Serię Kalicińskiej polecam bardzo. To naprawdę kawałek fajnej literatury. A co do czytania.. to jak tylko nie piszę to czytam:) Mam książki otwarte w całym domu i niestety czytam kilka na raz.... i tak mam za mało czasu. Ale ostatnio trochę w pociągach podróżuję i... wtedy KSIĄŻKA:) Dociągam do 3 tygodniowo znowu (choć w porywach i lepszych czasach bywało i 5)... Ale starość nie radość,.....oczka nie te:) Ale troszkę mi mąż na głos czyta też (20 minut dziennie bo jak on zaczyna czytać to ja... zasypiam więc dlatego tylko 20 minut:)
PS a na półce stoją nowe książki i wołają do mnie.......
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Z tymi pięcioma książkami tygodniowo to przebiłaś nawet moją mamę
Ona niestety też narzeka na brak czasu, a nowe książki na półkach też do niej wołają...
Ja natomiast wdałam się w mojego tatę, wolę czytać prasę. Chociaż czasami, jak wezmę jakaś książkę do ręki i zacznę ją czytać, to dopóki jej nie skończę, to nie ma mnie dla świata
PŁYTA Charles Aznavour - Duos
Data premiery: 2008-12-08
Kolekcja piosenek Aznavoura, nagrana w formie duetów z jednymi z największych gwiazd francuskiej i międzynarodowej sceny muzycznej, w tym z Paulem Anką, Céline Dion, Placido Domingo, Bryanem Ferry, Joshem Grobanem, Herbertem Grönemeyerem, Johnnym Hallydayem, Julio Iglesiasem, Eltonem Johnem, Carole King, Deanem Martinem, Lizą Minnelli, Naną Mouskouri, Laurą Pausini, Edith Piaf, Frankiem Sinatrą oraz Stingiem.
Charles Aznavour napisał ponad 800 piosenek, sprzedał ponad 100 milionów albumów na całym świecie, a jego aktorska kariera, którą rozpoczął na deskach teatru w wieku dziewięciu lat, obejmuje ponad 60 filmów.
W wieku 84 la(!!!!!!), Charles Aznavour - twórca tekstów i kompozytor takich klasyków jak "La Boheme", "Je m’Voyais Déja" "Hier encore" i "La Mamma" wciąż pisze nowe piosenki i występuje na wielu najbardziej prestiżowych scenach świata. Jest olśniewającym symbolem wszechstronnego talentu artystycznego połączonego z nieposkromioną energią.
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
WYDARZENIE Noc Kina
12 grudnia od 23:00 w 18 miastach w całej Polsce
NOC KINA to niezwykła impreza filmowa. Można w jej trakcie obejrzeć najciekawsze filmy z ostatnich lat, podzielone na ulubione kategorie filmowe. Tak jak podczas poprzednich edycji widzowie mogą oglądać filmy do białego rana, przemieszczając się dowolnie z filmu na film, z sali na salę!
NOC KINA obejmuje pokazy 10-11 różnych filmów, zaczynających się w krótkich odstępach czasowych. Każdy ma możliwość obejrzenia paru filmów w wybranej kolejności. Filmy są podzielone na 5 kategorii: komedie, thrillery, sensacyjne, kultowe, kino czeskie, oraz film w kategorii specjalnej BOLLYWOOD.
NOC KINA pojawi się już po raz czwarty.
Ceny Biletów: 17 zł normalny oraz 13 zł ulgowy dla posiadaczy kart multikinomaniaka, posiadaczy karty kredytowej Multikino, Karty Silver Club oraz przy płatności PAYPASS (w sieci Multikino). Karnet upoważnia do wstępu na wszystkie prezentowane filmy!
FILM "Mała Moskwa" Jest to wzruszająca historia zakazanej miłości, w czasach, w których nawet o intymnych sprawach decydowało sowieckie imperium. Film przenosi nas do świata, w którym w jednym mieście, oddzieleni murami i zakazami żyli Rosjanie i Polacy, którzy mimo strachu i wścibskich politruków kochali, cierpieli i mieli swoje marzenia.
W tym docenionym przez wielu krytyków oraz publiczność i jury 33 Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, widz znajdzie także to, czego zazwyczaj szukamy w kinie rozrywkowym: miłość, śmiech, łzy, wielkie dramaty i wielkie radości oraz wzruszenia...
Jest rok 1967. Jura, młody pilot i niedoszły kosmonauta, trafia do Legnicy, zwanej "Małą Moskwą”, ze względu na ulokowanie tam największego garnizonu wojsk radzieckich w Europie Wschodniej. Towarzyszy mu piękna młoda żona Wiera. Zafascynowana polską poezją i muzyką, wygrywa piosenkarski "konkurs przyjaźni", wykonując porywająco i w części po polsku "Grande Valse Brillante" Ewy Demarczyk. Wtedy właśnie poznaje polskiego oficera i muzyka – Michała. Długo broni się przed obudzonym wówczas uczuciem. Zakazana miłość Rosjanki i Polaka musi rozwijać się w tajemnicy i po kryjomu.../za filmweb.pl/
POLECAM BARDZO, BARDZO:)
KSIĄŻKA Gra anioła - Carlos Ruiz Zafon
Druga po "Cieniu wiatru" wydana w Polsce świetna książka tego autora.
W mrocznej, niebezpiecznej i niespokojnej Barcelonie lat dwudziestych, młody pisarz, żyjący obsesyjną i niemożliwą miłością, otrzymuje od tajemniczego wydawcy ofertę napisania książki, jakiej jeszcze nie było, w zamian za fortunę i być może coś więcej...
Z niezwykłą precyzją powieściopisarską i w charakterystycznym dlań, oszałamiającym stylu, autor przenosi nas do Barcelony i ukazuje magię tego i oddaje jej klimat. Lekkość pióra autora w zawiązywaniu kolejnych intryg i budowaniu napięcia powoduje ,iż pochłania się tą książkę w mgnieniu oka.
Polecam gorąco.
SMUTKI
W Warszawie, po ciężkiej chorobie, zmarł reżyser Władysław Ślesicki, autor m.in. ekranizacji powieści Henryka Sienkiewicza „W pustyni i w puszczy”. W styczniu skończyłby 82 lata.
Inne filmy tego reżysera:
* Kontrybucja (1966)
* Ruchome piaski (1968)
* W pustyni i w puszczy (1973, również serial telewizyjny
* Droga daleka przed nami (1979)
* Śpiewy po rosie (1982)
* Lato leśnych ludzi (1984)
To film mojego... dzieciństwa. Premiera miała miejsce dnia 16 października 1973. Miniserial po raz pierwszy pokazano w telewizji między 25 grudnia 1974 a 1 stycznia 1975; odcinki było emitowane w obydwu programach. Kinowa wersja pozostaje do dziś na drugim miejscu pod względem liczby widzów, jaka obejrzała polski film w kinie.