Nie tylko wzrostem i wagą ale też masą innych rzeczy i po to są potrzebne odpowiednie kojarzenia aby te wady w miarę możliwości niwelowaćPaulina pisze:Akurat jest bardzo wiele ogarów PKR, które wygladem od wzorca odbiegają np wzrostowo i wagowo.

Nie tylko wzrostem i wagą ale też masą innych rzeczy i po to są potrzebne odpowiednie kojarzenia aby te wady w miarę możliwości niwelowaćPaulina pisze:Akurat jest bardzo wiele ogarów PKR, które wygladem od wzorca odbiegają np wzrostowo i wagowo.
A jeśli odpowiednim kryciem byłoby, pokrycie suki psem z KW? Idealnie pasującym do wzorca pod względem wagi, wzrostu, budowy, umaszczenia... ale jednak z KW? To takie krycie z góry odrzucać? I brać pod uwagę jedynie PKR-y nawet z małymi niedociągnięciami?Aszemi pisze: Nie tylko wzrostem i wagą ale też masą innych rzeczy i po to są potrzebne odpowiednie kojarzenia aby te wady w miarę możliwości niwelować
ależ skąd widzę że nie doczytałaśMalgosiaczek_27 pisze:A jeśli odpowiednim kryciem byłoby, pokrycie suki psem z KW? Idealnie pasującym do wzorca pod względem wagi, wzrostu, budowy, umaszczenia... ale jednak z KW? To takie krycie z góry odrzucać?
weszynoska pisze:z każdego udanego lub mniej krycia trzeba wyciągac wnioski na przyszłość, a szczenięta z brzydszymi głowami mogą mieć rewelacyjny ruch i temperament, jesli do tego będą zdrowe to mogą w skojarzeniu z :idealną głowa" i równie dobrym ruchem dac coś o co nam chodzi w następnym pokoleniu.
Aszemi pisze:Nie tylko wzrostem i wagą ale też masą innych rzeczy i po to są potrzebne odpowiednie kojarzenia aby te wady w miarę możliwości niwelowaćPaulina pisze:Akurat jest bardzo wiele ogarów PKR, które wygladem od wzorca odbiegają np wzrostowo i wagowo.
Im więcej wiesz tym więcej wiesz jak mało wieszMalgosiaczek_27 pisze:więc nie używam osobiście słów "nigdy", bo wiem ze jeszcze niewiele wiem
Ja proponuję ten temat uwzględnić w programie integracji podczas wystawy klubowej oczywiście dla chętnych bo ciężko dyskutować o czymś na forum kiedy każde zdanie można zinterpretować na wiele różnych sposobów a nawet tonację głosu można podłożyć pod czytany tekst dowolnie z czego nie zawsze wychodzi to co autor miał na myśli.Paulina pisze:To teraz ja się juz kompletnie pogubiłam. Skoro ogary pkr, jak piszesz, odbiegaja od wzorca masą jeszcze innych rzeczy, kryciem kw (wg Ciebie) też wiele ryzykujemy. To czym kryć?
Tak Ci się tylko wydajemiszakai pisze:Aszemi przeczysz sobie sama - tak mniej więcej co druga strona![]()