Jak zaczynałam wkręcać się w ogary to też byłam trochę confused - jak mówi Dżoana Krupa:), widząc laski z Łopienia np.

bicia piany tutaj nie ma i mądrze prawiszmiszakai pisze:No faktycznie zaczyna się bicie piany, wzorzec itp. Wątek o wielkości ogara już jest.
Jak zaczynałam wkręcać się w ogary to też byłam trochę confused - jak mówi Dżoana Krupa:), widząc laski z Łopienia np.ale nie ma takich psów aż tak dużo...Korsa NN - bardzo wartościowy miot dała a sunia? dla mnie dakeeko od ogara; Gawra jak ją pierwszy raz w Ożarowie zobaczyłam też wydała mi się mniej ogarza a mioty super
I przy takich sukach faktycznie partnerami powinny być psy w miarę wyrównane. Dla mnie ogar to nie stopień ciemności czapraka
, kolor oczu choć lubię ciemne ale jest to ruch, budowa jako całość - to się po prostu widzi a jak tego nie ma to się widzi plusy dodatnie przy skojarzeniu z takim, który to coś ma. Nie jest tak, że każde KW nie jest zgodne ze wzorcem w tym ujęciu o którym mówimy a nie np. pod względem wzrostu...Cygaro, Cenar są KW i dla mnie bardzo ogarze; Cyga PKR a lżejsza w budowie i to dla niej szukałabym bardziej wzorcowego psa niż dla Cygaro/Cenara wzorcowej suki
I tu sie nie zgodzę. Owszem jest dużo psów KW odbiegających od wzorca, ale nie zgodzę sie z tym, że każde KW od wzorca odbiega. Z tych co widziałam "na żywo" i na szybko przychodzą mi do głowy - Chester, Lala, Psota (ale nie ta co jest u Roberta, tylko ta druga - owszem była brzydko zbudowana, ale w ogólnym rozumieniu nie odbiegała od wzorca).Aszemi pisze:Dla mnie nieporozumieniem jest krycie suki kw psem kw bo jednak każde kw odbiega od wzorca.
Z moich statystyk wychodzi, że dużo lepiej. Jeżeli chodzi o entropię - w ogóle nie ma porównania.w sumie to sobie już pogadałyśmy no ale dla reszty:hania pisze:Tzn? Masz na myśli jakieś konkretne?
na myśl mi przyszły choćby wady zgryzu- jestem zielona pod tym względem ale ciekawi mnie jaki był wcześniej odsetek psów ze złym zgryzem czy brakami w uzębieniu a jak to wygląda teraz u psów kw lub pkr ale po kw.
Doberman raczej nie.skoro wyjeździć można wszystko to i brak pewności że zdrowy "doberman" championatu nie zrobi albo chociaż uprawnieńhania pisze:Myśle, że to nam nie grozi. Poza wpisem do KW jest jeszcze weryfikacja na wystawach.![]()
Zagraj - 1 kryciehania pisze: Odnośnie mody - nie widze jakoś specjalnie mody na krycie psami KW. Przegladając ilość kryć u samców KW naprawdę nie jest ona imponująca. Raczej możemy mówić o modzie na krycie As-durem - ale tu w większosc przypadków nie decydowało jego KW tylko inne czynniki.
Poprawcie mnie jeśli sie mylę.
Jaśmin - 2 krycia
Pala NN - 1 krycie
Amon - 2 krycia
Atos nn - 1 krycie
Bohun nn - krył tylko u Roberta, też niedużo, i mało jego dzieci wchodzi do dalszej hodowli
Cenar - 2 krycia
Fajnie jakby się więcej osób wypowiedziało i tych na tak i tych na nie- tak mało jest okazji do pogadanek na takie tematy. Ja rozumiem że wielu może nie chcieć bo siedzą w ogarach od wielu lat i mają dość albo nie chcą się ujawnić na forum ze swoimi poglądami-dalej gdybamhania pisze:Jak dla mnie temat bardzo ciekawy. Interesuje mnie dlaczego ludzie lubia i nie lubia psów KW. I dlaczego używaja ich w hodowli albo nie.
BRUDER - 1 krycieAnia W pisze:Zagraj - 1 kryciehania pisze: Odnośnie mody - nie widze jakoś specjalnie mody na krycie psami KW. Przegladając ilość kryć u samców KW naprawdę nie jest ona imponująca. Raczej możemy mówić o modzie na krycie As-durem - ale tu w większosc przypadków nie decydowało jego KW tylko inne czynniki.
Poprawcie mnie jeśli sie mylę.
Jaśmin - 2 krycia
Pala NN - 1 krycie
Amon - 2 krycia
Atos nn - 1 krycie
Bohun nn - krył tylko u Roberta, też niedużo, i mało jego dzieci wchodzi do dalszej hodowli
Cenar - 2 krycia
Rokosz - 2 krycia ? (na pewno Węszynos i Beskidzkie..nie wiem czy nie jeszcze gdzieś)
As-dur - 5 kryć