To jest bbardzo szerokie pojęcia. Cała masa ludzi nie ma np wątpliwości, że Gawra jest ogare,m a Ty masz.Aszemi pisze:
jednak się ustosunkuję:
1. Ogara
Odpowiedziałam. Tylko Ty być chciała odpowiedź czarne/białe. A tak się nie da - bo jak napisałam - dla mnie krycie Tropki Smykiem (choć Smyk bardzo mi się podoba) jest bez sensu niezaleznie od ich rodowodów.2Strzelałam bez sprawdzania i nie miałam na celu dopasowywania psa do suki uwież miałam dylemat kogo podać. Jednak nie odpowiedziałaś na pytanie.
Szczeniaki dziedziczą połowę genów po matce a połowę po ojcu. Nawet, jak twierdzą bardziej zaawnasowani genetycy, po matce trochę więcej - bo od niej dodatkowo mitochndrialne DNA.3.Tak wiem da się znaleźć ładniejsze kw od pkr Wierny Ogarusy może być tu przykładem ładnego kw jednak zobacz po kim on taki ładny
100% pewności nie - ale chyba nikt nie zaprzeczy, że psy KW są zdrowsze i mają dużo mniej entropii.to raz a dwa przy kryciu nie można sugerować się samym psem ale i jego korzeniami jednak takie ryzyko byłabym w stanie podjąć tylko po co skoro i tak mioty z kw nie dają pewności braku chorób![]()
4. Ja rozumiem brak ustosunkowania się do tego pkt i szanuję Twoje zdanie pomimo że coraz bardziej jest mi dalekie jednak skoro tak bardzo chciałaś argumentów to może nie powinnaś ich ignorować

Ale ja tych argumentów ciągle nie dostałam! To co piszesz ciągle jest bardziej wróżeniem z fusów niż rzeczywistością.
I tak naprawdę jestem już zmęczona sugestiami, że to co w ogarze piekne to tylko PKR, to co prawidłowe to tylko PKR. A jak rozjechane wzorcowo to tylko KW.Swoją drogą korzystając z dobrodziejstwa posiadania ładnych suk mogę sobie pozwolić na krycie psem kw jednak biorąc pod uwagę że coraz więcej osób się na to decyduje nie wspominając o pojawiających się miotach kw z kw zastanawiam się czy dla równowagi nie lepiej pozostać przy prawidłowych pkr aby dbać o to co w ogarze piękne i nie przekonywać się czy warto aby się przypadkiem nie zawieść bo przecież i tak takie krycie nie da mi 100% pewności że entropium czy inne wady się nie pojawią
Ale jak zauważyłam pokora w hodowli przychodzi z którymś miotem

W dalszym ciągu nie napisałaś jak w takim razie weryfikować eksterier.A jeszcze wracając do wystaw- jeśli siedzi się w temacie długi czas to też zna się podejście niektórych sędziów i sposób oceniania-na którym punkcie maja konika i jest możliwość wyboru wystawy tak aby zmaksymalizować szanse na ocenę bardzo dobrą/doskonałą a jeśli do tego dołożymy profesjonalne pokazanie psa to i z pkr nieokiełznanym rzucającym się na ringu da radę wygrać.