Plan hodowlany KOiGP dotyczący coongarów

Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza

Awatar użytkownika
irie
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Plan hodowlany KOiGP dotyczący coongarów

Post autor: irie »

hania pisze:
irie pisze: W kazdym razie z coongarami mozna zadzialac lepiej niz z NNkami.
Muszę przyznac, że tego zdania nie rozumiem :(
I nie chodzi o to, że się z nim nie zgadzam - tylko nie wiem dlaczego doszłaś do takich wniosków i nie wiem czy się zgadzam czy nie.
Juz rozwijam tamto zdanie.
Po prostu wydaje mi sie, ze wlasciwa rzecza jest wiekszy rezim hodowlany dla psow spoza PKR - czy to NN, czy mixow miedzyrasowych. I dla tych drugich jest to jeszcze do zrobienia.
Moj ciag myslowy wygladal mniej wiecej tak, ze dolew swiezej krwi od psow NN nie jest kontrolowany, zarowno w sensie o ktorym pisze Leszek (to oczywiste), jak i - na tym sie skupilam - w sensie doboru do dalszego rozmnazania najlepszych potomkow NN, nawet lacznie z sugestia / podpowiedzia kompetentnych osob w kwestii szukania im najbardziej odpowiedniego partnera do rozrodu. A to po to, by optymalnie wykorzystac te 'dolewke' - wprowadzac dalej to co pozadane dla rasy, rezygnowac z tego co zbyt sie od niej oddala lub jej nie sluzy. Zdajac sie na fachowa opinie, a nie tylko dowolne decyzje hodowcow, czesto przeciez dosc przypadkowych i niedoswiadczonych. Opierajac sie na planie i regulach. Nie wiem jak mialby caly ten nadzor wygladac w praktyce, ale skoro teraz sie mysli o planie hodowli w zwiazku z coongarami, znaczy ze sie da. Nie bylo takiego planu hodowlanego dla ogarow NN, powstaje dla coongarow. Oby byl dobry, choc podtrzymuje co pisalam, ze zapewne bedzie trudny do zrealizowania.

I jeszcze dla jasnosci - wszystko to moje przemyslenia oparte na tym co czytam i obserwuje. Nie mam wiedzy w zadnej z dziedzin, ktorych temat dotyka (genetyka, hodowla, kynologia itp) - oczywiscie moge bladzic.
Obrazek
Danusia
Kontakt:

Post autor: Danusia »

Cały czas śledzę z zainteresowaniem zainteresowaniem wątek o coongarach,
Ostatnio zmieniony piątek 15 kwie 2011, 15:27 przez Danusia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Poruszając dalej ten temat...ja myślę i zaczynam powoli utwierdzać się w przekonaniu , że GKH i Klub OPiGP czeka , aż temat umrze śmiercią naturalną :niewka:

Podobno ....z naciskiem na podobno, zjazd GKH się już odbył...

i co????

żadnych informacji, żadnych pism, żadnych odpowiedzi...nawet żadnych przecieków :zly2:

natomiast od właścicieli kangurków dostaję info, że to paranoja...że mają dość

Każde działanie i tak spoczywa na barkach hodowców

W każdym bądź razie zaczęłam się zastanawiać nad sterylką Zadry..i znalezieniem jej kochającego , przytulaśnego domku ..najprawdopodobniej w rodzinie :)

A nasze wspaniałe polskie Ogary dalej będą się kisić we własnym schorowanym sosie...i pies z kulawą nogą za kilkanaście lat na rasę nie popatrzy...

Ile jest czynnych kryjących reproduktorów OP?? pokusi się ktoś policzyć????

ile hodowli w których rodzą się szczenięta ( pomijam jednorazowe ---chodzi mi o hodowle w których Ogary się rodzą od lat)

Ile hodowców ma plany sięgające 3-5 pokoleń??

Jakąś wizję przyszłości typu...z tego miotu zostawię sobie suczkę, po to aby ją w przyszłosci w 3 miocie pokryć psem z takiego a takiego skojarzenia...a potem znów zostawić suczkę, a może i psa...aby można było optymalnie zaplanować i mioty i krycia???? :niewka:

Mało mnie w tej chwili obchodzi, że Klub i GKH ma jakiś plan , w stosunku do mojej suki...plan, którego ja nie znam i nie mogę się do niego odnieść w moich poczynaniach.

Plan , który zapewne nie pomoże mi znaleźć na urodzone szczenięta chętnych poniesienia odpowiedzialności w następne pokolenia, ani nie pomoże reklamując dolewkę jako dobro rasy...

Plan, który, tak myślę, jest asekuracyjny w maximum , zrzucający całą "robotę " na kieszeń hodowcy...

Zaczynam święcie wierzyć, że to ułuda....
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Dnia 24 pażdziernika uchwałą Plenum Zarządu Głównego ZKwP, została zamknięta KW dla rasy Ogar Polski.

ten napis widnieje na stronie Klubu...jeszcze do nie dawna był tam też zapis, że nie dotyczy to psów z numerami tatuażu...itp...ale zniknął :niewka:

a moja suka ma kolejną cieczkę :mysl_1:

na razie nie napiszę nic więcej...bo..mogę napisac za dużo
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
ania N

Post autor: ania N »

Węszynosko nie poddawaj się :silacz:
„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."

https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Post autor: miszakai »

No to o co chodzi w końcu :zdziw_4:
A ile kangurki mają bo nie chce mi się czesać wątków szukając ich daty urodzenia :wstydek:
Obrazek
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Marta nie pytaj o co chodzi, bo my sami nie wiemy i jesteśmy traktowani dokładnie tak jak widzisz.
10 lutego 2011 roku będą miały 2 lata skończone.
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Post autor: miszakai »

kasiawro pisze:Marta nie pytaj o co chodzi
Ja tak trochę na głos pytam a nie Was konkretnie tylko w eter :tia:
kasiawro pisze:i jesteśmy traktowani dokładnie tak jak widzisz.
Dziwna sprawa :zly1: :niewka:
Obrazek
Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Post autor: Aszemi »

Są i konkrety:
http://www.ogaryigoncze.pl/pl/news/klub ... skich.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Danusia
Kontakt:

Post autor: Danusia »

Bardzo dobra wiadomość:
Zatwierdzono również plan hodowlany dla psów pochodzących z krzyżówki między rasowej Ogara Polskiego i American Black and Tan Coonhound.
Szczegóły na naszej stronie klubowej
:brawo_1:
ODPOWIEDZ