Gryfna, jak możesz pisac,że zrobiłaś błąd zaczynając od dzikarstwa skoro Prawdziwy zdobył wszystkie punkty, które były do zdobycia, potrzebna jest mu 1 minuta do tego ,aby ustalić dzika w zagrodzie, po farbie idzie jak ta lala. Ponadto, ja też zaczynam z bohunem od dzikarstwa (jescze się tego uczymy). Z otokiem to masz chyba rację. Jeden doswiadczony przewodnik mi powiedział, że jak pies ciągnie na otoku, to dobrze przypomnieć sobie zajęcia z posłuszeństwa- tzn. dopracować to.
chciałbym ,aby mój bohun był kiedyś tak ułozony jak i tak posłuszny

, bo w tej ostatniej kwestii, niestety, jeszcze jest nicponiem. Ciągle mu to powtarzam, ale on nic sobie z tego nie robi.
O! opowiem Wam jak raz przydażyło mi się w lowisku, szukać na zbiorówie z bohunem postrzałka. Otóż, poproszono mnie , abym dał psa na trop. Strzelano do dzika. Po kilku wcześniejszych sukcesach na zbiorówkach, chciałem sie pokazac jako wytrawny przewodnik (zemściło się ,bo zapomniałem, że nim nie jestem), więc poszedłem w miesce strzału, dzielnie rzucam otok na zimię przed bohunem,,odpiłem mu smycz, podnosze otok aby go podpiąć, a tu nagle jurek (tak z córką wołamy bohuna w domu) w długą po tropie. Nie mija 3-4 minuty i pies głosi trupa, a ja stoję z otokiem w ręku jak parasol w miejscu zestrzału . Zrobiłem się trochę czerwony- i nie dlatego, że był mróz.Patrzę delikatnie,jak gdyby nic się nie stało na kolegów mysliwych z myslą, że się zaraz zapadnę pod ziemię. Koledzy obserwują mnie i nagle z tłumu pada tekst: o, znalazł,dobry jest, Po tym pada z tłumu pytanie: a co chodziło z tym otokiem poco mu to tak rzuciłeć? i następnie odpowiedz z tłumu: przecież on mu dał sygnał, że ma szukać.
Uważam,że każdy OP jest mysliwym, te psy wiedzą, że po coś się rodzą. Naszym zadaniem jest tylko uświadomić je w jakim celu. Natomiast posłuszeństwo jest podstawą w szkolenia ( tak mi powiedział doświadczony przewodnik), reszta to nie ma chyba większego znaczenia od czego zaczniemy uświadamiać pieska, czy od tropienia ,czy od dzikarstwa ( a to już moja teza- nie koniecznie właściwa)
Pozdrawiam i dobranoc