wychodzi to co autor miał na myśli.

Krycia powinny być dobrane z głową dążąc do ideału czyli wzorca rasy i tak jak dla jednej suki dany pies będzie ok to dla drugiej juz niekoniecznie i nie chodzi mi tu o pokrewieństwo.

Kolejnym tematem myślę że potrzebnym powinno być rozłożenie wzorca na części pierwsze tak aby każdy mógł go zrozumieć i pokazanie na przykładzie jednego czy kilku psów zalet i wad.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
miszakai
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: miszakai »

Dla mnie wątek totalnie bełkotliwy się zrobił :zly1: Aszemi przeczysz sobie sama - tak mniej więcej co druga strona :jezyk_3: ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Aszemi
Kontakt:

miszakai pisze:Aszemi przeczysz sobie sama - tak mniej więcej co druga strona :jezyk_3: ;)
Tak Ci się tylko wydaje :jezyk_3: temat jest bardziej złożony niż się wydaje i pewnie stad te wrażenie ;)
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ