Klubowa Wystawa Ogarów i Gończych Polskich 26.04.2009 r.
Moderator: BACHMATsforanemroda
- Asiun
- Gadu-Gadu: 4129240
Re: Klubowa Opole
Dorob - strzały się zdarzają na warszawskich spacerach - w końcu wkoło poligonu chodzimy.

To nie do końca jest tak z tym polowaniem.
Na testach strzela się z kapiszonowca a to inny dźwięk niż w przypadku broni na polowaniu.
Strzela sie też psu właściwie nad głową (tak było podczas ostatniej klubówki ).
Myślę, że warto trochę potrenować - od dalszych strzałów do coraz bliższych i dobrze jeżeli ćwiczy się w obecności psa/psów które takich strzałów się nie boją (my czasami bywamy mało przekonywujący w porównaniu do innych psich braci
)
Barda w ogóle nie wzruszają strzały na strzelnicy niedaleko której chodzimy na spacer, ale już to co dzieje się na Sylwestra wymaga niestety środków uspokajających :/
Na testach strzela się z kapiszonowca a to inny dźwięk niż w przypadku broni na polowaniu.
Strzela sie też psu właściwie nad głową (tak było podczas ostatniej klubówki ).
Myślę, że warto trochę potrenować - od dalszych strzałów do coraz bliższych i dobrze jeżeli ćwiczy się w obecności psa/psów które takich strzałów się nie boją (my czasami bywamy mało przekonywujący w porównaniu do innych psich braci

Barda w ogóle nie wzruszają strzały na strzelnicy niedaleko której chodzimy na spacer, ale już to co dzieje się na Sylwestra wymaga niestety środków uspokajających :/
Ostatnia klubówka była pod tym względem koszmarna. Odpadały psy, które polują i ze strzałami są osłuchane.
A kiedy będę mogła się dowiedzieć i od kogo czy Leśny może mieć przegląd i testy na klubówce. To jest główna przyczyna naszego ewentualnego przyjazdu na wystawę.
A kiedy będę mogła się dowiedzieć i od kogo czy Leśny może mieć przegląd i testy na klubówce. To jest główna przyczyna naszego ewentualnego przyjazdu na wystawę.
TakAnia W pisze:Na testach strzela się z kapiszonowca

http://www.ogarpolski.strefa.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
STANOWCZE "NIE" DLA PRAKTYKI ROZMNAŻANIA OGARÓW POLSKICH Z ENTROPIĄ! - KONSEKWENCJI ŁAMANIA NORM FCI NA WYSTAWACH PSÓW RASOWYCH W POLSCE.
STANOWCZE "NIE" DLA PRAKTYKI ROZMNAŻANIA OGARÓW POLSKICH Z ENTROPIĄ! - KONSEKWENCJI ŁAMANIA NORM FCI NA WYSTAWACH PSÓW RASOWYCH W POLSCE.
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Józef pisze:TakAnia W pisze:Na testach strzela się z kapiszonowcaz ciekawości - z czego to wynika że z kapiszonowca? Podwyższone wymagania?
Józef a wyobrażasz sobie, ze przychodzi ktoś z bronią i strzela na terenie wystawy???
Kapiszonowiec najwygodniejszy, najbezpieczniejszy.
Hm.... Jeszcze mniej sobie wyobrażam że rasa traci psy polujące (oblane testy) przez kapiszonowcakasiawro pisze:Józef a wyobrażasz sobie, ze przychodzi ktoś z bronią i strzela na terenie wystawy???
Kapiszonowiec najwygodniejszy, najbezpieczniejszy.

http://www.ogarpolski.strefa.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Na drugie pytanie masz odpowiedź na poprzedniej stronie tego wątku.REDAIK pisze:Ostatnia klubówka była pod tym względem koszmarna. Odpadały psy, które polują i ze strzałami są osłuchane.
Co do koszmaru na klubówce. Byłem, patrzyłem, oczywiście, że nie wszystko widziałem, ale zapamiętałem tylko porażkę na testach jednego gończego. Jakie polujące ogary odpadły ? Czy wiesz, że polują, bo czasami właściciel,lub hodowca stara się stworzyć wokół psiaka tylko taką legendę, zrobi konkursik i pies wydaje się polujący.
"Kapiszonowiec" to pistolet startowy. Można kupić bez pozwolenia i poprztykać.
Moim zdaniem, to nie do końca tak.
Większość psów polujących, z lasu (napiszę to w dużym uproszczeniu, bez obrazy
) trafiając na wystawę trafia do trochę innego świata: z mikrofonami, gwarem, mnóstwem innych zapachów, psów, ludzi. Co powoduje niepewność i zagubienie. Ogary nie są tytanami psychiki. Jest pewna granica, nawarstwienie się pewnych sytuacji może spowodować, że zostanie ona przekroczona. I dlatego nawet pies polujący może się tego strzału wystraszyć. Tym bardziej, że i sam wystrzał jest zupełnie, ale to zupełnie inny. Nawet dla mnie. Mimo, że nie jestem ogarem. Ba, nawet nie mam papierów 
Większość psów polujących, z lasu (napiszę to w dużym uproszczeniu, bez obrazy

a akt urodzenia? czyli metrykę masz 

Określ swoją wizję przyszłości. Zastanów się jaka jest jej cena? Postanów, że ją zapłacisz...
Mam, mam!!!
Czyli jest szansa na KW
!!!
Czyli jest szansa na KW