Wczoraj rano odkryłam to forum i utknęłam na nim na cały dzień

Posiadanie psa było moim niespełnionym marzeniem już od wczesnego dzieciństwa, jednak jak do tej pory, nie mogłam go urzeczywistnić z racji tego, że mieszkałam w bloku i rodzice nigdy nie zgodzili się na psa, „bo by się męczył”. Mimo to już od dłuuuuuugiego czasu zastanawiam się nad rasą, jakiej miałby być mój pierwszy wyczekany, wymarzony pies. A zamierzam go nabyć mniej więcej w okolicach wiosny, kiedy zamieszkam już w domu z ogrodem i będę miała dobre warunki dla psa.
Zawsze chciałam psa dużego, długowłosego typu golden lub owczarek niemiecki, ale mój mąż nie lubi długowłosych, więc w ramach kompromisu szukam krótkowłosej suczki. Przeszedł mi przez myśl dog niemiecki, bo uważam, że jest piękny, ale ta rasa żyje krótko, a ja się bardzo przywiązuję nawet do najmniejszych zwierząt

Od wczoraj jestem totalnie zauroczona ogarami, które są przepiękne, a dodatkowo „nasze” polskie.
Szukam psa, przy którym będę się mogła czuć bezpiecznie, tzn. psa, który zaalarmuje mnie o proszonych i nieproszonych gościach, a który jednocześnie będzie psem rodzinnym, bo w planach mam powiększenie rodziny.
Ogar wydaje się być prawie idealny, tylko czy nadaje się na pierwszego psa? Czytałam, że jest to pies, który nie zawsze daje się podporządkować właścicielowi i choć dużo czytam o psach, to mam obawy, czy sobie z nim poradzę? Na pewno poszłabym z nim na szkolenie, ale czy dla kogoś, kto ma wiedzę w większości teoretyczną, to wystarczy? Czy te psy sprawiają Wam kłopoty wychowawcze lub zdrowotne? Czy problemy z oczami rzeczywiście są takie częste?
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
Pozdrawiam
Hania