Hodowla nierodowodowa?

Awatar użytkownika
zybalowie
Gadu-Gadu: 0

Hodowla nierodowodowa?

Post autor: zybalowie »

Drodzy hodowcy, trafiłam ostatnio na coś takiego:
http://owczarekczarny.republika.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;

Przypadkiem trafiłam najpierw na zdjęcia i zdziwił mnie brak kątowania - co mi osobiście bardzo się podoba, uważam, ze te psy zepsuto spadającym zadem Zastanowiłam się, jak to możliwe?

I okazało się, że psy nie mają rodowodów.
Ciekawe to, bo ja osobiście owczarka rodowodowego nie chciałabym mieć, bo chociaż kocham tę rasę, uważam już za mocno wynaturzoną. No i paradoks - czy warto kupować psa z takiego źródła?

Co sądzicie o tego typu hodowli? Jestem ciekawa, jak się na to zapatrujecie, zwłaszcza w kontekście, moim zdaniem, "zepsutego" wzorca rasy.

ps.
opinie w księdze gości:
owczarki niemieckie czarne długowłose z hodowli P.Janka są niespotykane.Odważne z temperamentem,mądre i charakteryzują się piękną budową. Mój Mieszko ma cztery miesiące i dziesięć dni izapowiada się na pięknego i mądrego psa. Pochodzi z chodowli P. Janka. Dobrze byłoby gdyby więcej ludzi miało taką pasje jak Pan i oddanie dla zwierząt. Życzę Panu i Pańskiej małżonce wszystkiego dobrego. Andrzej Kierzkowski z Żyrardowa.

Solidny,uczciwy oraz oddany hodowli miłośnik owczarków niemieckich. Zawsze polecam i polecałem takich hodowców.Widzę szczeniaki i widzę później te psy. Są wspaniałe.

Szukałam trochę po forach i hodowla ma ogólnie dobre opinie.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Hodowla nierodowodowa?

Post autor: hania »

Jak dla mnie od razu dwie rzeczy, które zauważyłam na stronie - brak jakichkolwiek informacji o badaniu psów w kierunku dysplazji i polecanie do krycia 8-miesięcznego psa.

A tak zupełnie subiektywnie - bardziej mi przeszkadzają w ON-kach strome zady niż kątowania, wiec te też mi średni leżą. Najbliższy mojemu ideałowi jest BOS no i chodsky pes :)
Awatar użytkownika
Agata

Post autor: Agata »

Z tego, co wiem, długowłose ON nie są przez ZKwP uznane, dowiedziałam się, kiedy przeczytałam o wystawie psów w Siedlcach :wow_3: . Okazało się, że organizował ja związek konkurencyjny w stosunku do ZKwP i podkreślono, że były tam też ON długowłose, wg ZKwP nierasowe.
zybalowie pisze:te psy zepsuto spadającym zadem
Też mi to w ON-kach przeszkadza :roll: .
Awatar użytkownika
zybalowie

Jak dla mnie od razu dwie rzeczy, które zauważyłam na stronie - brak jakichkolwiek informacji o badaniu psów w kierunku dysplazji
Fakt. Ciekawa jestem, jakie są doświadczenia właścicieli tych psów.
Agata pisze:Z tego, co wiem, długowłose ON nie są przez ZKwP uznane, dowiedziałam się, kiedy przeczytałam o wystawie psów w Siedlcach :wow_3: . Okazało się, że organizował ja związek konkurencyjny w stosunku do ZKwP i podkreślono, że były tam też ON długowłose, wg ZKwP nierasowe.
No właśnie, podobno długi włos przeszkadza w pracy (jakoś to do mnie nie przemawia ;) ). A ja miałam długowłosą ON-kę po krótkowłosych rodzicach - tak czasem podobno bywa. Wychodzi na to, że miałam psa owczarkopodobnego.

I taka ciekawostka, w ramach porównania poziomu zmian, jakie zachodzą w rasie i tez w pewnym sensie uzasadnienia, dlaczego pomimo słabości do ONków ogary bardziej mi się podobają. Po prostu bardziej przypominają psa:

Horand/Hektor, jeden z protoplastów rasy:
Obrazek

Owczarek wschodnioeuropejski, poowczarkowa odnoga, która uchowała się w krajach byłego ZSRR. Oczywiście, oficjalnie nie uznawany:
Obrazek

I współczesna wersja ON:
Obrazek

Pozostaje powiedzieć - jaka szkoda. Albo "coście narobili" ;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Post autor: miszakai »

Zgadzam się w pełni :zgoda: Cóżeście uczynili :? Cyga tak wyglądała w pierwszych dniach noszenia majtów ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
AniaRe
Kontakt:

Post autor: AniaRe »

Poza tym, opiniowanie o psach z "chodoffli" na podstawie swojego, aktualnie 4 miesięcznego szczeniaka, to chyba ciut na wyrost...
Awatar użytkownika
zybalowie

AniaRe pisze:Poza tym, opiniowanie o psach z "chodoffli" na podstawie swojego, aktualnie 4 miesięcznego szczeniaka, to chyba ciut na wyrost...
Ale ja nie opiniowałam - pytałam właśnie o zdanie osoby z doświadczeniem, bo mnie to zaciekawiło.

Poza tym, co ma staż w posiadaniu ogara do opinii na temat owczarków? :zdziw_4:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Ja mysle, że Ani chodziło o opinię w księdze gości ;)
Awatar użytkownika
zybalowie

aaaaaaaaaa :zly2:

Przepraszam. Idę się przewietrzyć...
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199